13 са магистратите, които са подали заявления или са били предложени за членове на Комисията за атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС от професионалната квота.

Изборът ще се проведе на 17 юли от Пленума на Върховния касационен съд. Рокадата се налага, защото едногодишният мандат на сегашните членове на КАК изтича. Някои от тях имат право на втори такъв.

На този етап номинациите са 13.

Три предложения е направила заместник-председателката на ВКС и ръководител на Гражданската колегия Светла Димитрова. Те са за съдиите Любка Андонова, Жанин Силдарева и Диана Хитова, всичките от ГК на ВКС.

Още 7 граждански съдии сами са подали заявления за участие в процедурата. Това са Анелия Маркова, Елена Иванова и Албена Александрова от Софийския градски съд, Светлана Цанкова и Мая Христова от Окръжен съд-Варна, Веселка Узунова от ОС-Бургас и Десислава Джарова от Софийския районен съд.

Двама са наказателните съдии, които искат да влязат в КАК – Иво Харамлийски от ОС-Бургас и Румяна Илиева от Апелативния специализиран наказателен съд.

Търговският съдия е само един – Женя Димитрова от ОС-Варна.

Анелия Маркова и Любка Андонова и сега са членове на КАК.

Комисията за атестирането и конкурсите се състои от 17 души – шестима са изборни членове на ВСС, девет се избират от Пленума на ВКС и двама – от Пленума на Върховния административен съд.

Административните ръководители са били уведомени за предстоящия избор на 12 юни, като е било посочено, че според Правилата за избор на членове на КАК срокът за подаване на писмени заявления за участие в процедурата е до 6 юли включително.

В сегашния състав на комисията са двама съдии от ВАС – Александър Еленков и Виолета Главинова, които са втори мандат част от КАК. Затова Пленумът на Върховния административен съд ще трябва да посочи други две имена. Кога ще бъде той, засега не е ясно.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иво
Иво
09 юли 2018 15:35
Гост

Жанин Силдарева! Пази Боже.

Симеон
Симеон
09 юли 2018 15:33
Гост

Много малко кандидати този път. Защо ли?

Иван
Иван
09 юли 2018 16:26
Гост

Има време до 13. За тая сладка длъжност със сигурност ще има още кандидати.

Anonimen
Anonimen
09 юли 2018 15:30
Гост

А какви са критериите, за да може да си в комисията втори мандат?

Анонимен
Анонимен
10 юли 2018 1:30
Гост

Кандидатирай се и ще ги узнаеш…