За пореден път членовете на Висшия съдебен съвет масово се отведоха от обсъждане за изразяване на становище по делото пред Конституционния съд (КС) за кариерните бонуси на кадровиците и на инспекторите от Инспектората към ВСС.

11 членове на ВСС си направиха отвод, така в залата останаха само петима, което е недостатъчно за провеждане на обсъждане, при положение че кворумът е минимум от 13 души.

Както „Лекс“ писа, в края на декември м.г. Пленумът на Върховния касационен съд сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционни на чл. 28, ал. 1 и чл. 50, ал. 1 от Закона за съдебната власт, които регламентират, че след края на мандата на членовете на ВСС и на инспекторите, те могат да бъдат възстановени на работа на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им.

Искането на ВКС беше второ за 2020 г., като всичко започна през февруари с.г., когато ЗСВ беше променен така, че ВСС безусловно трябваше да удовлетворява молбата на бивш свой член да бъде възстановен на по-висока позиция от тази, която е заемал преди избора си. Що се отнася до инспекторите, парламентът даде възможност на ВСС да преценява дали да ги възстанови на по-висока длъжност от заеманата преди началото на мандата им.

Разпоредбата, отнасяща се до членовете на съвета, беше атакувана в Конституционния съд от ВКС. Но преди конституционните съдии да успеят да се произнесат, Народното събрание отново промени ЗСВ и предвиди и в този случай ВСС да има право на преценка.

Така се стигна до сезирането от декември м.г. (какви са аргументите в него виж тук). КС образува дело и ВСС беше поканен да изрази становище по въпроса за конституционосъобразността на кариерните бонуси.

Днес правната комисия предложи две становища – едното подкрепя тезата на ВКС и посочва, че разпоредбите противоречат на основния закон, а другото бе в обратния смисъл.

Но като се стигна до тази точка от дневния ред, членове на съвета, които биха се облагодетелствали от това законодателно разрешение, един след друг се отведоха от дебата. Първи това стори Огнян Дамянов. Той беше последван от Йордан Стоев, Стефан Гроздев, Калина Чапкънова, Даниела Марчева, Пламен Найденов, Боряна Димитрова, Гергана Мутафова, Георги Кузманов, Евгени Иванов и Драгомир Кояджиков.

Така останаха петима души и обсъждането на изготвените становища се провали.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ботокс и много бръчки
Ботокс и много бръчки
19 февруари 2021 17:42
Гост

Правилно са постъпили.
Върховните съдии като Имова, Пашкунова, Керелска и Дишева са стигнали без конкурси до върховния съд. Всички благодарение на нечия подкрепа- Имова благодарение на Иван Григоров от районен съдия стана върховен, прескачайки две инстанции, Дишева от окръжен съдия стана върховен във ВАС благодарение на зет си- военен съдия, Пашкунова и тя с връзки, Керелска благодарение на Любен Корнезов.
И тези женици тръгнали да обясняват как не трябвало да се заобикаля конкурсното начало.
На това се казва гьонсурат.

Баба Вероника
Баба Вероника
19 февруари 2021 17:55
Гост

Ботоксът не е проблем.
Проблем е сенилността им . Както и прекомерната злоба на левичарките Дишева и Керелска .

Константин Илиев
Константин Илиев
19 февруари 2021 17:12
Гост

Мишоци! За затвора сте- не за бонуси! Корупция и мафия навсякъде- осъдени няма! Защо ли?

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
18 февруари 2021 16:06
Гост

Ако могат, ще, ако не могат – няма. Тоолкова е просто. А КС толкова мота делата, че не за пръв път се губи смисъла от решенията му.

Vivan
Vivan
18 февруари 2021 15:56
Гост

Който иска да расте в йерархията, нека работи и решава дела. Службата във ВСС уж е служба в помощ на магистратите и не би трябвало да е място за кариеристите в системата.

Super Mario
Super Mario
18 февруари 2021 16:07
Гост

Ама те поне половината са се записали там само за бонуси – и кариерни, и кешови. ОСТАВКА!

квиииик
квиииик
18 февруари 2021 16:16
Гост

Хайде да ги разпускат. Ама така позорно – например като направят ВСС пак непостоянно действащ. Да ги видим тогава. Ама се чува, че има някои, които се гласят за КС, явно ненаяли се във ВСС

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 16:51
Гост

И като излезе Марчева да каже, че за проактивност трябва награда. Голям смях, тази жена срама няма

ВRolan
ВRolan
19 февруари 2021 17:39
Гост

Ех, колко злоба, колко завист… Бивши хубавици, настоящи баби, смирете се вече…

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 16:57
Гост

Искат в КС значи, вместо да излязат в пенсия и да не вредят повече. Наглички са, признавам

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 15:53
Гост

Да се отведеш означава сам да признаеш, че не си способен да заемеш позиция, абстрахирайки се от парите, които ще стигнат до теб.

голям праз
голям праз
18 февруари 2021 16:07
Гост

Караш ме да се замисля. От една страна е така – казваш – кариерата и парата ме изкушават, но от друга, дори и да не ти влияят, по-важното е, че няма да можеш да убедиш никого в това. Всеки ще си каже, че си подкрепил бонусите, защото ще се възползваш от тях. Затова отводите са правилни в случая. Голяма работа, като нямал ВСС становище до КС.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 16:17
Гост

E, то това е най-лесното. Но ако имаш самочувствие на магистрат, би трябвло да можеш да заемеш позиция, без да те стяга откъм личния бонус. Същото е и със съдиите, които на секундата се отвеждат от дела срещу колеги. Всичките излизат големи приятели.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 16:55
Гост

Не бих поставил равенство между приятелството, от една страна, и кариерата и парата от друга. Каквото и да каже някой от тях, никога няма да бъде оценено обективно, а ще се гледа през желанието за лично облагодетелстване – власт и сребролюбство. А капацитетът на този състав е видим и ако някой ги заподозре, няма да е далеч от истината.