Само за месец 109 съдии са напуснали Съюза на съдиите в България. Това стана, след като в Закона за съдебната власт бе въведено изискване за деклариране на членства във формални и неформални организации.

Данните за напусналите магистрати са били огласени на проведеното на 3 и 4 ноември в Пловдив годишно общо събрание на ССБ. Тези 109 съдии са подали заявления за отказ от членство в организацията в периода 10 август – 14 септември т.г. Освен тях, още 30 души са с прекратено членство поради пенсионирането им от системата и такива, които са я напуснали и не упражняват друга юридическа професия. Към 18 октомври общият брой на членовете на ССБ е 766 съдии. С тези данни на общото събрание е бил отчетен „негативният ефект на промените в ЗСВ, изискващи деклариране на членство в магистратски професионални организации и въведената забрана в тях да членуват напуснали системата съдии, които не упражняват друга юридическа професия“, става ясно от съобщение до медиите от ССБ.

Все още не е ясно дали това е окончателният брой на напусналите, защото не са публикувани всички декларации на сайта на Висшия съдебен съвет. Към 2 ноември 2017 г. са обявени 1300 декларации. 300 съдии са декларирали членство в ССБ, 100 са обявили участие в Българската съдийска асоциация и 142 – в Асоциацията на българските административни съдии. Отговор на въпроса колко от всичките 2238 български съдии са декларирали членство в ССБ може да се даде едва след публикуване на всички подадени декларации, което към момента все още не е факт, остават да бъдат пуликувани още 938 декларации, уточняват от организацията.

Иначе на проведеното годишно общо събрание е бил представен и одобрен отчетът на Управителния съвет за дейността на организацията в периода от октомври 2016 г. до ноември 2017 г. Сред приоритетите на ССБ за следващата година са да продължи отстояването на необходимостта да бъдат спазени международните стандарти за независимост на съдебната власт, чрез устройство на Съдийската колегия на ВСС, в което съдиите, избрани от съдии да имат мнозинство; активно да се реагира на злонамерени медийни публикации, засягащи отделни съдии и правосъдието, както и на опити за въздействие от страна на политически фигури и представители на другите власти; да се защитават професионалните права на българските съдии, независимо от това, дали членуват в организацията. Одобрено е било и намерението от Управителния съдет на организацията за сътрудничество с новия състав на ВСС в рамките на предвидения в ЗСВ Съвет за партньорство.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lehavob382
lehavob382
27 юли 2023 12:25
Гост

excellent information that is quite helpful to me, therefore I appreciate you sharing

Myeclass Login

raqisaudi
raqisaudi
28 декември 2022 12:53
Гост

هُنالك بعض المُبيدات الحشرية الفعالة التي تُساعد على طرد البرص الموجود في جدران المنازل وساحاتها، إضافةً لعلاج مشاكل الحشرات الأخرى التي قد تكون بالأساس هي سبب تواجد البرص، على اعتبار أنها مصدر الغذاء الرئيسي لها، ويكون بعضها على شكل حبيباتٍ يتم رشها حول فناء المنزل، أو قرب الجدار الخارجي له، وفي المناطق الخضراء، وفي الشقوق وأماكن تواجد البرص، ثم ريّ هذه الحبيبات بالماء؛ لتنشيطها وزيادة فعّاليتها في قتل الآفات، كما أنّ هنالك مُبيدات حشرية سائلة، وأخرى على شكل مساحيق تطرد مُختلف الآفات وتُبعدها عن المنازل. يُنصح باتباع التوجيهات والإرشادات الآتية للحد من مشاكل وجود البرص والآفات المنزلية الأخرى وطردها، وهي:… Покажи целия коментар »

Hope
Hope
31 август 2022 10:50
Гост

Thanks for the information, keep sharing this type of info

https://www.mahealthconnector.me/