Руснакът Денис Сукнев, който преди повече от 6 години блъсна председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на пешеходна пътека в София, е освободен от наказателна отговорност и е глобен с 1000 лева.

Проверка на „Лекс“ показа, че делото срещу него е приключило на първа инстанция в Софийския районен съд (СРС), който тепърва ще пише и мотивите към присъдата. Показателно за бързината, с която се развива делото е, че инцидентът с Панов се случи по време на процедурата за избор на председател на ВКС, в която той участва и се конкурираше със съдия Павлина Панова. След катастрофата Панов обяви първо, че се оттегля от надпреварата, но след това размисли, а накрая и ВСС го избра за председател на върховния съд. Процесът срещу шофьора, който го блъсна, пък може да приключи окончателно и след мандата на Панов във ВКС.

Инцидентът стана рано сутринта на 9 декември 2014 г. на кръстовището на бул. „Арсеналски“ и ул. Богатица“ (в района на спортен комплекс „Спартак“). Тогава Лозан Панов тичал в „Южния парк“ и когато стигнал кръстовището, изчакал да светне зелен светофар, за да пресече на пешеходната пътека.

В този момент към него се движел „Мерцедес“ G-клас, управляван от руснака, който пресякъл кръстовището на червен светофар и ударил Панов на пътеката. Председателят на ВКС се превъртял през предния капак на колата и паднал встрани на пътното платно. От удара Панов получил черепно-мозъчна травма и изпаднал в безсъзнание. Шофьорът спрял и го откарал в „Пирогов“, където стана ясно, че е била счупена и лявата му ръка.

Първоначално обаче от МВР не съобщиха как се е стигнало до катастрофата, а разпространената информация беше, че шофьорът е избягал и свидетел е откарал Панов в болница, където след това беше опериран.

Делото беше внесено в съда още през 2015 г. с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Сукнев. Тогава и самият Панов коментира, че не вижда умисъл в действията му, а пред съда и обвиняемият твърди, че двамата са в много добри отношения. Руснакът обаче искаше да бъде оправдан, защото ставало дума за нещастен случай по независещи от него обстоятелства.

През август 2015 г. СРС също наложи на руснака глоба от 1000 лева, но след това Софийският градски съд върна делото на прокуратурата, защото е пропуснала важното обстоятелство, че обвиняемият е минал на червен светофар.

Делото беше внесено в съда отново чак през 2018 г., вече с обвинителен акт, за да приключи 3 години по-късно обаче отново с налагане на глоба от 1000 лева.

До този развой се стигна, след като на финала на делото и прокурорът е посочил, че трябва да се приложи по-благоприятният за подсъдимия закон и той да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи глоба от 1000 лв.

Обвинението срещу Сукнев е за това, че при шофиране на пешеходна пътека е причинил средна телесна повреда на Панов. За това обвинение Наказателният кодекс в момента предвижда от 1 до 6 години закон и няма как обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност. През 2014 г., когато се случи инцидентът обаче чл. 343, ал. 3 от НК предвиждаше от 1 до 5 години затвор и се явява по-благоприятният за Сукнев закон, тъй като позволява освобождаването му от наказателна отговорност.  Така той е наказан само с глоба, но е осъден да плати и над 1800 лева разноски по делото.

Присъдата не е окончателна и може да бъде атакувана пред Софийския градски съд.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жаклин
Жаклин
12 март 2021 12:44
Гост

Много смешна глоба. Това не е никаква санкция според мен.

Сашо
Сашо
12 март 2021 12:42
Гост

Жив и здрав да е Панов. Само за едно ме е яд-трябваше да се откаже тогава. Обърна целият съд с краката на горе.

Григор
Григор
12 март 2021 12:41
Гост

След цели седем години, само 1000 лева. Те парите са се обезценили няколко пъти от тогава.

Пешеходец
Пешеходец
12 март 2021 12:25
Гост

Много интересно, ама наистина много – ако бяха блъснали кандидата за гл. пр. Гешев дали нещата щяха да се развият така или руснакът щеше да яде бой в кауша през всичките тези 6-7 години, и дали щеше да е по 78а от НК в крайна сметка?

Не че оправдавам или обвинявам руснака, или критикувам присъдата, ама все пак…

страничен наблюдател
страничен наблюдател
12 март 2021 13:23
Гост

Доколкото се вижда от изнесеното в статията тук проблемът е в съда, не в прокуратурата.

Онкев
Онкев
12 март 2021 9:37
Гост

Какво се очаква да се постигне с тия смешни глоби и наказания?

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 9:36
Гост

С тия наказания нищо няма да стане. Това е отбиване на номер. В Испания като само седиш до пешеходна и всички ти спират. Няма пищене, няма зор. А дори може да не искаш да пресичаш, просто си говориш с някого до пешеходната на тротоара. Обаче хората са учени, че трябва да спрат.

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 9:35
Гост

Потрес. Сурови наказания трябват за тия дето не спират на пешеходни. Гледам ги и тука – като се засилят след светофара и не могат да спрат на пешеходна. Ти си пешеходец, а трябва да чакаш да минат 3-4 коли за да ти спре 5тата

Daniela
Daniela
12 март 2021 9:34
Гост

Сурови наказания. Няма как иначе да станем нормална държава. Освен това и по-стриктен контрол

Облена
Облена
12 март 2021 9:34
Гост

Докато не се нсучат да слагат големи глоби, няма да стане. Ако това е наказание за подобно нещо, то нали се сещате, че няма смисъл. Ако си богаташ – бълха те е ухапала

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 9:35
Гост

Абе не е така. Богаташите най-много мразят да дават пари. Те развиват фобия към даването на пари и си броят стотинките

Димитриев
Димитриев
12 март 2021 9:33
Гост

За мен това е срамотия. Уви.

Павлов
Павлов
12 март 2021 9:33
Гост

Много ниска глоба бе. Какво е това нещо.

Demireva
Demireva
12 март 2021 9:33
Гост

Хахах, не е уцелил човека

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 9:32
Гост

За всеки трябва да има присъди

123
123
12 март 2021 9:03
Гост

Срамота е това нещо, той, ако обжалва, като че ли ще може и на давност да се надява…

сиси боата
сиси боата
12 март 2021 8:51
Гост

Помните ли как обичният тогава на статуквото ЛП искаше да се откаже от ВКС и половината ВСС му отиде на крака в болницата, за да го калесва, само и само Павлина Панова да не стане председател? Добре е да не се забравят тези неща.

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 9:01
Гост

После един съдия, май от Сандански беше, си късаше ризите няколко години.

Филип
Филип
12 март 2021 12:43
Гост

Много жалко. Тя щеше да ръководи съда много по-добре от него.

дядо ви адвокат
дядо ви адвокат
12 март 2021 8:49
Гост

Въх майко, 7 години се точи елементарно дело по 78а и то с пострадал председателят на ВКС! И това ако не е идеалната илюстрация за бг съдебната система, здраве му кажи