10 091 лв. струва атестацията на един административен съдия. 3508 лв.  излиза за оценка на дейността на един наказателен съдия, а на граждански – 3088 лева. Данните бяха огласени днес от члена на Висшия съдебен съвет Драгомир Кояджиков по време на дебатите по промените на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Със съобщаването на сумите Кояджиков мотивира предложението си членовете на помощните атестационни комисии да бъдат компенсирани с допълнително възнаграждение, а не с намалена натовареност за работата си по оценка на работата на магистратите, както предвижда проектът.

Както „Лекс“ писа, с проекта за изменения в ЗСВ се връщат помощните атестационни комисии, като идеята е те да подпомагат дейността на централната Комисия за атестирането и конкурсите към Съдийската колегия.

Предложението обаче не се приема еднозначно от съдийската общност. Макар тази промяна в ЗСВ да беше по идея на магистрати, участващи в работната група към Министерството на правосъдието, от думите на Олга Керелска днес стана ясно, че съдии не я подкрепят. До момента обаче само Наказателната колегия на Върховния касационен съд е излязла с официално становище, в което възразява срещу връщането на ПАК.

Кояджиков не обясни откъде се получават тези суми, но с посочването им той мотивира предложението си за промяна в чл. 203а, ал. 4 от ЗСВ – за получаване на допълнителни възнаграждения от членовете на ПАК.

Олга Керелска го подкрепи. „Чувам, че има голямо недоволство в съдийската общност за връщането на ПАК, защото това не е чисто съдийска работа“, посочи Керелска. И за да бъдат стимулирани магистратите да участват в тези комисии и тя изрази мнението, че трябва да бъдат допълнително възнаградени.

Кадровиците се обединиха около идеята, че както се подхожда към членовете на конкурсните комисии, които оценяват магистрати срещу допълнително заплащане, такъв трябва да бъде подходът и към ПАК.

Според измененията в ЗСВ атестациите, извършени от ПАК, ще бъдат изпращани за проверка на членовете на Комисията за атестирането и конкурсите. Всъщност се предлага нейната дейност да бъде основно сведена до това – да се занимава с атестациите. Вероятно и това е причината някои членове на съвета да са обсъждали и редукция на състава на КАК. В момента в нея влизат четирима представители на Съдийската колегия и 13 действащи съдии. Според Кояджиков е обсъждан вариант, в който представителите на професионалната квота да бъдат четирима – по двама, излъчени от двете върховни съдилища.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че КАК в този вариант не може да съществува. И даде за пример два конкурса. Първият е за повишаване във ВАС, който е обявен през октомври миналата година и все още не са готови атестациите на около 20 от общо 70 кандидати. Вторият е за шеф на Административен съд-Плевен, също обявен през есента на миналата година. Кандидатът е един и едва през юли т.г. СК на ВСС е приела атестацията му и то след като въпросът бил поставен пред членове на КАК. „Редно ли е, когато нещо се затлачи, да ги молим и те да се разбързат“, попита Чолаков.

Наред с тази редакция ВСС предлага и още една – да има само едно периодично атестиране, което да се извърши пет години след това за придобиване на статут на несменяемост. В залата се чуха възгласи, че тогава няма да е периодично. Може би специално, казаха кадровици.

Отделно ВСС изцяло споделя становището на Наказателната колегия на ВКС, че разпоредбата за временно отстраняване на магистрати при повдигнато обвинение, трябва да остане в ЗСВ. Според проекта чл. 230 отпада, а отстраняването на съдии и прокурори от длъжност ще става по реда на НПК.

Както НК на ВКС, така и ВСС е на мнение, че текстът трябва да остане, защото е съобразен със статута на магистратите.

Кадровият орган не е съгласен и магистрати от районно ниво да могат да бъдат избирани за инспектори.

Това предложение дойде от районния съд в Пловдив, но към него има критики не само от съвета, но и от НК на ВКС и от самия Инспекторат към Висшия съдебен съвет.

Не е редно един районен магистрат да проверява върховен съдия. Нивото е много важно. Има и друг аспект. В момента сме в ситуация, в която едно от отделенията във ВАС се проверява от прокурор“, коментира Георги Чолаков.

Иначе ВСС подкрепя предлаганите изменения в съдбения закон в останалата му част, които вчера минаха на първо четене в правната комисия на парламента.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 12:29
Гост

При положение, че ще се връщат ПАК ще бъде ли закрит съответния отдел във ВСС, който ще остане без функции

J,ek
J,ek
26 септември 2019 20:46
Гост

Разходите за атестиране наистина са стряскащи ……но по-стряскащото е , че се плащат напразно . Според мен атестирането в този си вид трябва да се отмени . Периодичното атестиране направо да се отмени . Трябва да се смени и моделът на кариерно израстване и постоянното „самопредлагане“ на вечни кандидати за всеки възможен пост . Точно „вечните кандидати“ надуват разходите за конкурсите и винаги отпадат . Трябва да има решение , например на съдиите от окръжния съд или апелативния съд , за това кой въобще да се допусне до конкурс за израстване . След това се създава една работна група ,… Покажи целия коментар »

10 000
10 000
26 септември 2019 19:28
Гост

Абсурд! За да е такава сумата атестацията трябва да е писана на злане лист с писалка с платинен писец. Очевидно е ,че имаме беззаконие на самозабравилата се съделбна системва, източване пари на данъкоплатеца. За съжаление няма кой да спре беззаконието-какво съдебната систева самва да се самопровери ли? как 10 000? Алоооооу-толкова ли съдебната систевма е извън реалността? Това си плаче за пр оверки и арести!!!!! Но няма кой зда ги направи!

Озадачен
Озадачен
26 септември 2019 16:45
Гост

КАК е една отдавна неработеща комисия. Да не говорим, че никой не иска да си цапа ръцете и да влиза в нея. Никой нормален, имам предвид. ВСС се чуди как да я реформира, така че да има смисъл от нея и да заработи, обаче като виждам за какви суми става въпрос, почвам да се питам дали изобщо има смисъл?

Реалист
Реалист
26 септември 2019 16:47
Гост

Няма смисъл. Атестирането отдавна се извършва по кафенета и ресторанти, извън съда. И главният атестатор е ДП.

Нелогично
Нелогично
26 септември 2019 16:43
Гост

Това са огромни суми, които естествено плаща данъкоплатеца. Аз не смятам, че е оправдано да се правят чести атестации на едни и същи хора. В крайна сметка колко може да се промени експертизата или ценностната система на един човек, бил той магистрат, за няколко години?

Така е
Така е
26 септември 2019 16:41
Гост

Нивото на експертиза на проверяващия наистина е от огромно значение за обективността и резултата от атестацията!

Размисли
Размисли
26 септември 2019 16:42
Гост

За съжаление, в нашата съдебна система вече фактор не е кадърността, а обвързаността на магистрата…

анонимен
анонимен
26 септември 2019 16:33
Гост

Посочените суми, ако са верни, са поредното доказателство, че бюджетът не се управлява правилно, че чуждите пари, разбирай на всички нас данъкоплатците, се харчат с лека ръка. Убеден съм, че тези суми могат да бъдат редуцирани, но също така съм убеден, че ВСС не иска.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 16:05
Гост

Напълно подкрепям становището на НК на ВКС.

Гери
Гери
26 септември 2019 16:07
Гост

Поредните ненужни комисии. Зор да усвоят някой лев. Е, то за черните им очи няма кой да работи.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 16:00
Гост

Кояджиков знае как да стимулира членовете на комисиите. Друго си е да те стимулират финансово.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 15:57
Гост

Не е редно да има такава голяма разлика в парите. Защо цакат гражданските?

анонимен
анонимен
26 септември 2019 15:54
Гост

Тези са прихванали от Милка СПА-синдрома

невярващ
невярващ
26 септември 2019 15:53
Гост

Стига бе, какви са тия суми за административни съдии, как точно го изчислява Кояджика. Странно ми се струва. Когато ходят да атестират в страната, не се ли разбират – като са в един град да извършат атестациите на всички желаещи, вкл. административни съдии.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 15:40
Гост

Все няма пари, а като стане въпрос да се хвърлят на вятъра, сме първи с предложенията.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 15:38
Гост

Прокурор проверява съдии! Трябва да свикваме, те скоро и правилността на актовете ще проверяват.

сметката
сметката
26 септември 2019 15:04
Гост

Това явно са заплати плюс командировки из страната или както го гледам, ама пак бая ми се струва. Как го сметна, Кояджиков?