Заплатите на магистратите и съдебните служители няма да бъдат увеличени със 17%, както беше заложил Висшият съдебен съвет в проекта за бюджет за 2019 г., а с 10 на сто. Освен това ще има средства и за осигуряване на допълнително материално стимулиране на висконатоварените органи и за спецправосъдието с до една заплата. Това стана ясно на днешното извънредно заседание на Пленума на съвета, който одобри предложението на правителството за бюджет на системата за догодина, който е с 65 млн. лева по-малко от поисканото.

ВСС поиска 769 млн. лева за догодина, а Министерството на финансите предложи 666 млн. лева. Отделно ведомството предложи и орязване на парите за дрехи за съдебните служители и вместо да получават годишно до две средни заплати в бюджетната сфера, хората на Владислав Горанов предложиха да е до 450 лева. Това предизвика вълна от недоволство в цялата съдебна система и провокира спешно свикване на заседание на Пленума за днес.

Междувременно обаче в петък главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с финансовия министър Владислав Горанов и успя да го убеди да не пипа парите за облекло на съдебните служители, както и да увеличи леко бюджета най-вече в перото „капиталови разходи“.

В началото на днешното заседание представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който е и председател на бюджетната комисия, докладва новото предложение на Министерството на финансите. Завишението, което предлага Владислав Горанов, е с около 38 млн. лева, т.е. вместо първоначално заложените 666 млн. лева, бюджетът на съдебната власт вече е в размер на 704 317 000 лева.

Магдалинчев обясни, че с тези пари ще може да се осигури 10-процентно увеличение на заплатите на всички в съдебната система. Той поясни, че според чл. 218 от ЗСВ най-ниската заплата в съдебната система е равна на две средномесечни в бюджетната сфера, което на практика означава, че всяко тримесечие заплатите трябва да бъдат актуализирани, но това не е правено поради липса на средства. Заради това е бил заложен ръст от 17%, за да се компенсира липсата на увеличение през последните две години.

Красимир Шекерджиев го попита дали с 10-процентов ръст на възнагражденията ще се изпълни нормата на чл. 218 от ЗСВ, на което Магдалинчев отговори утвърдително.

Представляващият ВСС обясни още, че в проекта на бюджет са заложени и парите за облекло на съдебните служители, каквито са изискванията на закона в момента. Има осигурени и средства за покриване на разходите за осигуровки, а сумата за капиталови разходи е увеличена с 11.5 млн. лева.

За следваща година бюджетът на ВСС е в размер на 51 млн. лева, на ВКС – 19.8 млн. лева, на ВАС – 17.5 млн. лева, на прокуратурата – 260 млн. лева, на съдилищата – 344.8 млн. лева, НИП – 3.5 млн. лева, на ИВСС – 7.9 млн. лева и е предвиден резерв от 600 000 лева.

С 23 гласа „за“ ВСС изрази положително становище по проекта, предложен от кабинета, който беше гласуван на извънредно заседание на правителството вчера.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анчо
Анчо
29 октомври 2018 10:51
Гост

Нищо не са тези 10%. Като ни сложат и ДОД въобще няма да го усетим.

Fen
Fen
29 октомври 2018 11:05
Гост

Samo ni hvyrlqt prah v o4ite.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2018 10:48
Гост

Ей, Горанов, Горанов, тамън ни зарадва с парите за дрехи и сега-ново двайсет!

Гинка
Гинка
29 октомври 2018 11:04
Гост

Този път обаче няма шанс да ни дадат обещаните 17%. След като е гласувано и на пленума.

Фен
Фен
29 октомври 2018 12:16
Гост

Така се е стиснал, все едно от джоба си ги вади.