Янаки Стоилов оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, съобщи днес лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Партията искаше да номинира дългогодишния депутат и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в започналата вече процедура по избор на един член на Конституционния съд от квотата на парламента.

Ден преди изтичането на срока за внасяне на кандидатури обаче той е заявил, че не желае да участва в процедурата. „От Изпълнителното бюро уважаваме това негово решение“, каза Нинова.

По думите ѝ позиция на Стоилов е, че това състезание изглежда предрешено и той е отказал да участва в предварително договорено политическо решение.

Оттеглянето на кандидата на левицата идва два дни след като от ГЕРБ обявиха, че ще номинират за член на КС доскорошния зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов. Днес предстои той да бъде изслушан от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Като се очаква кандидатурата му да бъде издигната и от двете формации.

По неофициална информация патриотите обсъждат дали да номинират зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 22:36
Гост

Жалко, доказан конституционалист, който има собствено мнение по въпросите, с политически изградено собствено мнение. Би бил прекрасно допълнение на КС. Такъв е и Явор Нотев, способен юрист, обществено признат и докаьан. Що се отнася до номонацията на ГЕРБ, за мен тя е поредното доказателство за липсата на независима съдебна система, в която явно се издигат хора през различни нива с политически мотиви. Наздраве

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 септември 2018 19:27
Регистриран

Днес и сега тези коментари са нещо като публично обсъждане.А мнението на обществото трябва да е закон.Затова казвам нещо ,според мене, важно за всички-не се ли наситихте на все едни и същи същности неполезни за гражданите.До кога ще се спрягат техните имена.Няма ли някой, който да ви каже, че КС вече не е онова съдилище, което е значимо.След приемането ни в ЕС , КС вече не следва да има каквото и да било значение-тълкува Съдът на Европейския съюз в Люксембург.И националният инат да се променя КРБ с неполезни норми и да се създават правомощия нови за сезиране на КС, е… Покажи целия коментар »

Възмутен
Възмутен
25 септември 2018 16:33
Гост

За всички е ясно като бял ден, че изборът на четиримата съдии е предварително договорено политическо решение.

Minko
Minko
25 септември 2018 16:41
Гост

Estestveno. Nali triabva da si imat poslu6kovci.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 15:58
Гост

Адмирации за решението му. Това състезание наистина изглежда предрешено .

Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 15:45
Гост

Много жалко.