Правосъдният министър Янаки Стоилов поиска от Висшия съдебен съвет да посочи срок, в който да бъдат отстранени всички недостатъци на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Това става ясно от писмо (виж тук), което Стоилов е изпратил до представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Възможен временен изход от създалата се ситуация би могъл да бъде законодателна инициатива за отлагане действието на разпоредбата на чл. 360з, ал.1 от ЗСВ, както и на останалите нормативни разпоредби, касаещи прилагането и ползването на ЕИСС, за да се предостави реална техническа възможност за прилагането им“, се казва в писмото на проф. Стоилов до ВСС.

Той информира членовете на съвета, че ще организира професионална и обществена дискусия за необходимите действия за отстраняване на недостатъците в работата на ЕИСС и осигуряване на пълноценното функциониране на системата, в съответствие със законовите изисквания, на която ще бъдат поканени и представители на ВСС.

С оглед стремежа на държавата да подобри достъпа до правосъдие на гражданите, в актуалната редакция на Плана за възстановяване и устойчивост е поставена цел създаване на нормативна уредба за цялостно въвеждане на електронно правосъдие и обезпечаване на неговото пълноценно функциониране като са набелязани и мерки за това. По този начин България ясно е заявила решимост процесът по въвеждане на електронното правораздаване в страната да приключи до 2026 г. В светлината на изложеното, от особено значение е пълноценното, бързо и ефективно разработване на системите, които ще бъдат фундамент на този процес, а всяко забавяне или непрецизност в тази насока са в състояние сериозно да го компрометират„, пише още проф. Стоилов. Като се отбелязва, че в сегашната ситуация най-смущаваща последица от ползването на ЕИСС е несъобразяването с действащи нормативни актове и дори с Конституцията на страната.

От 11 август Върховният касационен съд (ВКС) спря да използва системата до отстраняване на пречките за пълноценното ѝ използване. До този развой се стигна, след като Пленумът на ВКС предложи на председателя на съда Лозан Панов да издаде заповед за преустановяване на използването на ЕИСС във ВКС и да бъде възобновена работата със старата Автоматизирана система за управление на делата (АСУД). Решението беше взето само ден, след като беше огласено изключително остро становище за ЕИСС, подкрепено от 69 върховни съдии. В него те обясниха неизчерпателно какви са десетките проблеми, които срещат при работата със системата и подчертаха, че множество нейни функционалности дори противоречат на изрични изисквания на процесуалните закони. Затова те определиха ЕИСС като опасна за правосъдието (становището на ВКС виж тук). Междувременно над 130 съдии от страната подкрепиха становището на колегите си от ВКС (подробности виж тук).

В началото на тази седмицата и Висшият адвокатски съвет (ВАдС) подкрепи решението на Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) за спиране на използването на ЕИСС и призова да се отложи действието на електронното правосъдие, преди да е налице реална техническа възможност за извършването му. Това става ясно от позиция на адвокатурата до Народното събрание, министъра на правосъдието и Висшия съдебен съвет (ВСС) (виж тук).

Преди ден Софийската адвокатска колегия на свой ред обяви, че неработещият Единен портал за електронно правосъдие, който трябва да е свързан с ЕИСС, но не е, застрашава достъпа до съд и компроментира доверието в е-правосъдието. Столичните адвокати искат спешна среща с ВСС и министъра на правосъдието, за да се приеме пътна карта с конкретни стъпки за доизграждане на ЕИСС.

Същевременно съдии, адвокати и преподаватели подеха инициатива под формата на обща онлайн петиция (виж тук), с която призовават цялото общество да ги подкрепи в усилията им да се преработи електронното правосъдие у нас. По инициатива на ССБ и със съдействието на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), съдии, съдебни служители, адвокати, университетски преподаватели и специалисти по информационни технологии от около месец работят за отстраняване на проблемите в е-правосъдието като са формирани две групи, които до началото на октомври ще представят своите анализи във връзка с необходимите доработки на ЕИСС и ЕПЕП (виж тук).

 

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
За последно
За последно
30 август 2021 12:46
Гост

Любовникът на Лилов заслужава само едно. Да бъде изваден от публичното управление, да бъде пенсиониран от университета и да прекара остатъка от земния си път с пенсия на средностатистическия българин. По възможност на село.

Ivaylo_Radulov
Ivaylo_Radulov
30 август 2021 12:29
Гост

Съпротивата срещу въвежданито на Е-правосъдие /и изобщо на реални електрони кореспонденции и услуги Е-правителство/ е превърната от чиновничеството в борба за оцеляване…Невероятен страх от съкращения и от края на големеенето пред Гражданина. Има уж съдебен документ , но не ти е позволено да го отвориш и прочетеш , а всеки адвокат може да го направи , дори без да имаш договореност с него – парадоксално нали?!

Ad nauseam
Ad nauseam
28 август 2021 14:00
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско и другото си го знаете.

Идва Златна есен. За разума, експертността, нормалността и технокрацията. Първата истинска златна политическа есен у нас от 1989 година насам.

30 години Демократична България – стигат! Времето е вече нормално. Без гореизброените. Бройте до 30 и после следвайте примера на Иуда Искариотски.

АМИН

Кръстьо Пишурка
Кръстьо Пишурка
28 август 2021 13:49
Гост

За министър на правосъдието става всеки който носи гащи и знай да врящи.

Глупав трол
Глупав трол
28 август 2021 13:46
Гост

Янаки Стоилов са целия си съзнателен живот е свършил едно Голямо НИЩО.

Това е всъщност нашият проблем с него. От топло депутатско местенце в министерски и пред пенсия – в КС. Пък после пак се чудете що е то номенклатура и има ли почва в Демократична България?

Сакън заради Кацаров се наложи да освободи Габриела Козарева! Позор.

Не го търсете за нищо, а само за фасада! Даже и от БСП го напъдиха, при това с основание. Само вижте кои са му заместници и картинката е ясна.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 19:47
Гост

Както е започнал министърът да вземе да дава срокове и на съдиите да си пишат делата навреме. Какво се подмотват?

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 18:33
Гост

И след срока какво следва? Янаки Стоилов няма да е министър. Ха-ха! Като толкова знае защо не спре той еднолично ЕИСС? Защо сам не дерогира ЗСВ, ГПК, НПК?

Любовникът на Лилов
Любовникът на Лилов
27 август 2021 17:36
Гост

Дискусия, обществено обсъждане, бля-бля и после на топло местенце в Конституцинния съд. Затова че през целият си живот не свършил нищо.

Номенклатура. Партийна на БКП и с професия „депутат“.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 17:53
Гост

Глупав трол. Няма ли да пуснеш и старите седерастко-герберастки тезиси за дългата ръка на Путин и ДС? 30 и отгоре години все БКП е виновна за плачевното състояние в БГ.

Глупав трол
Глупав трол
28 август 2021 13:38
Гост

Тези тези са вашите, на умнокрасивите жълтопаветници!

С произход от БКП.

Сега 20 години след 11 септември и голямото одиране в Афганистан, има ново 20 – прегрупиране на силите на Либералния Интернационал, разбирай – САЩ.

Но, няма да мине номерът, включително и у нас. Борисов ще е президент, а България от догодина – президентска република.

Чао.

ps. И да ни си забравите хапчетата. Редовно ги пийте, понеже сблъсъкът с реалността ще е жесток за вас.

Симо
Симо
27 август 2021 16:21
Гост

Необходимите доработки на ЕИСС и ЕПЕП трябва да бъдат направени възможно най-скоро.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 16:22
Гост

ИО много се изложиха. Колко пъти я диработваха тази единна деловодна?

Анонимен
Анонимен
28 август 2021 13:34
Гост

Какви доработки, това е един напълно неизползваем боклук! Закривай!

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 16:03
Гост

Обаче и Янаки няма да бъде чут. А и не е ясно още колко ще е министър.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 16:16
Гост

Изтича му времето за съжаление.

re:
re:
27 август 2021 17:39
Гост

На него много отдавна времето му е изтекло.

Сега му изтича и на онзи дето му подписа указа за служебен министър.

Nenov
Nenov
27 август 2021 16:03
Гост

И Гешев и това ВСС са плод на дълги години неглижиране и прокарване на шуробаджанашкия модел в съдебната ни система.

Мики
Мики
27 август 2021 16:18
Гост

Което е порочна практика. А и така се наводни с некадърни кадри.

Кики
Кики
27 август 2021 17:41
Гост

В овощната градина на публичната власт прелива от гнили ябълки.

Ananieva
Ananieva
27 август 2021 16:02
Гост

ВСС е истински позор в този му състав и трябва да се смени. Същото се отнася и за Гешев.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 16:18
Гост

Обаче Гешев е нагъл и няма да подаде оставка.

Палиативи, палиативи, палиативи
Палиативи, палиативи, палиативи
27 август 2021 17:43
Гост

Трябва да се ликвидира с новата Конституция!

Разбра ли сега умнокрасив жълтопаветник?

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 16:00
Гост

Категорично смятам, че провала с ЕИСС трябва да бъде гарниран с оставки и някой да понесе отговорност.

Позор
Позор
27 август 2021 16:19
Гост

Нали имаше комисия, която да прецени дали тази система става? Нищо не свършиха.

re:
re:
27 август 2021 17:45
Гост

Кебапче към гарнитурата не искаш ли?

Spiro
Spiro
27 август 2021 16:00
Гост

Това ВСС е пълен провал!

Рико
Рико
27 август 2021 16:20
Гост

Отвсякъде. Нищо не свършиха като хората.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 15:59
Гост

Ама те надали ще му дадат. Защото ще се сопнат, че не са длъжни да дават срокове

Demireva
Demireva
27 август 2021 15:59
Гост

Правилно иска

ВСС е позор!
ВСС е позор!
27 август 2021 15:53
Гост

Оставка на най-позорния ВСС в историята!

Агов
Агов
27 август 2021 16:01
Гост

Да де ама те не се намират за виновни.

Ananieva
Ananieva
27 август 2021 16:02
Гост

Колективната безотговорност. Чували ли сте за нея? Няма никой от тях да се стресне и да каже, че е виновен за провала на ЕИСС, а и за други неща. Ще кажат, че то така са решили демократично. И никой конкретно не се притеснява от нищо, както ученици, които правят глупости в междучасието. После, като им се кара класния, не им дреме, защото никой от тях конкретно не е виновен с нещо повече от другия. Всички заедно са виновни и следователно си поделят вината.

Умнокрасив жълтопаветник
Умнокрасив жълтопаветник
27 август 2021 17:49
Гост

И после да изберете по-лош състав по ваш образ и подобие. Не, мерси! Гледаме ги парламентите се сменят като носни кърпички, кой е кой е по-по-най.

Ликвидация с Нова Конституция!

Нерегистриран
Нерегистриран
30 август 2021 17:46
Гост

Моля Ви спешно решете въпроса с ЕИСПП да я спрете. Това създава големи проблеми, никой не попита ка се работи в съдилищата, за да знае как да направи тази система. Взеха се много пари за нищо, от една глупава жена, която сега ще се пенсионира и не и пука, пък ние да си чука е главата. Ще идваме сутрин в пет часа да си регистрираме протоколи, щото на другия ден ще са с друга дата. Това е безобразие. Махайте тази система. Подобрете старата система за да се работи спокойно.