Служебният правосъден министър Янаки Стоилов има опасения, че анализът на дейността на специализираните съдилища и прокуратури може да се проточи във времето и затова той очаква още днес двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) да му представят предложенията си за това как той да бъде извършен.

Повод за анализа станаха предложените в предишния парламент законодателни промени, с които специализираните структури да бъдат закрити. Последваха остри реакции от специализираните съдилища и прокуратури, че предложенията са направени без анализ на дейността им, а ВСС прие и декларация в тяхна подкрепа, като общото виждане беше, че по този начин се нарушава независимостта на магистратите. Очакванията са утре предложенията за анализ да бъдат представени на Пленума на ВСС.

„Надявам се, че до края на деня и двете колегии ще ми представят своите предложения и призовавам всички ангажирани в този процес да свършат работата, защото понякога под прикритието на по-голяма прецизност, на сложност на въпросите, те не получават своевременен отговор. Затова се надявам утре на заседанието пленумът да ги приеме. И това трябва да стане в разумни срокове, тъй като и моето опасение е, че може да се прави опит този въпрос да бъде някак разтегнат във времето, да се затлачат нещата“, каза министър Стоилов пред БНР и добави, че анализът трябва да е готов до месец и половина, за да послужи на бъдещия парламент, ако отново бъде поставен въпросът за бъдещето на спецправосъдието.

От думите на правосъдния министър обаче стана ясно, че той не споделя притесненията на магистратите и членовете на ВСС, които виждат в законодателните предложения намеса в независимостта на съдебната власт. Стоилов каза, че поначало ролята на законодателя е да приема, изменя и отменя закони и трябва единствено да се отчитат конституционните изисквания законодателните инициативи да не прекрачват Конституцията.

„Така, че в крайна сметка решаващата дума е на парламента и не би следвало да смятаме, че един орган, който отговаря за управлението на съдебната власт, за кадровите решения в нея, трябва да подменя тези институции, които носят отговорността за създаването на правните норми. Това, какво ще сметне ВСС е важно, аргументите, които той ще даде, предложенията също трябва да се имат предвид, но този въпрос се решава по законодателен път“, допълни Стоилов.

Според него в бъдеще специализираните съдилища и прокуратури може да бъдат и само трансформирани, а не закрити, каквито бяха предложенията, но по думите му сега ВСС може само да подпомогне следващия парламент с обективен анализ на дейността им.

„Създаването на закони не е никаква намеса в дейността на една или друга институция и нарушаване на принципа за разделение на властите, ако това наистина се прави според изискванията на Конституцията“, каза още Стоилов.

Относно евентуални кадрови рокади в министерството той каза, че те са сведени само до смяна на политическия кабинет. „Дирекциите продължават своята работа. Ние се съобразяваме със Закона за държавния служител, така че единствено качеството на работа и изпълнението на възложените задачи, ще е критерият, от който ще се ръководя“, допълни министърът.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 май 2021 21:38
Гост

Ами те вече се затлачиха, ако сте гледали Съдийска колегия днес. Решиха, че трябва да се изброят листите по томовете на делата, гледани за десетте години. тая година щели да броят листите по КТБ

Време е!
Време е!
19 май 2021 13:32
Гост

Един ерудиран юрист им го каза по интелигентен и абсолютно правно издържан начин, със спокоен тон и право в очите! Защото ТЕЗИ САМОЗАБРАВИЛИ СЕ НАГЛЕЦИ ГОДИНИ НАРЕД БЯХА СВИКНАЛИ ДА СА ЕДНОВРЕМЕННО И ЗАКОНОДАТЕЛНА, И СЪДЕБНА ВЛАСТ! И ДА ИЗПЪЛНЯВАТ „МОКРИ“ ПОРЪЧКИ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ПОД БЛАГОСКЛОННИЯ ПОГЛЕД НА ЧЕВТЪРТАТА ВЛАСТ (В ЛИЦЕТО НА ПЕЕВСКИТЕ МЕДИИ И ТРОЛОВЕ)! Да сложим вече край на гаврата с правото и да разкараме калинките, незачитащи разделението на властите!

....
....
19 май 2021 13:01
Гост

ВСС за пореден път доказаха, че са пълна правна „дупка“. Може би смятат, че вече могат да упражняват и законодателната власт в държавата?! Хубаво им го е казал Янаки…

Анонимен
Анонимен
19 май 2021 12:33
Гост

Добре е, че се говори за срокове. Просто трябва да се размърдат малко.

Теодор
Теодор
19 май 2021 12:34
Гост

Да не стане като с реформата на съдебната карта 🙂

Теодор
Теодор
19 май 2021 12:30
Гост

Искрено се надявам отново бъде поставен въпросът за бъдещето на спецправосъдието.

897
897
19 май 2021 16:19
Гост

Хаха, продължавай да се надяваш всяка искрено…..

Анонимен
Анонимен
19 май 2021 12:23
Гост

Ужас.

Nikolov
Nikolov
19 май 2021 12:23
Гост

Ако не друго този поне изглежда далеч по-ерудиран и на място от Спондж Боб.

Anonimen
Anonimen
19 май 2021 12:31
Гост

Със сигурност ще си върши работата по-добре от него.

Ганчев
Ганчев
19 май 2021 12:22
Гост

„Създаването на закони не е никаква намеса в дейността на една или друга институция и нарушаване на принципа за разделение на властите, ако това наистина се прави според изискванията на Конституцията“

Да, тук е прав.

Манолас
Манолас
19 май 2021 12:22
Гост

Не съм сигурен, но сякаш друго служебно правителство преди не си е давало толкова зор…

Анонимен
Анонимен
19 май 2021 12:32
Гост

Да. И аз съм приятно изненадан.

897
897
19 май 2021 16:19
Гост

Накрая да не останете неприятно изненадани..

Nenov
Nenov
19 май 2021 12:21
Гост

И да бързате е все тая…

Анонимен
Анонимен
19 май 2021 12:21
Гост

Този не беше ли депутат от БСП преди години бре? Радев от къде ги събра такива сладури?

Живко
Живко
19 май 2021 12:23
Гост

А Радев от коя партия е мислиш?

Анонимен
Анонимен
19 май 2021 13:28
Гост

Тази опорна точка се изтърка вече.

Гърменова
Гърменова
19 май 2021 12:21
Гост

Янаки Стоилов от кога почна да ги разбира толкова нещата?

Daniela
Daniela
19 май 2021 12:20
Гост

Няма за кога да се проточват. Това е служебен кабинет с мандат вече по-малко от два месеца.

Филипова
Филипова
19 май 2021 12:20
Гост

Чакаме с нетърпение да видим предложенията.