В последния работен ден на Народното събрание независимият депутат и адвокат Явор Нотев внесе два законопроекта, които то няма как да приеме – за промени в Наказателния кодекс (НК) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). И двата имат за цел да повишат защитата на хората, чиято професия е да защитават правата и интересите на другите – адвокатите.

„Нямаме илюзии, че тези предложения ще бъдат обсъдени в това Народно събрание. Идеята е да събудим вниманието към този проблем и се надяваме, че ще има хора, които ще го поемат в следващия парламент. Това е едно завещание, едно послание“, обясни Нотев пред „Лекс“.

С промените в НК (законопроекта виж тук) Нотев, заедно с още няколко свои колеги, предлага да се предвидят квалифицирани състави за убийство и нанасяне на телесна повреда на адвокат – в чл. 116, ал.2 и чл. 131, ал. 2 НК. Т.е. те да бъдат сред изброените длъжностни лица, които се ползват с по-висока закрила, като магистрати, лекари, учители и т.н.

В последните години зачестиха случаите, когато адвокати са обект на нападение, нанесени са им побои, поставяни са взривни устройства пред домовете и автомобилите им. Тези противоправни действия налагат държавата да гарантира по подходящ начин спокойното и безпрепятствено упражняване на тяхната професия за защита правата и законните интереси на гражданите“, посочва Нотев.

И напомня, че за да са независими, адвокатите трябва да се ползват с адекватна защита от посегателства, а освен това статутът им е приравнен на този на съдия. „Това налага когато адвокати са обект на неправомерно посегателство, тяхната неприкосновеност и правото им на живот, да бъдат гарантирани със същата степен на защита както съдиите, прокурорите и следователите. Квалифицирането като по-тежко наказуеми деянията, с които се причинява телесна повреда или убийство на адвокат, ще подейства възпиращо и ще създаде гаранции за спокойно и безпрепятствено упражняване на адвокатската дейност, а същевременно ще даде по- висока степен на закрила на адвокатите при или по повод упражняване на дейността им“, заявява Нотев.

Внесените от него изменения в НПК (законопроекта виж тукпък са посветени на проблема с претърсванията и изземванията в адвокатски кантори и защитата на тайната на клиентите. С проекта се предлага промяна в чл. 137 НПК и да се предвиди, че когато оглед, претърсване, изземване, следствен експеримент и разпознаване на лица и предмети се извършват „по отношение на адвокат или в помещение, използвано от адвокат в професионалната му дейност, поемните лица са членове на съвета на адвокатската колегия, в която е вписан адвокатът или на съвета на адвокатската колегия, където се извършва процесуалното действие, или лица, посочени от председателя на тази адвокатска колегия“.

Нотев напомня, че в момента няма норма в НПК, която не само да урежда въпроса с провеждането на тези процесуални действия по отношение на адвокат, но и да гарантира адвокатската тайна.

„Липсата на такава законова уредба още през 2008г. е дала основание на ЕСГТЧ да констатира допуснати нарушения по чл. 8 и чл. 13 от Конвенцията за правата на човека по делото „Илия Стефанов срещу България“, по повод проведено претърсване и изземване в адвокатска кантора. Според съдебния състав, когато претърсването е извършено в присъствие на поемни лица, които не са юристи, липсата на правна професионална квалификация, дава малка вероятност да бъдат идентифицирани документите, които са защитени от юридическата привилегия на професионалната конфиденциалност на адвокатските книжа“, посочва той.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
само минавам
само минавам
08 март 2021 12:25
Гост

Анонимчо, Тролчо и Сополчо! Ако нямаше нужда от адвокати, професията щяха да я забранят! Уви. Последният опит от времето на соцреализма съще бе неуспешен. Но бе успешен само в едно. Роди „умници“ като теб, „калени“ в комсомолските и партийни школи. Сега на служба за новия „голям брат“, чието бъдеще не е розово, а направо жълто със най-далекоизточен оттенък.

Анонимен
Анонимен
06 март 2021 20:34
Гост

Това забелязах в статията
„„В последните години зачестиха случаите, когато адвокати са обект на нападение, нанесени са им побои, поставяни са взривни устройства пред домовете и автомобилите им.“
А дали е случайно? Или някои адвокати обичат да вземат пари от клиента за съдията, прокурора, вещите лица и така до безкрай, а накрая делото загубено?

..and Justice for all
..and Justice for all
06 март 2021 17:08
Гост

Има преки доказателства,че адвокат Илка Петкова от Стара Загора проституира покрай кризата с Пандемията от Корона Вирус,какво да се прави -„Човештина“.
Проблемът е ,че с НЕРАБОТЕЩОТО правосъдие,адвокати,като Илка Петкова търсят алтернативни източници на доходи,а тя „работи“ в най-големият Хотел на Стара Загора-„Верея“ и тази и дейност остава прикрита.

адвокат
адвокат
06 март 2021 17:52
Гост

Каква и е тарифата?Има ли някакви промоции и намаления за колеги?

а ще има ли завишени наказания, за адвокати-айдути
а ще има ли завишени наказания, за адвокати-айдути
06 март 2021 6:45
Гост

Повишена наказателноправна защита значи и завишени санкции при престъпления. Защо не се предлага и завишаване на санкциите, за престъпления ,извършени от адвокати?

Напомням например,че адвокат организира нападението на Роженския манастир. Редно е да се носи завишена отговорност, щом се търси завишена защита.

Напомням,че за случая с нападението над Роженския манастир-делото приключи, съдът се произнесе-тоест спор, дали адвокат се е проявил като хайдут няма. https://bntnews.bg/bg/a/chetirima-sa-obvinyaemi-za-obira-v-rozhenskiya-manastir

Реалист
Реалист
05 март 2021 15:40
Гост

След като адвоактите станаха търговци, не е ли редно да има квалифицирани състави и за ЕТ и управители на ЕООД

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 14:57
Гост

Ей, разсипаха я тази нормативна уредба.

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 14:54
Гост

Защо ли никой от сегашните не направи едно наистина достолепно завещание. А не само да се правят нелепи предложения.

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 14:55
Гост

Защото работят за собствения си интерес, а не са този на хората.

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 14:53
Гост

Поредните лобистки прокарвания. Дано да случим нан депутати от следващото НС.

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 13:16
Гост

Затова искам да си ида на село и да не се занимавам с кретенщините в големия град и хич да не ми дреме кой какво е направил и какво е гласувал. Че от ВСС, през КС, през Народно събрание, през прокуратура, през Министерски съвет, та до простите общински служители ми се гади направо!

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 14:55
Гост

Няма лошо. Обаче по селата вече няма какво да се работи.

Белоу
Белоу
05 март 2021 13:15
Гост

Излагация на макс!

Пенова
Пенова
05 март 2021 13:15
Гост

Уви и новите няма да са по-различни от старите. Устройва ги и ЕС и САЩ, пък и Русия да ни управлява тая паплач. Ако искаха да станем богата и нормална държава, преди доста време да са ни пратили един, като Навални (проект на ЦРУ) да започне да се държи, като нормален човек, дори и с власт и да сме го пратили в парламента, да е променил редица неща. Но Запада няма интерес. А ние сами не намираме нови и готини хора, които да ни управляват. Само едни и същи муцуни

Попев
Попев
05 март 2021 13:13
Гост

На тия избори се готви ПОДМЯНА, а не промяна. Ще се навират същите кретени и популисти, като Лъчо Мозъка, Марешки, Симеонов, както и забравени кратуни, но вероятно с нови олигархични кръгове около себе си, като Мая Манолова, Христо Иванов и Атанас Атанасов!

Темелкова
Темелкова
05 март 2021 13:13
Гост

Това ми напомня, че като се закълнат в новия парламент и ще почнат едни всемирни празненства. Ще започне едино ядене. Все пак клетвата за тях значи стар на голямото ядене и старт на живота за 4 години

ГигенВиген
ГигенВиген
05 март 2021 13:12
Гост

Когато е за „наши хора“, а защо не и направо за нас самите и за бизнесите ни – действаме бързо, ама когато е за народа – тогава се протака…

Daniela
Daniela
05 март 2021 13:11
Гост

Поредното доказателство, че този парламент е лишен от смисъл!

Englishman
Englishman
05 март 2021 13:11
Гост

За това няма време, но да се гласува одържавяване на Национална Лотария ви отне само седмица.

Чворович
Чворович
05 март 2021 13:10
Гост

Е щото е за адвоктите. Ако беше за картелите в горивата да са го направили светкавично

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 12:51
Гост

Популист..

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 12:48
Гост

Еййй, не стигнаха 4 години ли, бе? Сетила се Мара…

Englishman
Englishman
05 март 2021 13:11
Гост

Само припомням, че за няма и седмица одържавиха Национална Лотария! Безпрецедентно действие и се случи за СЕДМИЦА!

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 14:57
Гост

Като за последно да се погрижи за адвокатската гилдия.