Какви са критериите, по които се определя дали едно дело е гражданско, или търговско. На този основополагащ въпрос да отговорят с тълкувателно решение Гражданската и Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) предлагат от „Предизвикай правото“.

Сигналът им (пълния му текст виж тук), внесен чрез съдия Константин Кунчев и Румен Неков, е за допълване на наскоро образуваното тълкувателно дело, по което двете колегии ще трябва да се произнесат дали дело между гражданин и строителна фирма за проблемен ремонт е гражданско или търговско (повече за него виж тук).

В сигнала си от „Предизвикай правото“ изтъкват, че въпросът за критериите, по които се определя кога делото е гражданско и кога търговско е от съществено значение за касационното производство, заради различните материални прагове за обжалване пред ВКС на двата вида дела – 5000 лв. и 20 000 лв.

Но посочват и друго – че по него има противоположно тълкуване в практиката на ВКС.

Според едното становище, въпреки че една от страните по делото не е търговец, то е търговско (по смисъла на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК), когато има за предмет правоотношения, произтичащи от търговски сделки. Според другото становище обаче тези дела не са търговски.

„Следва да се има предвид, че различие в тълкувателния резултат е налице и в практиката по правни въпроси, свързани с редица правни институти на обективното материално право“, пишат от „Предизвикай правото“ до ВКС. И изреждат серия от противоречиви решения по дела за предварителен договор, за неоснователно обогатяване по чл. 59 ЗЗД и за продажба на топлинна енергия. Като ВКС ту е приемал, че тези спорове са търговски, ту че са граждански.

„Тълкувателен разнобой във връзка с нормативния праг за допустимост на касационното обжалване предизвиква и въпросът Обуславя ли търговски характер на делото по смисъла на чл. 280, ал. 3, т. 1, пр. 2 ГПК квалифицирането на главния договор, вземането по който се обезпечава, като търговска сделка? Абсолютен критерий за определянето на делото като търговско ли е едностранната функционална зависимост между главния и акцесорния обезпечителен договор?“, пишат от „Предизвикай правото“.

И обясняват в сигнала си, че в една група решения на ВКС се приема, че са търговски, делата по споровете за права, които не са породени, но се отнасят до търговска сделка, каквито са обезпечителните права, служещи за обезпечение на вземане по търговска сделка.

Според застъпниците на тази теза „функционалната зависимост на акцесорния договор на практика води до извод, че всяко едно учредено обезпечение за вземане по относителна или абсолютна търговска сделка съставлява търговска сделка и всеки един правен спор във връзка със съществуването на обезпечението е търговско дело по смисъла на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК“.

Други върховни съдии обаче са приемали, че правните спорове за съществуването на обезпечението са граждански.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ужас
Ужас
29 юли 2019 15:35
Гост

Може ли толкова време след приемане и на ГПК и на ТЗ да стои такава сериозна и празнота в правото. На колко ли граждани през годините е била отказана процесуална защита на правата им, поради погрешно тълкуване на закона и твърде нисък имуществен праг на иска, за да бъде разгледано едно дело като търговско?

по същество
по същество
26 юли 2019 14:59
Гост

отговорът е ясен – има ли потребител, гражданско е! туй то

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 14:43
Гост

При това искане няма начин върховните да не допълнят ТД 3/2019 г. на ОСГТК. Друг е въпросът, че ще трябва да почакаме доста докато го измъдрят.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 14:38
Гост

Правните абсурди са безгранични. Така е, защото само се кърпи нормативната ни уредба.

Герджи
Герджи
26 юли 2019 14:39
Гост

Ако Търговският закон беше ясен, нямаше да се стигне до тук. Ама нали умници активисти постоянно чоплят.