Заклевам се да прилагам с достойнство знанията, получени от моите учители в правото и да спомагам за поддържането на мира и справедливостта в обществото,

да помня винаги, че основните повели на правото са да се живее честно, да не се вреди другиму и да се отдава всекиму неговото,

да пазя доверието и уважението към правната професия и да я практикувам почтено и честно, воден(а) от стремежа да различавам доброто от злото, истината от неистината, справедливото от несправедливото и правилното от неправилното,

да изпълнявам своя дълг на юрист за утвърждаване на мъдростта и силата на правото като изкуство за доброто и справедливото. Заклех се!

С тези думи за първи път утре около 350 завършващи Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще получат дипломите си.

А като гарант на клетвата им ще присъства лично председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев.

В основата на създаването на клетвата стои Групата по Римско право, ръководена от проф. Малина Новкиришка и затова не е случайно, че текстът ѝ е не само на български език, но и на латински (текста на латински език виж тук). Впоследствие той е приет с решение на Факултетния съвет на Юридическия факултет. А всеки от завършващите ще получи копие от клетвата на двата езика заедно с дипломата си.

Самата церемония ще е тържествена като никой друг път. Тя ще започне във висшето училище, където студентите и преподавателите ще поднесат цветя пред паметника на свети Климент Охридски, а после ще отидат в Народното събрание. Там в пленарната му зала те ще получат дипломите си от декана на факултета проф. Даниел Вълчев.

„Сигурен съм, че успяхме да дадем на студентите знание, дано да сме ги научили да умеят да правят избор и да носят отговорност за него“, заяви пред „Лекс“ проф. Вълчев.

Завършващите юристи ще бъдат приветствани не само от декана и ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, но и от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, проф. Велчев и проф. Новкиришка. По традиция слово ще произнесе отличникът на випуска.

„Лекс“ научи, че поради небивалия интерес към тържественото връчване на дипломите, не е сигурно, че Народното събрание ще успее да побере всички желаещи да станат съпричастни на завършването на юристите от СУ.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Размисли
Размисли
07 юни 2019 9:03
Гост

Дано не забравят клетвата след 6 месеца, когато станат правоспособни почнат да практикуват активно.

Как е избран Велчев за главпрокурор
Как е избран Велчев за главпрокурор
06 юни 2019 17:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
колега
колега
06 юни 2019 16:06
Гост

Идеята на ръководството е много силна- най-вече за мястото на връчване. Деканът Вълчев си е класа, но явно и ректорът Герджиков има визия за оригиналните идеи.

Поздравления за общия добър екип- не се случват идейни добри неща, ако идеята на един от екипа е попадне в почва. Казвам го от личен опит:(
Лекс, както винаги- бърза да съобщи доброто!

Анонимен
Анонимен
06 юни 2019 15:43
Гост

Успех на всички тези млади хора. И дано не забравят клетвата, която ще дадат утре.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2019 15:45
Гост

И късмет най-вече. Че всяка година от ЮФ в страната излизат много юристи, които после не намират реализация.

Пич
Пич
06 юни 2019 15:39
Гост

Браво за идеята! Тази клетва прилича на Хипократовата и така трябва да бъде. Юристът е лекар срещу несправедливостта, извинявайте за идеализма.

Тъжно, но факт!
Тъжно, но факт!
06 юни 2019 15:48
Гост

За съжаление има колеги, които не са панацея срещу несправедливостта, а си затварят очите за нея.