Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендерски“ организира Ден на отворените врати на 3 април 2018 г. за бъдещи висшисти.

По време на събитието присъстващите ще бъдат запознати с историята, функциите и дейностите на факултета, работата на студентските кръжоци и клубове в ЮФ, условията за провеждане на учебен процес, казва зам.-деканът доц. д-р Христо Паунов.

Организаторите подробно ще разяснят изискванията и условията за прием в специалността „Право“, като държавно регулирана професия. Представители на изпитните комисии по история и български език в ПУ „Паисий Хилендарски“ ще запознаят присъстващите със спецификите на двата изпита, както и с най-често допусканите грешки от страна на кандидат-студентите, подчерта доц. Паунов.

Приемът в специалност „Право“ става след явяване на кандидатстудентските изпити по история на България и български език, като балообразуването включва удвояване на всяка от двете оценки плюс оценките от държавните зрелостни изпити по двата предмета. Ако по последните два предмета учениците не са се явявали на матура, могат да се използват оценки от дипломата за средно образование по предметите „История и цивилизация“ и „Български език и литература“.

Вторият вариант за образуване на бала представлява сбор от утроените оценки от кандидатстудентските изпити по история и български език.

За да могат в Деня на отворените врати да се включат ученици от двете учебни смени, Юридическият факултет е предвидил две срещи с бъдещите висшисти. Първата е от 10.00 до 12.00 ч. в 13 семинарна зала на Ректората, а втората – следобед от 14.00 до 16.00 ч. в Зала „Компас“.

През учебната 2018/2019 г. Юридическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще приеме 140 студенти, които ще се обучават в специалност „Право“ – редовна форма на обучение. Срокът на обучение е 5 години (10 семестъра), като след успешно дипломиране се получава образователно-квалификационна степен „магистър“.

Завършилите висше юридическо образование придобиват юридическа правоспособност след провеждане на стаж, организиран от Министерството на правосъдието. Те могат да работят като адвокати, съдии, прокурори, следователи, разследващи полицаи, юрисконсулти и юридически съветници в държавните и местните органи и организации, в търговски дружества и др., като нотариуси, арбитри, съдия-изпълнители и на други длъжности, за които се изисква юридическо образование, обясни доц. Паунов.

Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ е създаден през 1992 г. Акредитиран е от Националната агенция за оценяване и акредитация и е в „Топ 3“ на юридическите факултети, съгласно Рейтинговата система на висшите училища в България, съобщават от факултета.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Случаен
Случаен
02 април 2018 9:52
Гост

Полезно начинание

петьо
петьо
02 април 2018 7:40
Гост

Колегите от Пловдив коректно са отбелязали, че правото е регулирана професия а не като тези от КЗД, коиуто не знам как решиха, че не е

Анонимен
Анонимен
01 април 2018 13:05
Гост

Колко са таксите?