В България правният режим за защита на конкуренцията в ЕС никога не е бил обект на самостоятелно изследване. В периода 2007-2018 г. по темата са издадени относително малко на брой монографии, посветени на проблеми на конкуренцията, като основният акцент е повече върху националната, а не върху европейската правна уредба.

Кои са основните правилата на Европейския съюз в областта на конкуренцията и каква е целта им?

„Правен режим на защита на конкуренцията в ЕС. Антикартелно право“ от д-р Иван Стойнев е първото цялостно изследване на български език на забраната за споразумения, решения на сдружения на предприятия или съгласувана практика, имащи за цел или резултат нарушаването на конкуренцията между предприятията в рамките на Вътрешния пазар.

Мащабният труд на д-р Стойнев е структуриран в 4 тома, всеки от които се стреми да представи по един систематизиран и относително достъпен начин спецификите на материалното европейско антитръстово законодателство и правния режим на Съюза в областта на държавните помощи.

Изданието е подходящо както за студенти, така и за практикуващи юристи, европеисти, както и за всеки, който има малък, среден или едър бизнес в рамките на ЕС.

Заповядайте на премиерата на книгата от 18:30 ч. на 3 юли 2018 г. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.

Отношение по основните проблеми, засегнати в труда на д-р Стойнев, ще вземат Prof. Yves Petit, проф. дюн Атанас Семов, съдия Диана Гърбатова, Мира Райчева, Кирил Пангелов и Анна-Мария Атанасова.

Д-р Иван Стойнев е магистър по „Право“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2005) и магистър по Право на Европейския съюз от Universite Paris II – Pantheon Assas, Франция (2007). През 2011 г. защитава с отличие и похвала на журито докторска степен по Право на Европейския съюз в Universite Paris II – Pantheon Assas, Франция, с тема „Влияние на концентрациите върху изграждането и функционирането на вътрешния енергиен пазар“. От 2013 г. е главен асистент по Право на ЕС в ЮФ на СУ и лектор към Международната магистърска програма „Право на ЕС“. През 2015–2017 г. е пост-докторант към Университета на Лотарингия и стипендиант на Френското правителство за върхови научни постижения. Чете лекционни курсове по Правен режим на конкуренцията, Дружествено право на ЕС, Енергийна политика на ЕС и Вътрешен пазар на ЕС. Адвокат към Софийската адвокатска колегия.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 юни 2018 19:57
Регистриран

ВЕЛИКОЛЕПЕН, СМИСЛЕН, НАВРЕМЕНЕН, ЗНАЧИМ, ПРАВДИВ И ДОСТОЕН ТРУД на един ДОСТОЕН и ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ПРАВИСТ- AVE и VIVA…Цялата катедра „ЕВРОПЕИСТИКА“ към СУ е безкрайно значима – нека да четем техните трудове, нека да слушаме техните слова.Но и нека да ги претворяваме в Българската юриспруденция.Защото правото на Европейския съюз ,чрез неговата разумност, Е НАЙ-ЗНАЧИМОТО ТВОРЕНИЕ на 20 век…-то е манна небесна за Суверена Български.Време е ТО ДА ПРИСЪСТВА И В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
Господа практикуващи ЮРИСТИ – вие сте на ход.
Благодаря.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2018 13:54
Гост

Цената е абсолютно приемлива.

Минувач
Минувач
25 юни 2018 12:01
Гост

Конкуренцията сама по себе си е полезна, защото така се създава възможност за усъвършенстване. Въпросът е че, страните трябва да бъдат лоялни.

Студент
Студент
25 юни 2018 11:58
Гост

Прекрасен преподавател, който за сетен път дава всичко от себе за обучението на студентите.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2018 11:56
Гост

Мисля, че ще изданието освен интересно ще бъде и много полезно.