Четири външни асансьора ще бъдат изградени в Съдебната палата, стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Те ще бъдат във вътрешните дворове на палатата и няма да нарушат фасадата. Един от тях ще бъде панорамен, вторият – товарен, а другите два ще са обикновени.

На заседанието днес беше съобщено, че изграждането на външни асансьори на Съдебната палата е включено в „инвестиционната програма на ВСС за 2019 г. с прогнозна стойност 1 448 835 лева и период на изпълнение 2019-2020 г. и годишна задача за 2019 г. – 200 000 лева“.

Същевременно председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов трябва да проведе обществена поръчка за ремонт на втория етаж на палатата откъм ул. „Лавеле“, на фасадите, вътрешните дворове, покриви, настилки, проходи, на четири кабинета на сутерена, преустройство на две гаражни клетки и на пожаро-известителната система. Стойността на тази обществена поръчка е 2 166 666.67 лева.

И тъй като двете дейности са свързани, по предложение на Комисията за управление на собствеността, ВСС реши да възложи на Лозан Панов да проведе две паралелни обществени поръчки – за ремонт на вътрешните дворове и за изграждането на външни асансьори там.

При необходимост, шефът на ВКС може да поиска от съвета отпускането на допълнителни средства за изготвяне на тръжна документация от външен изпълнител.

Прокурорка отказва да напусне ведомствено жилище

Десислава Кайнакчиева от Софийската градска прокуратура отказва да напусне ведомствено жилище, стана ясно на заседанието на съвета днес.

Тя е настанена в такова през ноември 2008 г. В началото на годината ВСС промени правилата си за ведомствените апартаменти като записа, че магистратите могат да обитават такива най-много в продължение на 5 години.

На Кайнакчиева е било отправено предизвестия за освобождаване на жилището, но тя отказала да стори това.

Затова днес ВСС реши да поиска от областния управител на София да предприеме действия за „изземване на недвижимия имот – частна държавна собственост, предоставен в управление на Висш съдебен съвет за нуждите на прокуратурата“.

Още 11 млн. лв. за ремонта на новата сграда на спецправосъдието

С над 11 млн. лева ВСС завиши сумата за ремонта на сградата на бившия Механотехникум на бул. „Ал. Стамболийски“, където ще се помещават специализираните съд и прокуратура.

Първоначално бяха предвидени 8 млн. лева с ДДС. Сега те стават 19 751 250.71 лева с ДДС.

Оказва се, че при първоначалното обследване на сградата не са били включени някои дейности и заради това сумата е била по-ниска. Около сградата имало халета, които са в окаяно състояние. Идеята е те да бъдат разрушени и да се построи подземен паркинг. Освен това ще се изграждането на съдебни зали на два цели етажа. Трябва да се усвои и подпокривното пространство, за да може то да бъде укрепено и в бъдеще да има възможност за изграждане на допълнителни два етажа.

Единствено Олга Керелска беше против увеличаването на сумата, защото по думите ѝ тя е драстично завишена. Керелска е направила справка в справочници и според тях средната цена на квадратен метър за ново строителство е 500 евро, а Комисията за управление на собствеността на ВСС предлага 650 евро.

„Подходът чрез инженеринг не е най-удачен. Обектът е голям и е сложен. Нормалното беше да се мине през един идеен проект, за да знаем какво правим в тази сграда, защото в момента ние не знам какво ще правим. И самият проектант да ни представи своята стойностна сметка. И тогава да определим точната прогнозна стойност, която би била доста близо до реалната. Сега просто хвърляме едни 19 млн. лева за някакви дейности, които тепърва ще се извършват“, каза Керелска.

Боян Новански отговори, че сградата се нуждае от укрепване, иначе няма да издържи и ще пропадне. И припомни, че в стария проект не е било включено усвояване на подпокривното пространство, което е между 600 до 800 квадрата.

„Трябва да се има предвид, че сградата на бул. „Ал. Стамболийски“ е стара. По-скъпо е да ремонтираш, отколкото да изградиш от нулата“, каза Новански.

С 20 на 1 гласа ВСС одобри увеличаването на сумата за ремонт на бившия Механотехникум.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ала-бала
Ала-бала
19 юли 2019 9:32
Гост

Бе те хубаво ще са в двора и няма да нарушат фасадата, ама нали ще трябва да се разбият стени вътре в сградата, за врати на тия асансьори. Как ще се впише това в интериора помислено ли е? А най-добре да се изнесат съдилищата и прокуратурите в чисто нови модерни сгради извън центъра на София. И без това маститите адвокати не могат да изминат 500 м пеша, та ходят с джипове и шофьори и паркират около палатата. И тая палата горката, вече 83 години няма кой да довърши 14 от 16-те скулптури на страничните входове. Я дайте пари да се… Покажи целия коментар »

ewy
ewy
19 юли 2019 10:08
Гост

Абсолютно си прав . Едно време плюха Людмила Живкова , че преместила в част от съдебната палата Историческия музей , а тя е била много права . Сградата е прекрасна и е точно за исторически музей – не можем да караме чужденците да бия път до Бояна , а и така приходите на музея са много ниски / в цял свят яко се печели от музеите/ . За съдебна палата сградата вече не е подходяща по една проста причина – няма достатъчно съдебни зали . Има само около 20 съдебни зали , които са прекалено големи , но малко на… Покажи целия коментар »

Раз
Раз
18 юли 2019 12:34
Гост

Според мен за подобни милиони би могло да се купи изцяло нова сграда и в нея да се премести някой съд или прокуратура …но при ремонти има повече възможности за кражби .

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 12:32
Гост

Кайнакчиева толкова ли не можа за 11 години да си купи жилище, вместо сега да прави панаири.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 22:42
Гост

над 10 години е владяла имота

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 11:09
Гост

Като стане 12 ч. и хората започнат да се тълпят за да излязят в обедна почивка е почти невъзможно да се качиш в асансьор.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 11:12
Гост

Само три асансьора за служители, външни лица и количките с документи на куриерките са недостатъчни. Да не говорим, че единият е почти постоянно развален.

добре
добре
18 юли 2019 11:02
Гост

помните как един колега адвокат почина след като не можа да се дореди до асансьорите и бъхти до 4 етаж за заседание на вкс, за да не го глобят за закъснение. да вземат сега в тези новите асансьори да си возят количките, а другите да останат за адвокати и граждани