Нов сериозен случай на корупция по високите етажи на властта може да бъде разкрит и огласен но Нова година. За това загатна пред БНР днес председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

„Ще се опитаме още преди Нова година да имаме един сериозен случай, но то в крайна сметка не зависи от нас. Тепърва очаквайте много резултати“, каза Георгиев, без да загатва за какъв случай става дума и в коя сфера е разследваната корупционна дейност.

Последната акция, в която участва и КПКОНПИ беше в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и търговията с удостоверения за български произход, за която задържан е и шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев. За корупционни практики в агенцията се говори от години и бяха изнасяни данни, че с удостоверения са се сдобивали дори издирвани от Интерпол. Днес Георгиев каза, че действително има такива данни, но до момента не са събрани доказателства.

„Имаме данни, говори се за това, не казвам, че сме събрали доказателства. Има случаи, в които са се давали 25-30 хиляди евро за придобиване на българско гражданство. От хора, които са свързани по един или друг начин, да кажем, че тяхното минало е обременено. Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България“, коментира Георгиев.

По думите му, активността на КПКОНПИ и прокуратурата няма отношение към предстоящия пореден мониторингов доклад на Европейската комисия за България, който се очаква идната седмица. Като доказателство Георгиев изтъкна именно акцията в ДАБЧ, която според него няма да бъде включена в доклада, защото той бил написан поне месец по-рано.

Председателят на КПКОНПИ каза, че от създаването на комисията никой не се е опитвал да му се обажда и да му дава насоки в работата, а и не очаквал това да се случи в бъдеще.

„Никой не се е изкушил и никога не го е правил. Може би, защото през тези години, още и като председател на предходната комисия, аз показах, че съм абсолютно, как да кажа, неконтролируем“, определи се Георгиев.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петко
Петко
12 ноември 2018 11:35
Гост

Да им имам соцнорматива, стахановци, а после разследванията увяхват в съда, защото се гонят срокове като Нова година.

Гого
Гого
12 ноември 2018 11:31
Гост

Забързайте се, че точно там корупцията е във вихъра си.

Шаран
Шаран
11 ноември 2018 15:16
Гост

Поне е ясно кой няма да е.

Лалаленд
Лалаленд
11 ноември 2018 13:40
Гост

Ами опитайте се, какво пък