Ще се боря да не бъде премахнат нито един административен съд, заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пред БНР.

Той застъпи тезата, че, когато се обсъжда реорганизация на съдебната карта, трябва да се действа много внимателно по отношение на административните съдилища.

„Административният съд трябва да бъде близо до гражданина, който търси защита. Има нещо много важно – в общия съд, с изключение на наказателните дела, влизаш по свое желание, ти преценяваш дали ще водиш делото или не. При административните нямаш никакъв друг шанс да получиш защита, освен чрез съда“, каза той. И даде следния пример: „Когато става въпрос за увеличаване на една пенсия с 5 лв., за социални помощи, нали си представяте, че ако закрием съда във Видин и човекът трябва да идва до София, делото му ще се обезсмисли и той ще се съгласи с администрацията, само за да спести разходи“.

Георги Чолаков посочи, че според него реформата може да се проведе с реорганизация на бройките и може да се проведе процедура по съкращаване на щат или преместване на съдии.

Той съобщи, че този процес вече тече. „В Бургас са свръхнатоварени, имат над 20 дела на месец. В Сливен и Ямбол са по-малко натоварени. От 16 април аз ще командировам съдии от Сливен и от Ямбол, които ще правораздават в Бургас. Така ще забързаме правосъдието в Бургас“. По думите му се налага да се вземат и непопулярни мерки, имало е напрежение сред съдиите в Сливен и Ямбол, но той е разговарял с тях и те са се съгласили, че това е единственият начин да бъде решен проблемът.

Чолаков коментира и решението си от миналата седмица, за което „Лекс“ съобщи – за пренасрочване на няколко групи дела във ВАС до 30 юни, като и искането на Пленума на съда Конституционният съд да разтълкува чл. 125, ал. 2 от основния закон. Целта е КС да каже дали е задължително ВАС да е първа инстанция по делата срещу актове на правителството и министрите. Решението се очаква на 23 април.

„Започнах да реализирам концепцията, с която бях избран. Основните ми цели са разтоварване на ВАС и равномерно натоварване на административните съдилища“, каза Чолаков. И обясни, че ако КС разтълкува, че конституцията не задължава върховните съдии да гледат като първа инстанция тези производства, това ще разтовари ВАС първо от делата срещу актове на министри, с които уволняват полицаи, военни и държавни служители и, второ, когато не се произнасят като типичен орган на държавна власт – например отговарят по Закона за достъп до обществена информация, провеждат процедури за отчуждаване на държавни имоти и тн.

„Това са около 10-15% от делата на ВАС. В момента тези дела, което не прави чест на нашия съд, се насрочват за 2019 г.“, заяви Георги Чолаков.

Той посочи, че трябва да се предприемат бързи и адекватни мерки за по-своевременното разглеждане на делата. „Анализирахме ситуацията във всяко отделение и единодушно решихме, че трябва да се предприемат мерки. Всички образувани през 2017 г. дела за прекратяване на служебни правоотношения или за уволнения на военни, държавни служители и полицаи са пренасрочени до 30 юни 2018 г. Колегите ще влизат в извънредни заседания и ще ги поемат като допълнителни дела“, каза той.

Председателят на ВАС обясни, че делата за уволнения са преразпределени между три отделения във Втора колегия, а тези на търсещите бежански статут – между съдиите в Първа колегия. „Опасно е да се пръснат между всички съдии, защото това ще доведе до противоречива практика и имаше риск, решавайки единия проблем, да не натворим друг“, каза Чолаков.

Той определи избора си за председател на ВАС като пробив и прецедент.

„Бил съм в този съд пет години преди да стана председател и съм първият председател, който е избран измежду редовете на съдиите. В историята няма такъв избор. Аз съм пробивът, аз съм посочен от колегите. Аз съм част от тях и смятам, че много по-лесно работя с тях. Колегите са с мен и ме подкрепят, включително и при непопулярни решения, като да бъдат натоварени допълнително“, заяви Георги Чолаков.

Попитан защо съдът не съобщава своевременно за решенията си по дела от обществен интерес, той отговори: „Проблемът е, че аз самият научавах за тях вкъщи, като си пусна телевизора“. И обяви, че ще работи за по-голяма прозрачност в дейността на Върховния административен съд и вече тече процедура по определяна на съдия-говорител.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
БНТ
БНТ
02 април 2018 13:18
Гост

Да, бе, научавал за решенията по дела от обществен интерес от телевизора.

Съдия
Съдия
02 април 2018 13:00
Гост

С това командироване накрая да не се окажат всички административни съдии във ВАС 🙂

Анонимен
Анонимен
02 април 2018 12:42
Гост

На мен пък ми става все по-симпатичен. Само като го сравня с Георги Колев и го харесвам още повече.

Съдия
Съдия
02 април 2018 12:19
Гост

Някои хора са много щедри на обещания, но на дела………

Длъжник
Длъжник
02 април 2018 12:16
Гост

Ще чакам решението на КС с нетърпение.

Анонимен
Анонимен
02 април 2018 12:05
Гост

Добре, бе, Чолаков!