Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус Григор Григоров няма да бъде под домашен арест, ако плати парична гаранция от 2000 лева. Това определи днес Софийският апелативен съд (САС), като не се съгласи с мотивите на първата инстанция, че 59-годишният мъж може да се укрие и това налага по-тежка мярка за неотклонение.

Според САС има доказателства за евентуалната вина на Григоров за трагичния инцидент, при който загинаха 17 пътници в автобуса, като съдът цитира свидетелски показания за навлизането на превозното средство в насрещното движение и измерената скорост от 53 км/ч при ограничение от 40 км.

Съдиите обаче не се съгласиха с формулировката на обвинението, че катастрофата е причинена и заради превишена, и заради несъобразена скорост. Според САС това тепърва трябва да се изяснява в разследването, но причината може да е само една от двете хипотези.

Миналата седмица председателят на Софийския окръжен съд Пламен Петков беше категоричен, че „извън всякакво съмнение“, най-адекватната мярка за неотклонение на шофьора Григоров е домашен арест. Именно с такова искане на прокуратурата беше внесено и делото в съда, но съдия Петков каза, че не е длъжен да се съобразява с него и предупреди Григоров, че може да му наложи и постоянен арест.

Според САС в част от определението на окръжния съд липсвали мотиви, които да обосноват вземането на по-тежка мярка за неотклонение. Апелативните съдии допълниха, че степента на обществена опасност на Григоров не е висока, както е приел съдия Петков и дадоха за пример подписката в подкрепа на шофьора, в която са се включили 6300 души, влошеното му здравословно състояние след катастрофата и множество препоръки и мотивационни писма от институции, които са ползвали услугите на транспортната фирма.

Определението на съда е окончателно.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че предстои назначаването на експертиза за съответствие на асфалта и действителното състояние на пътя с установените изисквания и проектното задание. Ще бъдат изследвани съставът, физикомеханични показатели, полируемост на твърдия материал и т.н. на настилката, проби от която бяха взети преди няколко дни.

Предстои и назначаването на експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие.

От прокуратурата уточняват, че експертизите за състоянието и състава на асфалта и на мантинелата ще бъдат възложени на вещи лица и лаборатории, които не са в служебна зависимост с държавни органи и не са свързани с фирмите, които са участвали в проектиране, изпълнение и надзор на пътния участък.

Иначе до момента са разпитани над 60 свидетели, назначени са 22 експертизи, извършени са седем огледа на местопроизшествието и е приобщена документация от над 120 класьора.

Като свидетели са разпитани всички пострадали лица, чието здравословно състояние позволява това, членовете на комисията, приела ремонта на пътя без забележки, служители на АПИ, в това число сегашният шеф и бивши такива, регионалният министър, управителите на дружествата, имащи отношение към изграждането на пътя, сред които на фирмите „Трейс-Своге“ и „Мегаинвест холд“.

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, включително такава експертиза за установяване на здравословното състояние и вида на телесната повреда на обвиняемия водач на автобуса, както и съдебно- химическа експертиза за определяне наличието алкохол и упойващи вещества на кръвните проби на обвиняемия. Назначена е и експертиза за установяване на техническата изправност на автобуса към момента на възникване на ПТП, като при необходимост вещите лица ще ползват съдействие от представители на фирмата – вносител на тази марка автобуси“, съобщават още от прокуратурата.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
04 септември 2018 12:39
Гост

Всеки греши. По някога последиците са фатални за съжаление. Но защо само шофьорът и тримата министри го отнасят?

Анонимен
Анонимен
04 септември 2018 13:32
Гост

Защото в БГ е така. Няколко бушона изгарят и ни се хвърля прах в очите.

Петров
Петров
04 септември 2018 12:08
Гост

Абсолютно подкрепям решението на САС.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2018 12:35
Гост

Правилно. Нещата в случая не са субективни. Но като е ли се търси изкупителна жертва.