Шофьорът на автобуса, който се обърна в събота край Своге и в него загинаха 17 души, а още 21 бяха ранени, ще бъде под домашен арест.

Това определи председателят на Софийския окръжен съд Пламен Петков, който разгледа искането на прокуратурата за вземането на мярка за неотклонение на 59-годишния Григор Григоров. До момента шофьорът остава единственият обвиняем за смъртта на пътниците, а ако вината му се докаже в съда, може да получи от 5 до 20 години затвор.

Прокуратурата отказа да иска задържане на шофьора в ареста, след като се съобрази със здравословното състояние на Григоров, който беше в болница след катастрофата, а и неврохирург му е препоръчал специален режим за 1-2 седмици. В съдебната зала от държавното обвинение изтъкнаха и чистото съдебно минало на обвиняемия.

Според прокуратурата обаче има достатъчно доказателства по делото, от които да се направи обосновано предположение, че Григоров е виновен за трагичната катастрофа. Бяха цитирани показания на свидетели от автомобил, който се е движил срещу автобуса и моторист, карал непосредствено зад него. Според тях Григоров първо е навлязъл в насрещното движение, а след това рязко завил надясно и така се е блъснал в мантинелите, а след това се е обърнал в дерето. Според други свидетели, непосредствено преди катастрофата вниманието му е било отклонено, защото говорел с една от пътничките. Жена, която е пътувала на седалката до шофьорската, също си спомнила, че говорила с водача, но след това спомените ѝ се губели.

Различни са до момента и информациите за метеорологичната обстановка на мястото по време на катастрофата. Според едни е валял силен дъжд, а други казват, че валежът е бил слаб. Прокуратурата цитира показания на свидетели, според които само ръмяло и затова обвинението твърди, че опитен шофьор като Григоров би трябвало да не губи контрол върху автобуса, ако е карал със съобразена скорост и не е отклонявал вниманието си от пътя. Данните от тахограф показват, че автобусът се е движел с 53 км/ч при ограничение от 40 км/ч. От държавното обвинение подчертаха, че разследването е в начален етап и не изключено да има и други отговорни за катастрофата заради състоянието на пътя.

Пред съда Григоров каза само, че съжалява за случилото се. В последната си дума, той замълча и съдия Петков го попита дали иска по-лека мярка за неотклонение от тази, която прокуратурата е внесла.

„Защото може и да е по-тежка“, предупреди го шефът на Окръжния съд и му обясни, че съдът не е обвързан с искането на прокурора. Тази реплика изуми адвокат Христо Ботев, който коментира след това, че за пръв път чува съд да предупреждава обвиняем, че може да му наложи по-тежка мярка от тази, която прокуратурата иска.

В крайна сметка, съдия Петков прецени, че „извън всякакво съмнение“, най-адекватната мярка е домашен арест и тя ще започне да се изпълнява незабавно. За да я определи, съдът се съгласи с доводите на прокуратурата за събраните доказателства срещу Григоров, както и за опасността да се укрие, която се извежда от тежкото обвинение и наказанието, което е предвидено за него.

Определението му не е окончателно и адвокат Ботев каза по-късно, че то ще бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 август 2018 14:04
Гост

Когато съдията заплашва подсъдим, че може да му наложи по-тежка мярка, това е неправомерно въздействие върху обвиняемия. Обвиняемият си има адвокат да му разясни правата и това не е работа на съдията. Ето защо такива думи на съдията не са правомерно разясняване, а заплаха. Товна означава пристрастност и съдията следва да бъде отведен. Още повече като му казва, че не трябвало да напуска двора си. И тъйкато този съдия е председател на съда, то целият съд трябва да бъде отведен.

Възмутен
Възмутен
29 август 2018 22:53
Гост

Нещастникът ще обере всички пасиви и отговорността ще падне изцяло върху него, докато Б.Б. ни обяснява как всичко с пътищата е под контрол.

Разочарован
Разочарован
29 август 2018 22:01
Гост

Много се е изложил този Пламен Петков! Власт и комплекси-те ти резултата.

Георги
Георги
29 август 2018 22:50
Гост

Лично отношение е явно. Как така ще налага по-строга мярка от тази на прокурора.

FiiLo
FiiLo
29 август 2018 21:07
Гост

За арест са други, които могат да извършат и престъпление, ако продължават да са на свобода.