Проекти на два от трите нови закона, които ще заменят настоящия Закон за движението по пътищата (ЗДвП) са публикувани за обществено обсъждане – нов ЗДвП и Закон за водачите на моторни превозни средства, пише в. „Труд“.

Действащият Закон за движението по пътищата е от 1999 г. и от приемането му досега в него са направени над 80 изменения и допълнения.

Честите изменения на закона нарушават неговата структура и логика и се отразяват негативно на спазването на правилата за движение и на нивото на осъществяваната превантивна дейност. За повишаването на безопасността на движението по пътищата е необходимо действащата правна рамка да е стабилна„, пише в мотивите към проекта за нов закон. Третият проект на нов закон, който се очакваше – за пътните превозни средства, още не е публикуван.

Един от новите текстове в проекта за нов Закон за движението по пътищата предвижда шофьорите да остават без книжка, ако извършат 3 тежки нарушения за две години, за които има и влезли в сила наказателни постановления.

8-те вида нарушения са следните:

  • каране в насрещното по магистрала или скоростен път;
  • каране в аварийната лента, освен при повреда, здравословен проблем или за пътна помощ;
  • шофиране с над 0,5 промила алкохол в кръвта;
  • превишаване на скоростта в населено място с над 50 км/ч;
  • минаване на червено;
  • отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека;
  • организиране или участие в нелегални гонки.

Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (76 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч., предвижда още проектът.

Наказанието за нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, санкцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

150 лв. става глобата за минаване на червено според проекта. В сегашния закон санкцията е 100 лева. 150 лв. ще бъде глобата и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка, отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека и на колоездач на велоалея, за нарушаване на правилата за предимство, за изпреварване и разминаване, за каране в забранената посока на еднопосочен път и др.

С 1500 лв. глоба ще се наказва шофьор, който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, надвишаващи нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Същата санкция се предвижда за водач, който навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените.

Същата глоба е предвидена и за шофьор, който кара с неукрепен товар в нарушение на изискванията и при констатирани опасни неизправности при укрепването на товара.

600 лева става глобата за шофьор, който кара без книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента глобата е от 100 до 300 лв. Същата санкция се предвижда, ако книжката е взета за три тежки нарушения в рамките на две години, както и ако шофьорът е лишен от право да управлява МПС по съдебен и административен ред.

С проекта се въвежда и понятието „мобилни устройства за комуникация“

На водача на пътно превозно средство е забранено да използва мобилни устройства за комуникация по време на управление на превозното средство, освен чрез устройство, позволяващо използването на мобилното средство без участие на ръцете“, гласи осъвременената разпоредба.

Според нова забрана „на водача на пътно превозно средство е забранено да използва всякакви други мобилни устройства, отклоняващи вниманието му от управлението на превозното средство“. Така написана, разпоредбата ще обхваща например сърфиране в интернет, скролване във фейсбук и чатове на смартфони и таблети.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Уникална държава!!!
Уникална държава!!!
25 януари 2019 11:46
Гост

България е единствената държава, в която, докато караш в насрещното някой може да те блъсне от зад.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 11:44
Гост

Напълно подкрепям забраната за ползване на мобилни устройства. така ще се предотвратят много нарушения и катастрофи.

5-ко
5-ко
25 януари 2019 11:45
Гост

Хайде на Handsfree Bluetooth-ите, че не останаха.

Чочо
Чочо
25 януари 2019 11:41
Гост

Създайте стабилна действаща правна рамка и няма да се налага да се кърпят постоянно законите.