Шефът на строителния контрол в Столичната община арх. Влади Калинов загуби поста си заради сагата с терасата на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи днес в профила си във Фейсбук, че е приела оставката му, след като вчера стана ясно, че Калинов е обезсилил акта за събаряне на сауна, барбекю и навес на терасата на Георгиев на тризонета му в столичния кв. „Гео Милев“.

Прокуратурата започна проверка преди два месеца затова как Георгиев е закупил жилището и той излезе в отпуск, а междувременно се появиха и кадри с обширната му тераса с барбекю и сауна, за която шефът на КПКОНПИ обясняваше, че е обща част, макар достъп до нея да има само той.

След това строителният контрол на район „Слатина“ издаде акт за събаряне на барбекюто на терасата, защото строежът е извършен без издадени строителни книжа. Пламен Георгиев обжалва акта и на 12 юни директорът на строителния контрол на Столичната община Влади Калинов я обезсили със своя заповед.

„Факт е, че въвеждането на сградата в експлоатация се е случило, след като това нещо е било извършено и построено отгоре. Нищо след това не се е случило“, каза Калинов пред бТВ, а на въпрос възможно ли е да е законно, след като няма строителни книжа, той отговори, че е възможно, “когато е допустимо“.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала днес обяснения от Калинов за законността на навесите на Пламен Георгиев.

„Получих обясненията за решението да прекрати проверката, както и оставката му, която приех. Връщам за ново разглеждане акта на район „Слатина“, които констатираха незаконно построени покриви върху постройките на покривната тераса. С кмета на район „Слатина“ още по време на тяхната проверка разгледахме строителната документация. В проекта на сградата няма покриви върху издигнатите колонади. Проверката засяга действия на строителя на сградата през 2007 г. Фактите са такива каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани“, обяви днес Фандъкова.

Междувременно Камарата на архитектите в България поиска Столичната община да направи проверка на дирекцията, която оглавяваше до днес Калинов.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Омерзен
Омерзен
27 юни 2019 10:11
Гост

Защо търпим това безобразие? Някой си треторазреден бушон изгорял. Утре ще се появи на по-хубав пост или в някоя частна фирма, като тая на колегата му арх. П. Диков. А баш наглеците и крадците са недосегаеми – трупкат незаконно имущество с недекларирани доходи, незнайно от какво придобити, защото с тия заплатки не се строи къща върху покрив. А ние спинкаме и се надяваме, че КПКОНПИ ще се самопровери и ще има резултат различен от този, който видяхме – всички са чисти като момини сълзи, всички са граждани за пример, европейско живот водим, в европейски град, без корупция. За нас –… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 17:54
Гост

Просто цветановите протежето са подложени на прочистване, а ако Георгиев не беше толкова посредствен щеше отдавна да се е омел

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 17:25
Гост

Не просто падна, направо излетя от терасата 🙂

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 17:23
Гост

Омертата в действие. Хора на Пеевски не закачат хора на Пеевски. Иначе Цацаров отдавна да беше подхванал Пацо Терасата с големите наказателноправни шамари.

БайХ
БайХ
26 юни 2019 17:05
Гост

A компира, кога?

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 16:57
Гост

Влади, Влади, ти не падна. Направо си изгоря

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 17:00
Гост

Кой знае след проверката на дирекцията му колко още нарушения ще изплуват.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 16:55
Гост

Пламен Георгиев ползва обща тераса, на която се шири само той. Нагъл до безобразие.