Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев е предложен за заместник-главен прокурор при Върховната касационна прокуратура.

Предложението е на главния прокурор Сотир Цацаров и ще бъде разгледано на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда – 4 юли.

Преди две седмици колегията трансформира свободна щатна бройка за прокурор във ВКП и откри място за пети заместник-главен прокурор. Неговият ресор ще бъде предимно осигуряване на методическо ръководство на специализираните органи, стана ясно тогава.

До миналата година главният прокурор имаше петима заместници. Но единият от тях – Евгени Диков, беше избран за член на Висшия съдебен съвет. Другият – Борислав Сарафов пък оглави Националната следствена служба. Тогава ВСС съкрати единия щат и така останаха четирима заместници. Пенка Богданова и Мария Шишкова са заместник-главни прокурори при ВКП, Ася Петрова – при Върховната административна прокуратура, а Сарафов – заместник-главен прокурор по разследването.

Съкращаването на бройката обаче в момента се оказва проблем, защото обемът от работа на ръководния екип на държавното обвинение значително нарасна. В момента Пенка Богданова отговаря за два отдела във ВКП, Мария Шишкова също за толкова, а тъй като други два останали без ресорен заместник, тяхната дейност е на доклад на главния прокурор.

Същевременно с оглед нуждата от засилена методическа помощ на специализираните прокуратури е необходим още един заместник, който да поема тази част от работата в държавното обвинение, както и да осъществява ефективно оперативно взаимодействие с органите за борба с корупцията, каза тогава главният прокурор.

Иван Гешев има 22 юридически стаж. Той е завършил „право“ във Висшия институт на МВР. От 1995 г. работи в съдебната система. Първо е бил следовател, в периода 2006-2012 г. прокурор в Софийската районна прокуратура, след което  е повишен в СГП. През юли 2016 г. бе избран за шеф на Специализираната прокуратура.

 

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гого
Гого
30 юни 2018 14:18
Гост

Жертвоготовен службогонец. С непрекалена интелигентност. Безпрекословен изпълнител на заповеди. Семпло чувство за хумор, достатъчно за непретенциозния целеви електорат. С две думи – идеален за поста!

ня#кой си
ня#кой си
29 юни 2018 22:16
Гост

Поздравления, много добър избор….Тогава ще имаме най-добрия космонавт в света за зам-главен, който е успял с най-обикновен дизелов двигател да кацне на луната

Анонимен
Анонимен
30 юни 2018 11:02
Гост

Много добре сте сложили „право” в кавички.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
29 юни 2018 12:18
Гост

Награда за вярна служба на #КОЙ 🙂

Anonimen
Anonimen
29 юни 2018 12:02
Гост

Името му нашумя около делото КТБ. Тогава той каза: “Задачата пред разследващия екип по КТБ беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната”

Колега
Колега
29 юни 2018 12:04
Гост

Да внесеш обвинителен акт от 11 xил. cтpаници в cъда е горе долу със същата сложност.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
29 юни 2018 14:10
Гост

Абе не е точно така. Той не го носи целия, карат го с една или няколко колички. Та внасянето е лесно.
Да го напишеш е трудното. А мислиш ли, че сам е написал 11 хил. страници?

Анонимен
Анонимен
29 юни 2018 11:56
Гост

Надявам се Иван Гешев да получи поста. Той е точният човек.

Очевидец
Очевидец
29 юни 2018 11:58
Гост

Той е мотивиран и обикновено това, с което се захване го довършва докрай.