Шефът на Софийския затвор Десислав Трайков е подал до министъра на правосъдието Данаил Кирилов заявление, с което иска да бъде освободен от поста, ако носи вина за пускането в отпуск на осъдения наркотрафикант Будимир Куйович.

Трайков е временно изпълняващ длъжността шеф на затвора, а Куйович беше заловен във вторник с фалшива португалска шофьорска книжка по магистрала „Тракия“ на път за морето. Оказа се, че черногорецът е бил пуснат в отпуск от затвора, където работел като озеленител, тъй като вече е на лек режим.

Случката с осъдения на 16 години затвор наркотрафикант провокира Румен Петков да поиска оставката на Трайков. Самият Петков се оттегли от поста на вътрешен министър преди 11 години именно заради Куйович и съмненията тогава за политически чадър над него.

„Ако премиерът не уволни тоя левент Деската днеска до обяд, той е съучастник“, каза Петков преди ден пред „Нова телевизия“. Той нарече Трайков „Архимед на затворническия труд“ заради начина, по който е сметнал, че Куйович има 2500 изработени дни в затвор.

„Освен това, Трайков има невероятно усещане за доброта. Той казва: „Куйович многократно е награждаван за трудовата си дейност”, заяви още Петков и добави, че за да не обижда усещането на Трайков за доброта, ще казва, че Куйвич е дистрибутор на наркотици. По думите му, в случая става дума за „грубо погазване на усещането за справедливост, и то с участието на държавата”.

„С днешна дата съм депозирал заявление в ГДИН до министъра на правосъдието. При условие, че всичко, което съм казал като изнесени факти и обстоятелства не е така, ще помоля министъра на правосъдието да ме освободи от длъжност“, отвърна днес Трайков.

По думите му, поведението на Румен Петков в ефир не е характерно за политик от такъв ранг.

„Нито аз съм му сменял режима от строг на общ, нито с моя заповед е прекатегоризиран в общежитие от открит тип“, заяви още Трайков и добави, че се почувствал лично засегнат от думите на Петков и се притеснява от атаката срещу него. Трайков покани и бившия вътрешен министър в затвора, за да сметнат заедно колко дни от присъдата е изтърпял Куйович.

Преди една година съдът отказа на наркотрафиканта предсрочно освобождаване от затвора, тъй като му оставаха да изтърпи още 4 години и 3 месеца от присъдата. На 1 февруари 2010 г. Върховният касационен съд окончателно наложи 16 години затвор на черногореца.

Той беше арестуван на 31 декември 2007 г. и беше обвинен като организатор на престъпна група, която се занимава с трафик на дрога от Турция, през България към ЕС. Пред журналисти по онова време той заяви, че докато имал бизнес в България, плащал на тогавашния вътрешен министър Румен Петков и на главния секретар на МВР Валентин Петров, за да си осигури спокойствие. Прокуратурата извърши проверка, но тези твърдения така и не бяха доказани.

Появи се обаче друга информация – че с разрешение на МВР на Куйович е бил издаден фалшив паспорт. Скандалът около черногореца се разрасна и в крайна сметка доведе до оставката на Румен Петков като вътрешен министър. В коментар за съмненията, че е имало политически чадър над наркотрафиканта, Петков произнесе фразата: „Куйович, Муйович, Уйович… всеки който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже – моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива„.

Засега не е ясно дали правосъдният министър Данаил Кирилов ще приеме оставката на Трайков, но пък Румен Петков вече изказа задоволство от отстраняването му.

„Изразявам удовлетворение от отстраняването на директора на Софийския затвор – единствено от АБВ настояхме това да се случи. Оценяваме по достойнство факта, че премиерът го отстранява. Отстраняването му е знак, че могат да се решават нещата в правилната посока. Една малка, но добра стъпка“, заяви още Румен Петков.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Да не знае много
Да не знае много
03 септември 2019 15:31
Гост

Румен Петков да не наглее много-много, че не сме вчерашни и помним всичко. А в ГДИН има много голяма реформа тепърва да се прави, това е ясно.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2019 9:33
Гост

„В коментар за съмненията, че е имало политически чадър над наркотрафиканта, Петков произнесе фразата: „Куйович, Муйович, Уйович… всеки който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже – моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива„.“

Ми той човека го е направил, колко по-ясно да го каже? Тоя простак вместо да си кюта щастливо че оттърва панделата тръгнал да сочи с пръст. Намерил се кой просто.

Румен покривката
Румен покривката
01 септември 2019 3:31
Гост

Не може един политик да ди служи с тскива изразни средства и изобщо да има тскива държане , нищо че прякорът му е Р.Покривката. Той разбира от затворни дело, защото преди да стане министър имаше няколко следствени дела заведени срещу него. Жалко, че заради такъв помияр си тръгва един вероятно добър служител.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 17:08
Гост

Да се чуди и мае човек докато се е излегнал на плажа, колко ли озеленители лежат около него.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 17:04
Гост

Каква е тази спортна злоба у Румен Петков. Да не пропусне да прецака някой друг.

Анонимен
Анонимен
30 август 2019 17:05
Гост

Това че твърденията за подкупите, взети от него не са доказани, не значи, че не са верни.