Председателят на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов отмени писмения изпит за съдебни помощници в Наказателното отделение и въведе нови мерки за работа в съда. Това става ясно от две нови заповеди на шефа на СГС.

Писменият изпит в конкурса за съдебни помощници в НО на СГС беше насрочен за 13 ноември т.г. Местата са две, а допуснатите кандидати са 46. Поради извънредната епидемична обстановка и въведените от здравния министър мерки, с които се ограничава събирането на много хора на едно място, Алексей Трифонов отмени писмения изпит.

Преди седмица той отложи и писмения изпит в конкурса за четирима съдебни помощници в гражданските и търговското отделение на съда. Кандидатите там са 48.

На този етап не са определени нови дати за двата изпита.

Наред с това председателят на СГС въвежда и нови правила за работа в съда. Те са за периода от 8 до 30 ноември и предвиждат следното. Всеки съдия докладчик сам ще преценява дали да отсрочи всички дела в графика на едно съдебно заседание с оглед на естеството на процесуалните действия и броя на участниците в тях – например необходимост от разпит на повече свидетели и вещи лица, провеждане на очни ставки, извършване на съдопроизводствени действия, изискващи едновременно струпване на много лица в съдебните зали и в пространството пред тях и т.н. Същата преценка трябва да се направи и когато в графика има повече насрочени дела, което предполага струпване на много хора в съдебните зали и пространството пред тях.

В тези случаи съдиите по своя преценка могат да отсрочат за максимално най-близката дата всички дела в рамките на едно съдебно заседание, с изключение на тези по чл. 329, ал. 3 от ЗСВ. Страните и участниците трябва да бъдат своевременно уведомени за новите дати при спазване на изискванията на процесуалните закони.

Шефът на СГС въвежда и ограничение на броя на гражданите и адвокатите в помещенията на различните служби като изискването е съобразено с големината на кабинетите (разпределението виж тук).

С оглед опазване на здравето на присъстващите службите „Съдебно деловодство“ на СГС ще работят с външни хора от 9 ч. до 12 ч., с изключение на случаите, когато се налага да бъде получена издадена обезпечителна заповед и съпроводително писмо до Агенцията по вписванията. Регистратурата ще работи от 9 ч. до 17 ч.

Изготвените удостоверения за несъстоятелност ще се получават до 14 ч. в стая 84.

Иницииращи документи, постъпили на e-mail: registratura@sgs.iustice.bg ще се регистрират само, ако са подписани с квалифициран електронен подпис.

Всички граждани и адвокати трябва да спазват дистанция от поне 1.5 м и да носят маски, а служителите ще трябва да проветряват и дезинфекцират помещенията редовно, се казва още в заповедта на Трифонов.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 ноември 2021 11:30
Гост

Всеки сам си преценява!

Някой
Някой
08 ноември 2021 1:05
Гост

Хахах. Отменили конкурса за съдебни помощници… Откакто начело на съда е новото ръководство (руснака, руси и компания) изчезна и смисълът от този конкурс. Предизвестени победители, нагласени резултати. Всеки месец при съдебните помощници идва по някой нов парашутист, назначен до провеждане на конкурс. Към момента са 5-6 такива. А познайте кой ще спечели „конкурса“.

Ичо
Ичо
07 ноември 2021 5:41
Гост

Тролът с изречението, който се самоподкрепя безсмислено в наколко поредни поста, и тук се разписал.

Безсмислени са и „мерките“, тип – отчитаме нещо, да има отчети. Не останаха почти хора, които за две години да не са срещали тоя вирус. Иначе бройки се надписват, като оценки на свой човек на конкурсен изпит.
Борбата отдавна не е срещу вируса, а е за подчинение на масите, окастряне на човешките права и убиване на малкия и среден бизнес.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
06 ноември 2021 16:06
Гост

Вече е наложително да ни компенсират, 2 години съм в локдаун, миналата година имаше и нотариален такъв, тоест – аз като адвокат, нямах достъп до дори примитивни хранителни вещества.

Правителството на ГЕРБ не осигури дори един чифт спагети, консерва домати и калъп кашкавал, просто ето така – от някаква загриженост.

Нула.

Държавата е разграбена – това ми стана ясно.

адвокат от САК
адвокат от САК
06 ноември 2021 8:56
Гост

Е, когато написах, че съм си подала ОКД5 и временно съм преустановила упражняване на адвокатска дейност поради проблемите в ЕИСС, доста колеги юристи се питаха в този форум защо постъпвам така…. Сега вече им се изясниха и останалите причини за моето решение.

Румен Радев
Румен Радев
05 ноември 2021 15:06
Гост

А на долния етаж председателят на САС се е заключила в кабинета си докато служители и съдии се разболяват… Пуснала е заповед за работа на графици, но забранява устно да не се изпълнява, нали и тя се готви за втори мандат…

Външен
Външен
05 ноември 2021 15:01
Гост

Съдилищата в София са съдилища в София

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 14:17
Гост

Нормално. При тази ситуация.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 13:51
Гост

Пандемията няма как да отшуми ей така и да си мислим, че есента ще можем да се събираме на едно място много хора и да си провеждаме изпити

Хари
Хари
05 ноември 2021 14:18
Гост

Просто трябва да се спазват мерките, а не да го караме през просото.

Меринчев
Меринчев
05 ноември 2021 13:50
Гост

Да се надяваме, че поне януари и февруари няма да се налагат същите мерки, макар искренно да се съмнявам. Българина е твърдоглав и чака включително „догодина да започне войната на светлината срещу мрака и всеки жигосан със знака на дявола (сиреч ваксиниран) да бъде убит.“ Евала българинооо. Чакаш да бъдеш възнаграден за твърдоглавата си мисъл и простотията. Само ти да останеш и да властваш над Земята

Nenov
Nenov
05 ноември 2021 13:49
Гост

Уви, ситуацията налага тези рестрикции. А защо ситуацията е такава…това няма как да знаем

Кики
Кики
05 ноември 2021 14:19
Гост

Защото някои хора все още не могат да проумеят сериозността на ситуацията.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 13:48
Гост

Алексей Трифонов нямаше ли как да му светне в главата, че ще има извънредна обстановка? Какви изпити ще прави. Те се гласят да залостят по домовете всички без ваксини. Явно трябва да се крием по землянките.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 14:38
Гост

със землянките сте свикнали.

Ben
Ben
05 ноември 2021 13:48
Гост

И така ще се отлага до кога ?

Захари
Захари
05 ноември 2021 14:20
Гост

Няма значение. Здравето е най-важно.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 13:47
Гост

Хората нямат вяра в институциите. Това е. Няма как един антиваксър, като Стойчо Кацаров да ми говори за ваксинация, че положението било зле.

Джумерче
Джумерче
05 ноември 2021 13:46
Гост

Аз нямам съмнения, че ако повече хора се бяха ваксинирали нямаше да сме на този хал сега. Но е нелепо да не са предвидили, че през месеците октомври, ноември и декември няма да има бум на заразените пак.

Лозан
Лозан
05 ноември 2021 14:21
Гост

А страничните ефекти от ваксините?

Кака
Кака
05 ноември 2021 19:00
Гост

И какви са страничните ефекти? И какви са снраничните ефекти от заболяването?

Серафим
Серафим
05 ноември 2021 13:46
Гост

Какви са сезоните в България?
Локдаун
Локдаун
Лято
Локдаун

Фердинанд
Фердинанд
05 ноември 2021 13:45
Гост

Определено мисля, че можеше да се предположи подобен развой на събитията.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2021 13:45
Гост

До края на месеца не всеки сам да преценява дали да отсрочва, а вероятно ще са залостили всички без сертификати.

Лили
Лили
05 ноември 2021 14:21
Гост

Е, заради това хората ще си купуват сертификати.