Председателят на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов е подал сигнал във Висшия съдебен съвет за това, че журналистка грубо е навлязла в личното му пространство, като го причакала пред дома му и снимала малолетното му дете. Той ще бъде разгледан на утрешното заседание на Съдийската колегия.

Случаят е от 4 март 2020 г. Към 7.40 ч. Трифонов излязъл от входа на блока, в който живее, заедно с 8-годишното си дете, което трябвало да заведе на училище. Но бил пресрещнат от журналистката Валя Ахчиева, която го чакала с оператор.

Тя буквално се хвърли към мен, задавайки ми въпроси по текущо дело, с което съм свързан. Детето ми беше шокирано, а камерата на оператора, който придружаваше журналистката, снимаше и него“, разказва Трифонов в сигнала.

Нататък той споделя, че реакцията му е била не да слуша въпросите, а да предпази детето си, предвид крехката му възраст и стреса от случващото се. „Аз бях не по-малко изненадан от факта, че журналистката, на която не съм отказвал информация, която на този етап може да бъде предоставена, разполага с домашния ми адрес. Нещо повече – аз съм чакан от нея в много ранен час пред входа на дома си“, посочва още Трифонов като се пита откъде Валя Ахчиева е научила домашния му адрес и кое ѝ позволява да го търси на него.

Намирам, че като публична личност аз дължа отговори на обществото по различни въпроси и винаги съм се старал да ги давам своевременно. Притеснението на семейството и малолетното ми дете обаче намирам за грубо навлизане в личното ми пространство, на което дори като председател на съд имам право“, казва още Алексей Трифонов.

Делото, за което споменава в сигнала Трифонов, е във връзка с избора му на председател на СГС. Неговият опонент за поста Евгени Георгиев атакува решението на Съдийската колегия пред Върховния административен съд (ВАС).

Междувременно в сайта euelectionsbulgaria.com излезе публикация на Валя Ахчиева, според която Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 г., е вписан като български гражданин без законови основания. Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде човек, притежаващ само българско гражданство.

На база на тези данни Евгени Георгиев и неговият адвокат Александър Кашъмов отправиха редица искания до ВАС, за да бъде изяснен въпросът за гражданството на Трифонов.

На последното засега заседание ВАС определи Министерството на правосъдието да каже дали председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов е български гражданин. Делото ще продължи на 7 април 2020 г.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Питагор
Питагор
10 март 2020 12:40
Гост

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1486&v=k2i97fJ1K7I&feature=emb_logo

Когато си роден като гражданин на Съветския съюз…, но тати е отговорен другар – таварищ-шпионин

de facto
de facto
10 март 2020 11:57
Гост

В Де факто са пуснали предаването – сякаш няма малки деца – изхвърля си боклука и се пребера у дома.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 15:35
Гост

Другият път си купи очила

Пенчо
Пенчо
09 март 2020 20:50
Гост

Журналистиката ни дълбае дъното . Ахчиева – която си е поръчкова журналистка , с доста странен подбор на темите – изведнъж се писа „борец за правда“ на групичката , към която принадлежи и настоящият сайт . И се почнаха едни публикации , едно гонене на председателя на СГС , все едно е убиец , минимум . И що ? Не защото е може би руснак , а защото не е от ССБ . Ако беше от ССБ Ахчиева – съобразно „опорните точки“ щеше да мълчи като риба . Иначе казано – като се бориш срещу някого , внимавай да не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 15:38
Гост

Пред фактите дажи и боговете мълчат… Та, ти защо се изказваш?

йорданов
йорданов
09 март 2020 18:48
Гост

Българинът предпочита да пребивава незаконно с незаконно гражданство, да влиза ако се наложи, макар и с чуждо гражданство, да пресича граници давайки по някоя солидна банкнота на когото трябва, ако е осъждан да заема държавен пост, да бъде назначаван, ако по закон не му се полага, но не и да изважда на светло такива случаи. Да се крие в Ю. Африка или ДНР / ЛНР. Е за това няма да има правосъдна система скоро.

Димитров
Димитров
09 март 2020 12:25
Гост

Колкото и да си безскрупулен, дори и да нямаш дете, би трябвало да помислиш за травмата, която нанасяш на тази невинна душа.

Айнщайн
Айнщайн
09 март 2020 12:26
Гост

За целта трябва да имаш нещо в главата. То мисленето не е за всеки.

16-ти април
16-ти април
09 март 2020 12:04
Гост

Тази Яхниева /както беше позната в една сатира от близкото минало/ сама се сготви за изхвърляне! Не може така! Безапелационно укоримо поведение! Къде е СБЖ, къде е СЕМ?!!!

Съдник
Съдник
09 март 2020 19:00
Гост

Ти пък не можеш да се подиграваш на хората, независимо колко укоримо възприемаш тяхното поведение! Затова ти поставих още един минус.

Микаела
Микаела
09 март 2020 11:34
Гост

Тая още ли е журналистка. Може ли такова поведение от уж начетен човек? Щото да си журналист не може да си чел две книги всичко на всичко

Наджля
Наджля
09 март 2020 11:33
Гост

Аз мисля, че има една процедура да си български гражданин или да не си. Няма няколко. Как така той е ВПИСАН, като такъв, а няма правно основание. Какъв паспорт има? Руснак ли е българин ли е? И пробелма е, че е роден в Курск и би ли имало проблем ако е Роден в Истанбул или Брюксел или Вашингтон?

възмутена
възмутена
09 март 2020 11:14
Гост

Еееее, Ахчиева е прекрачила границата. Недопустимо е да се причаква човек пред дома му, а особено ако е с детето си. А то в случая е и мъничко. Всеки човек има право на личен живот и никой не може така безобразно и нагло да нахлува в него. Защо не е поискала по каналния ред да говори с него, или да го изчака в Съдебната палата.

Стефанова
Стефанова
09 март 2020 11:13
Гост

Като цяло смешна работа. Дебнат се по улиците все едно кой знае какво става. Ще му изкарат един паспорт на бързо, ще „плати“ глоба и е готов.

Gergina
Gergina
09 март 2020 11:10
Гост

Тоя може да е всякакъв и надали е света вода, обаче пред дете не може така. Сега може да съди Ахчиева, а тя да пищи, като кокошка, защо я съдят. Ами ще те съдят. Чакай го пред офиса му, не пред апартамента на човека със сина му там.

Йорданов
Йорданов
09 март 2020 11:11
Гост

И аз това се чудя. Толкова ли не може да го дебне пред офиса му, а не пред сградата, където живее?

Малинова
Малинова
09 март 2020 11:09
Гост

Ами нормално ли е журналистка да се навре на погребение и да пита хората как се чувстват? Е как може да се чувстват бе. Независимо дали са от престъпна фамилия или не, не може с такава наглост и такава борба да се заснеме нещо, че да се вземе хонорар. Пуска битка за 100 лв отгоре. Пусти шефове на печатни и електронни медии.

недопустимо
недопустимо
09 март 2020 11:08
Гост

Льохата може и да се окаже руснак, макар да не виждам кой би признал това предвид колосалната вреда, което това ще нанесе – ще бъдат отменени стотици присъди, които е произнесъл. но това не значи, че може да бъде причакван на домашен адрес! Откъде въобще Ахчиева го има? Как си позволява да го чака там? Недопустимо!

прокопи
прокопи
09 март 2020 11:08
Гост

Ахчиева е ужасна. С това усте дето има и мяза на кокоше д. Нагла е. Ма те повечето журналисти в България са.

АНОНИМЕН
АНОНИМЕН
09 март 2020 12:24
Гост

Външният вид не е водещ. Но за наглостта й-СЪГЛАСЕН!

Димитър П
Димитър П
09 март 2020 11:07
Гост

А той защо е съдия щом е роден в Курск? Има нещо гнило. за да го дебне жената пред тях, занчи се крие и не казва. Те тия дето ги дебнат обикновено крият информация.

льольо
льольо
09 март 2020 13:50
Гост

И да има нещо гнило и да не казва какво от това. Тя какъв орган е, че да и дължи на нея обяснения? Ако има проблем има институции, които се занимават с това. Той има работно място – да го дебне пред работното му място. Грубо нарушение на всякакви етични норми от страна на журналистката.

Кирилов
Кирилов
09 март 2020 11:07
Гост

Валя Ахчиева явно е решила да го гони до дупка. Малко ми пада в очите обаче. Не е този начинът.

Анонимен
Анонимен
09 март 2020 11:11
Гост

Това е не само грубо навлизане в личното му пространство. А си е направо тормоз.

Анонимен
Анонимен
09 март 2020 11:05
Гост

Заради такива нагли псевдо журналисти излиза име на цялата гилдия.

Стойчо
Стойчо
09 март 2020 12:51
Гост

Не заради тези индивиди, а заради продажните им материали, обслужващи определени хора, също и за това, че не посмяха веднъж да зададат сериозен въпрос. Това поведение е просто бонус към гьонсуратлъка им, иначе как ще се търпят сами, а те се търпят много …