Защо досега никой не подава сигнал да ми се направи проверка? Нека се подаде сигнал до прокуратурата, до парламента. Има хиляди органи, които могат да проверят. Цялата комисия е от 5 души, останалите могат да ме проверят.

Това заяви днес председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев пред журналисти.

Те му задаваха въпроси за терасата от над 150 кв. на жилището му, която в позиция до медиите отпреди дни той обяви, че е обща част на сградата, но същевременно е вписана в нотариалния му акт и е ипотекирана от него в полза на банката, кредитирала покупката на апартамента.

„Единственият човек, който излезе пред медиите и даде официална позиция и си публикува нотариалните актове съм аз. Повече с тези компроматни глупости няма да се занимавам. Повече няма да се обяснявам. Очевидно е, че това е абсолютна компроматна атака. Има хора с медии, олигарси, на които ние внесохме искове за запориране и отнемане на имуществото. Хора, които притежават медии, хора, които също така имат 198 милиона причини да водят срещу нас компроматна война. В моите нотариални актове няма нещо неясно, всичко е обяснено“, заяви Пламен Георгиев.

И продължи: „Истината е много проста – на тези хора не им харесва. Оцени се от международните партньори, оцени се от ЕК, че България вече има ефективна борба с корупцията! Ако тази ефективна борба с корупцията не се харесва на някои – това е техен проблем. Нито ще ме разколебаят, нито ще ме отклонят, нито вие можете да им помогнете, да си вдигат теми които ги няма. Категорично казвам – в случая се обслужват интереси на някого, то е видно“.

Шефът на КПКОНПИ съобщи, че вече е с охрана от НСО. „Първо беше една заплаха, която от други органи беше оценена като сериозна, заради което имам охрана от НСО. След тази заплаха започнаха и медийните атаки, което беше напълно очаквано“, каза той.

Той даде и кратка информация за свършеното до момента от комисията по проверката на публичните фигури, придобили апартаменти на цени под пазарните от фирма „Артекс“ – министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева, зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът от партията Вежди Рашидов и бившата зам.-министърка на спорта Ваня Колева.

„За 4-5 дни сме установили, че всички сделки са изповядани при един и същи нотариус. Това ни направи впечатление, но е нормална практика за фирмите. Изискали сме информация за всички сделки на „Артекс“ от 2007 г.“, каза Георгиев.

Като съобщи, че е събрана информация за всички фирми на собствениците на „Артекс“ – семейство Мирянови, както и за тези, осъществявали строителен надзор на обектите им. Като се проверява дали те са свързани с партии и дали са правили дарения за политически формации.

Освен това КПКОНПИ е изискала и цялата информация от парламента по приемането на промените в Закона за устройството на територията, за които се твърди, че са в полза на дружеството, включително и поименно кой депутат как е гласувал за измененията.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
КПКОНПИ(р)
КПКОНПИ(р)
03 април 2019 11:18
Гост

Това, че към една тераса или покрив се стига само от едно жилище, не ги прави част от жилището, те пак могат да са общи части. Тук проблемът идва от възможността да ипотекираш нещо, което е чуждо (или % от него). И банката да не го установи. И ти да го направиш с ясното съзнание, че не е твое.

advocat
advocat
02 април 2019 20:53
Гост

-„Не сме народ, не сме народ, а мърша, хора, дето нищо не щат да вършат“……„Не сме народ! Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша“ (Петко Славейков – из „Не сме народ“) -„Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита….“ (Христо Ботев – из „Борба“) -„Българинът е муха със самочувствието на аероплан“ (Димитър Подвързвачов) -„Европейци сме ний, ама все не сме дотам!“ (Алеко Константинов) -„За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата“ (Константин Иречек) -„Българите са много… Покажи целия коментар »

Гошко
Гошко
02 април 2019 11:51
Гост

Някой да се е съмнявал, че всички сделки са изповядани при един и същи нотариус?

Нагъл
Нагъл
02 април 2019 11:51
Гост

Като е толкова сигурен, защо не поиска сам да му направят проверка. Ама то се искат т…и за това.

Анонимен
Анонимен
02 април 2019 11:50
Гост

Цецка си подаде оставка, Цецко-да, ама не съвсем, този пък чист като момина сълза. Май няма смисъл да се проверяват повече хора, че най -много да изскочат само тераски, които са ОБЩИ.

Анонимен
Анонимен
02 април 2019 11:47
Гост

Кой каквото и както ще да оценява, но в България няма ефективна борба с корупцията!

Анонимен
Анонимен
02 април 2019 11:47
Гост

не може хем да си обезпечиш кредита с нещо, хем то да е обща част. да не е кредит на блока?! тази ипотека е нищожна пар екселанс, ама няма кой да прогласи за такава, банката си трае по обясними причини. сега обаче трябва да се подаде сигнал и то до парламента, за да се гледа всичко публично, да се направи една комисия и да видиш ти тогаз, дори и при мнозинството на герб. бойко няма да допусне още негативи и може пламен да го отнесе като куцо пиле домат

страшна бясна пенсия
страшна бясна пенсия
02 април 2019 11:42
Гост

Това е страшна наглост! Олигарси и кой ли не, ама не казва за тераската от скромни 150 квадрата

негов "фен"
негов "фен"
02 април 2019 12:24
Гост

Нямал да се обяснява повече… Та той даде ли по не едно издържано и логическо приемливо такова? Всичко е кристално видимо … Самозабравиха се някой хора… нямат коректив и съдници… а народеца си гледа насъщния да не изтърве и допуска нагли управляващи да му обясняват колко са прави а народа толкова проС, че неможе да им асимилира „обясненията“. „Хвала“ на управниците ни и на „желязната“ борба с корупцията и незаконното придобиване на имущество, та чак видяна и от ЕС.