Председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионство, задържан е, а после е освободен срещу гаранция от 50 000 лв. Бившият генерал от КГБ Леонид Решетников пък има забрана за 10 години да влиза в България. Това обявиха днес на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев.

Малинов е привлечен като обвиняем за организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност, каза Цацаров.

„В хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система установена изградена и действаща схема за изпиране на пари. Веднага след установяването на тази схема, прокуратурата възложи на ДАНС изпълнението на множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване. В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната“, обясни той.

По думите на Сотир Цацаров тези интереси са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и от дейността на държавни органи. „По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика. Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси чрез различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов“, каза главният прокурор.

Организациите, с които Малинов е работил, са „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания. Първата е основана от ген. Решетников, а втората доскоро ръководена от него. „В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации“, каза Иван Гешев. И допълни: „Заплащането се е извършвало под различни форми, като е било предназначено от една страна за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на всички мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика“.

От думите му стана ясно, че при едно от претърсванията, проведени по разследването, е намерена докладна записка от Малинов на руски език относно „необходимата геополитическа преориентация на България“.

За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес

коментира Иван Гешев.

Името на ген. Решетников не за първи път е намесено в българския обществен и политически живот. Негова среща с председателката на БСП Корнелия Нинова на форум на партията на Владимир Путин „Единна Русия“ през 2016 г. и евентуалното обсъждане на нея на профила на кандидата за президент на българската левица предизвика скандал.

Президентът Румен Радев незабавно коментира от Пловдив разкритията на прокуратурата. „Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи, здравият разум напуска българското политическото пространство, особено управляващите. Това е изключително тежко обвинение. Очаквам от следствието да представи неоспорими факти. В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарии. Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, заяви Радев.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дългочаканото събите
Дългочаканото събите
12 септември 2019 9:29
Гост

Сега най-интересното събитие е, дали Кояджиков и Марчева (хората излъчени от БСП във Висшия съдебен съвет) ще гласуват против кандидатурата на Гешев за главен прокурор…И ако все пак бъде избран, дали президента ще откаже да го назначи

Иван Иванов
Иван Иванов
11 септември 2019 0:12
Гост

Русия я притискат от Кримската война насам. Мисията по завладяването на такава огромна територия е доста спорна.

Красота
Красота
10 септември 2019 16:09
Гост

Любопитно какво ли ще последва от руска страна. Иначе много красиво как всичко се развива по повод 9-ти септември. Не е случайно, да знаете. Интересно дали Гешев иска да спечели одобрението на десните хора в страната. Все пак това са тези, които протестират срещу избора му. Меду другото – довечера в 18 пред лъвовете..

Правист
Правист
10 септември 2019 15:59
Гост

За да се опитваш да промениш или поне повлияеш незаконосъобразно на вътрешната, външната или друга политика на дадена държава, то в тази държава (в случая България) трябва да има някой на власт, който срещу определен материален или друг назаконосъобразен стимул да извърши определени действия. Обаче родната прокуратура намира виновни лица само от едната страна на барикадата – докато българските властимащи са света вода ненапита! То бива извращения с правото, ама вече и малките деца взеха да се досещат…

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 15:22
Гост

За вътрешната политика отдавна е ясно, че обслужва определени интереси. Но тук вече нещата загрубяват.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 15:19
Гост

Дано Румен Радев да е прав. Но като чета за събраните доказателства, все по-малко вероятно ми се вижда да е така.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 15:24
Гост

Те и за кибератаката срещу НАП имаха неоспорими доказателства. Но досъдебното производство никак не е достатъчно за справедлив процес.