Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет абдикира от своите задължения да брани независимостта на магистратите. Целият подход за насаждане на омраза и ненавист, независимо дали сме съгласни със съдебен акт, или не, е връщане към епохи, които би трябвало да сме позабравили“. Това беше първият коментар на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на възникналото напрежение около казуса с условното предсрочно освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман.

Панов не е участвал в обсъждането и гласуването и на двете противоречащи си позиции на Съдийската колегия (СК). Миналия вторник СК обяви, че споделя усещането на близките на убития от австралиеца студент Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта след предсрочното му освобождаване от затвора. В същата позиция се казва, че получен сигнал на младежкото ВМРО за това, че определението на Софийския апелативен съд за освобождаване на Полфрийман е постановено под натиск от български и чужди организации и че тримата съдии не са действали независимо и безпристрастно, се изпраща за проверка на Инспектората към ВСС. Той трябва да установи дали съдебният състав е действал под натиск при изпълнение на задълженията си и дали не е уронен престижът на съдебната власт.

В петък пък колегията излезе с призив към гражданите, в който се казва, че ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа. И апелира гражданите да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт.

Председателят на ВКС днес заяви, че Съдийската колегия е реагирала „неадекватно и непоследователно с двете позиции“.

Той отбеляза и още нещо – предаването на сигнал до Инспектората към ВСС става с решение на съответната колегия. В случая сигналът на младежкото ВМРО е пратен без изрично решение на Съдийската колегия, а е трябвало да бъде внесен в дневния ред и обсъден на публично заседание, което предполага и негов коментар от кадровиците, напомни процедурата Панов.

Той отказа да вземе отношение по казуса с Полфрийман, понеже делото е висящо пред ВКС. Но заяви, че хората имат право да коментират и да изразяват своята позиция, но за да има информиран избор, е добре съдебните актове да бъдат прочитани, независимо от последващото интерпретиране.

В една замърсена медийна среда, дори и малкото хора, които прочетат актовете, могат да манипулират обществото. Затова е добре хората да се запознават с актовете на съда. А и ролята на съда е да помага за правната култура на обществото“, заключи Панов.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 11:46
Гост

Как няма да е замърсена медийната ни среда, след като на повечето медии е сложил ръка мамин Делянчо.

Мисли
Мисли
01 октомври 2019 11:45
Гост

Панов можеше да участва в обсъжданията на двете позиции и да се изкаже против. Мисля, че щеше да е по-мъжката постъпка.

Разбирам го
Разбирам го
01 октомври 2019 11:46
Гост

Човекът не иска да се мърси. И е прав за очевидната непоследователност на двете позиции!

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 20:27
Гост

Е, така е! Той никога не предлага, никога не взима решение, никога не води колегите си. Само критикува пост фактум. На крива ракета космоса и пречи. Някога някой чул ли е Панов да предложи нещо – НИКОГА!

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 10:52
Гост

Напротив, Панов има изключително конструктивни идеи за развитието на съдебната система. Но конструктивни е нещо различно от лобистки и затова редовно е бламиран от обслужващите интересите на Делян Пеевски във ВСС.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 11:44
Гост

Поредната доза истина, която е не съвсем приятна за СК. Поздравления за искреността и най-вече смелостта на Панов.

Актуализация на приомите
Актуализация на приомите
01 октомври 2019 11:43
Гост

В днешните условия на фалшиви новини, зависими медии и даже достъп до начини за масово осведомяване на най-обикновени хора без правна култура, но за сметка на това – с бушуващи емоции и мнение по всякакви въпроси, е необходимо всички органзиации, включително магистратите, да се научат да комуникират с обществото извън рамките на решенията и определенията. Защото хората не четат съдебни актове, но повтарят наизуст техните превратни и манипулирани тълкувания, родени от кафяви кукловоди.

Така е
Така е
01 октомври 2019 11:45
Гост

Прокуратурата се осети навреме. Румяна Арнаудова се показва по тв по често от ББ напоследък. Цацаров е насяно с новите условия. Пиарът замества компетентната журналистика.

Оптична иизмама
Оптична иизмама
01 октомври 2019 11:38
Гост

Зад гърба на Панов на картинката сякаш наднича Кьовеши…

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 11:27
Гост

Изллючително прав е, че хората трябва да се запознаят с актовете на съда и най- вече с мотиеоте по решенията.

Петко 2
Петко 2
01 октомври 2019 10:48
Гост

Правилно Панов отбелязва, че критикуваното решение на САС трябва да се прочете. Щото в медиите се получи като с Карл Маркс по времето на социализма: всеки го цитира, но никой не го е чел. Отделно: повечето критикари едно дело не ся написали, но да „анализират“ напират.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 10:13
Гост

Както винаги много точно изказване на Панов. Таралеж в гащите на тия, които го избраха, като мислеха, че ще е поредната слуга на задкулисието като Цацаров.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 11:22
Гост

Те и за това се мъчат да го спънат по всевъзможни начини, защото им е неудобен. Но не им се удава.

вкс
вкс
01 октомври 2019 11:31
Гост

той за съжаление не е само това, но и призрак във вкс, където е трудно да се каже дали има председател, а всичко се върши от заместниците, но това е друга много дълга тема