Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов няма да открие, нито да присъства лично на общото събрание на съдиите, което ще се проведе на 9 и 16 октомври и на което трябва да бъдат избрани двама нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Заявявам, че няма да участвам в откриването на общото събрание“, каза днес Панов по време на заседанието на Съдийската колегия на ВСС. Впоследствие се разбра и че няма и да присъства на събранието. Шефът на ВКС не обясни мотивите за решението си.

В последните седмици все повече съдии призовават за бойкот на предстоящия избор на двама членове на ВСС, стана ясно от писмо на съдия Милен Василев от Софийския апелативен съд, което бе подкрепено и от Съюза на съдиите в България в обръщение към колегите им (виж повече тук).

Както е известно, след оставките на Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, съдиите трябва да изберат двама нови членове на съвета. Кандидатите са точно двама – Марина Михайлова от Върховния административен съд и Деян Денев от ОС-Варна.

По последни данни имащите право на глас съдии са 2202, от които 1782 са заявили, че ще упражнят вота си електронно. Според Закона за съдебната власт, за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват поне 1102 магистрати. Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

Повод за днешната заявка на шефа на ВКС беше предложение на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков за изцяло онлайн провеждане на общото събрание поради ограничителните мерки срещу COVID-19.

В заповедта за свикване на общото събрание се предвиждаше на 9 октомври магистратите да се съберат в зала „Арена Армеец“ за определяне на избирателна и секционна комисии и изслушване на кандидатите. Залата беше предпочетена, защото дава възможност за спазване на дистанция от 1.5 м. Самото гласуване на 16 октомври пък ще се проведе в Съдебната палата.

Но през последния месец и половина броят на заразените се увеличава и министърът на здравеопазването издаде заповед, в която разпореди провеждането на всякакви мероприятия да става при използване на не повече от 30% от капацитета на съответното помещение и не повече от 30 участници, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице.

Именно заради това шефът на ВАС днес предложи общото събрание за изслушване на двамата кандидати да се проведе изцяло в онлайн среда. Георги Чолаков обясни, че е разговарял по въпроса с „Информационно обслужване“, тъй като фирмата е помогнала в провеждането на събранието на следователите.

Лозан Панов на свой ред отбеляза, че трябва да се помисли как в онлайн среда ще се решат организационни въпроси като избор на членове на избирателна и секционни комисии. И заяви, че самият той няма да участва в общото събрание.

След заявката му председателят на ВАС каза, че той ще отиде и ще открие събранието, но отново настоя да се обсъди въпросът с начина на провеждането му. Чолаков обясни, че двамата кандидати могат да бъдат в залата на ВСС, а колегите им да отправят въпросите си чрез видеоконферентна връзка.

Атанаска Дишева обаче заяви, че е възможно събранието да се проведе в хибридна форма – например в залата да се допуснат до 30 души, а всички други да бъдат онлайн. Тя призова да се помисли и върху друг вариант. В заповедта си министърът на здравеопазването казва, че ограничителните мерки срещу коронавируса може да не се прилагат, когато се представи сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19. Затова Дишева предложи да се обмисли вариант в съответното помещение да се допускат ваксинирани магистрати и такива с документ за преболедуване и актуален отрицателен тест. Останалите да са онлайн. Тя постави и друга тема за обсъждане, а именно по какви критерии да бъдат подбрани тези 30 души, които ще бъдат допуснати до залата.

Шефът на ВАС изрази опасения, че процедурата за достъп ще се усложни при представянето на зелен сертификат и други документи. Той допълни, че ще е трудно да се реши кои 30 човека да бъдат в залата. Каза още, че смесената форма за провеждане на общото събрание ще оскъпи процедурата, защото хем ще се плаща за зала, хем ще се обезпечават съдилищата с камери.

Председателят на ВКС обаче напомни, че може да се използва зала 15 в Съдебната палата при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Провеждането в зала 15 би намалило разходите. За да не лишим предстоящото общо събрание от неговата публичност, която е заложена като основен принцип в ЗСВ, да обмислим всички варианти“, призова Атанаска Дишева.

Георги Чолаков на свой ред допълни, че проблем ще има само в софийските съдилища, които са многочислени. За тях ще трябва отделна организация, квестори, помещения с капацитет до 30 човека.

Той призова членовете на Съдийската колегия да помислят върху различни варианти, които да представят на заседанието на Пленума на ВСС следващата седмица, който е компетентен да се произнася по въпроси, свързани с избора на членовете на съвета.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Рои
Рои
30 септември 2021 12:59
Гост

Ех, Боби, Боби…
На кого ни остави, Боби?
Няма хубост вече във ВСС-то след теб…
Аре върнете я, бре хора…

Харпо Маркс
Харпо Маркс
28 септември 2021 21:33
Гост

Келеш

Ставри
Ставри
29 септември 2021 2:11
Гост

Ама пълен. Постоянно е в опозиция.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2021 8:50
Гост

Сложете от едната страна Янаки Стоилов и Лозан Панов, а от другата Барни Ръбъл и Каскета. „Келеш“ е прекалено меко определение за такива пародийни фигури в родната правна система. Добре, че все още има кой да се противопостави на задкулисието.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2021 10:42
Гост

Аре стига с тва задкулисие – много се филмираш. А и Бойкикев, Асан, и Кирчо, са не по-малко „задкулисие“, нищо че ги мислиш за много честни и морални.

въпрос
въпрос
28 септември 2021 20:19
Гост

В кое поделение „шефът на ВКС “ е отслужил задължителната за неговия набор войнска повинност в армията?

…..
…..
29 септември 2021 22:46
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 17:36
Гост

Мишок!

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 18:56
Гост

Не само Чолаков, а и всички останали представители на задкулисието във ВСС. Оставка!

Симеон
Симеон
29 септември 2021 2:16
Гост

Когато корабът потъва…

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 16:47
Гост

ВСС и този състав трябва да си ходят, те само се карат и се ежат кой е по-голям юрист. В крайна сметка с какво те подобриха правосъдието и чувството за справедливост в обществото – 0

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 15:58
Гост

Ако събранието е дистанционно, как ще се проверява кой участва в него – дали този отсреща е съдия и дали има право на глас при избора на комисиите. То така и несъдии могат да се включат и да се представят за съдии. Ако Чолака мисли така да осигури кворума, добре го е замислил, не може да се отрече.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 0:37
Гост

Всеки фигуриращ в списъка, че има правода а учатва в общото събрание за избор на член на ВСС, най-вероятно ще има съответния достъп. Ако той самият не си предостави достъпа на някой друг (!?) това означава: Колко ли още такива „гнили ябълки“ имаме сред българснките съдии, раздаващи правосъдие!?
Нека все пак като българи да сме оптимисти, че болшинството сред съдиоите са читави и сърцати съдии, все пак!

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 15:46
Гост

Събранието трябва да се проведе присъствено, както си пише в ЗСВ. Никакво дистанционно не е предвидено, а и друг закон не го предвижда. Пък който го е страх от вируса, да си стои вкъщи – присъствието на никой съдия не е задължително, а самото събрание ще се излъчва и онлайн и всеки може да гледа и слуша от дивана вкъщи с пуканки и бира в ръка. В закона е уредено какво става ако в обявения час не се съберат 1/2 – отлага се с 1 час и след това се провежда независимо колко присъстват. Проста работа. А при тоз безсмислен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 0:44
Гост

Точно така!
И покрай бирата и пуканките, като имате предвид кои сте избрали в сегашния състав, мислете дали да изберете единствените двама кандидатстващи, които очевидно имат много силна мотивация – предстои им пенсиониране съгласно ЗСВ, и защо ли да не изкарат макар и само 1-2-3 месеца с много по-високазаплата за изчисляване на пенсията!?

Краси
Краси
28 септември 2021 15:15
Гост

Не виждам защо изслушването на двамата кандидати да не се проведе изцяло в онлайн среда?

Филип
Филип
28 септември 2021 15:08
Гост

Поздравления за позицията му.

Пурко
Пурко
28 септември 2021 15:07
Гост

Чолаков и Ко леко са се объркали относно приложното поле на забраните по министерските заповеди. Две са действащите към момента заповеди за мерки – № РД-01-743/31.08.2021 г. и № РД-01-748/2.09.2021 г. на МЗ. Нито една от тях не касае въобще дейността на колективните държавни или местни публичноправни органи. Те не представляват нито „конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения и други мероприятия с такъв характер“, нито „тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи“ – т. 3 и 4 от заповедта от 2.09.2021 г. Всички визирани мероприятия имат доброволен характер и за тях важат ограниченията до 30 %… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 15:26
Гост

Целта на Чолаков е ясна – събранието да мине формално, бързо и леко. Да не се чуе критичния глас на съдийското съсловие за 4-годишното безобразно управление на този ВСС. А е известно, че това събрание ще бъде наблюдавано под лупа и от медии и от Европа. Искат просто да запушат гласа на народа. Ако събранието се проведе само дистанционно, много лесно просто може да се спира излъчването на някой критичен глас, като се каже, че връзката е прекъснала по технически причини. Върви доказвай после, че от ВСС умишлено са я спрели.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 0:52
Гост

Настоящият състав като встъпи критикуваше и продължава да критикува, че предишният състав, му е оставил в наследтво проекти….. и не само. Не че не се възползваха от това! И какво свържшиха!? – Един голям хаос и едно голямо НИЩО. По същия начин предходният състав критикуваше по-предходния, че нищо не е вършил, че не е обявявал никакви конкурси….. и т.н. Какъв ли ще бъде следващият състав, който ще трябва да встъпи след като бъде прекратен настоящият сътав, макар и с попълнена квота от съдийския избор!? Очевидната тенденция е, че всеки следващ състав е по-зле и по-зле от предходния. Мислете кого избирате!… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 1:05
Гост

Добре им дойде COVID-а – зад мониторите лесно се ерчат и говорят глупости, които не биха изговорили, ако бяха на място в залата, очи в очи. И това ми било най-възвишените и най-най-магистратите от всички най-магистрати!
Майко мила!, какво ли ни чака със следващите!

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 14:59
Гост

Така са му наредили! Какво да направи човека???

Живко
Живко
28 септември 2021 14:41
Гост

Знаеше се още лятото, че през септември – октомври и следващите месеци след тях ще има пандемия. С кой акъл се прави това на 9.10.2021г.?

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 14:39
Гост

Ще ми липсваш Панов – ти просто ще ми липсваш

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 15:09
Гост

На всички ще липсва. Освен на ВСС разбира се.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2021 10:43
Гост

На никой няма да липсва.

Буш
Буш
28 септември 2021 14:39
Гост

И нека комедията започне сега!

Ники
Ники
28 септември 2021 15:09
Гост

Дано да не се превърне в трагедия.

Petraga
Petraga
28 септември 2021 14:39
Гост

Както се и очакваше – пълен цирк. Този нямало да присъства и да го открива, онази пък вика, че ще се събирали в хибриден формат – едните онлайн и 30 човека на място…

Агов
Агов
28 септември 2021 14:38
Гост

Атанаска Дишева обаче заяви, че е възможно събранието да се проведе в хибридна форма – например в залата да се допуснат до 30 души, а всички други да бъдат онлайн.

Защо тогава изобщо ще допускате хора в залата?

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 0:56
Гост

И за какво трябваше да се обявявасъбрание!? Чунким не нарушават и други закони та сакън!, да не би да нарушат ЗСВ, видиш ли, трябвало задължително да обявят общо събрание за избор на нови, които да довършат мандата!

Миджев
Миджев
28 септември 2021 14:38
Гост

Добре ги е наредил. И аз да бях и аз нямаше да се появявам там и да откривам нищо.

Димчо
Димчо
28 септември 2021 15:10
Гост

Прилича ми на бойкот. И с право.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 14:37
Гост

Панов пак се издъни. Тъпо изказване.

Манолева
Манолева
28 септември 2021 14:37
Гост

Може да не си доволен, но не може да съботираш избора

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 15:00
Гост

САБОТИРАШ! а не сЪботираш

Kalinka
Kalinka
28 септември 2021 14:37
Гост

И е прав впрочем!

Иванова
Иванова
28 септември 2021 14:36
Гост

Мотивите са ясни!

мnnn
мnnn
28 септември 2021 14:36
Гост

Недоумявам как за в този специализиран сайт за съдебната система теми като : кой е назначен за зам.министър, какъв е резултата по едно наказателно дело за убийство на лице от ромски произход от Пловдив и т.н., са по-важни от темата за случайното разпределение на делата в съдилищата през последните 5 години. Нито дума за данните от досъдебното производство. Асен Йроданов от Биволь е абсолютно прав когато казва, че освен цензурата на медиите на Пеевски, има нова цензура, налагана от про-либерални медии от един и същи кръг. А в същото време комисията ЛИБЕ на ЕП си тръгна без да узнае за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 септември 2021 15:22
Гост

Приятелю и тук ли си наспамил? И тук ще ти дам линк, че да прочетеш за случайното разпределение на делата, дето само ти не си прочел
https://news.lex.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b7%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb/