Независим орган трябва да провежда разследване срещу главния прокурор. Това мнение изрази пред журналисти председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков след среща с президента Румен Радев.

В момента няма законова забрана прокурор да образува досъдебно производство срещу главния прокурор. Но някак си фактически това трудно би се случило. Действително по отношение на главния прокурор трудно може да се реализира наказателна отговорност. Следва да бъде извършена такава промяна съответно друг независим орган, който да проведе тази процедура“, коментира председателят на ВАС пред журналисти по отношение на темата за механизъм за търсене на отговорност на тримата големи в съдебната система.

Този въпрос е бил обсъден на срещата му с президента Румен Радев, който тази седмица провежда консултации с представители на съдебната и изпълнителната власт по повод предстоящия избор на нов главен прокурор. Радев и Чолаков са говорили и за визията за нов главен прокурор, и за процедурата за избор – кога ще започне, как и кой участва в нея.

Шефът на ВАС обясни, че в Конституцията и Закона за съдебната власт има регламент за предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи. „Ако обаче допълнително се предлагат нови основания, те следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и кой точно орган ще прави тази процедура. Няма как да има закон, който да промени или измени Конституцията“, поясни шефът на ВАС.

По думите му в закона обаче има празнота по въпроса за евентуално временно отстраняване от длъжност на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. Георги Чолаков подкрепи идеята за запълването ѝ като се предвиди такава възможност в ЗСВ.

Той обясни, че в момента тримата големи могат да бъдат отстранени от длъжност по НПК при извършено престъпление, но е добре това да се уреди и в ЗСВ, защото общата разпоредба за временно отстраняване от длъжност при повдигнато обвинение се отнася само до съдиите, прокурорите и следователите. И макар и тримата големи да са магистрати, има специални правила за техния избор, за предсрочно прекратяване на мандата и е редно да има такива и за временно отстраняване от длъжност, стана ясно от думите на шефа на ВАС.

По отношение на търсенето на дисциплинарна отговорност от председателите на върховните съдилища и главния прокурор, Георги Чолаков сподели, че е добре първо да се види какви правила се предлагат да залегнат в съдебния закон.

Що се отнася до предстоящия избор на нов главен прокурор, то Георги Чолаков се съмнява, че той ще бъде политически, каквото мнение изрази председателят на ВКС Лозан Панов преди два дни. „Изборът се прави от Висшия съдебен съвет, който е аполитичен“, коментира Чолаков.

По думите му добре би било следващият главен прокурор да е човек от прокуратурата. „Защото когато е отвътре, много по-бързо ще започне да работи, няма да му трябва време за адаптация. Действащият прокурор е наясно с проблемите и бързо ще започне да работи. Както беше при мен – познавах проблемите в съда и започнах да работя по тях“, поясни Георги Чолаков.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ч. Ламброзо
Ч. Ламброзо
17 май 2019 9:11
Гост

Добре би било да е независим тоя орган, ама не толкова от прокуратурата, колкото независим от КОЙ. И не, изборът няма да е аполитичен, защото ВСС отдавна е политизиран и разделен на мнозинство и опозиция.

Казаното от Чолаков е адекватно
Казаното от Чолаков е адекватно
16 май 2019 17:35
Гост

Казаното от Чолаков е адекватно. Най-различни международни инстанции са казвали същото. Впрочем, в монографии на чужди езици решението на ЕСПЧ по Колеви се цитира като пример, в който национална система, преди и след описаните в него конституционните промени, не разполага със средства за осигуряване на независимо разследване (и на теория, и на практика).

Повече информация може да намерите тук :
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/03/20/3406959_suvetut_na_evropa_devet_godini_chaka_merki_za/

И тук, стр. 5 и 6 :
http://www.mjs.bg/Files/Executive%20Summary%20Final%20Report%20BG%2020122016%20in%20BG.pdf

Анонимен
Анонимен
16 май 2019 17:06
Гост

Чолаков както винаги е с адекватни предложения. Иначе със сигурност ще трябват промени в ЗСВ.

Анонимен
Анонимен
16 май 2019 17:08
Гост

Само не съм съгласен, че във ВСС са аполитични.