Генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Константин Каменаров няма да бъде оправдан и от втората инстанция.

Днес, на осмото поред заседание, Софийският градски съд най-накрая успя да приключи делото за шофиране след употреба на алкохол срещу Каменаров и обяви, че ще се произнесе в срок. Това на практика означава, че съдът или ще потвърди условната присъда, наложена от първата инстанция, или ще върне делото за ново разглеждане от друг състав.

Ако наказанието му от година и три месеца условно бъде потвърдено от СГС, той няма да може да продължи да заема поста на генерален директор на БНТ, защото Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществена медия да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер.

Обвинението срещу Каменаров е за това, че около 4 ч. сутринта на 23 юни 2016 г. е шофирал с 1,6 промила алкохол. Тогава бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре. Обяснението му за високата концентрация е, че пиел разтвор от билката „златен корен“, която ползвал за стимулиране на метаболизма и за отслабване. Билката обаче се разтваряла в медицински спирт, а същата вечер, след като се прибрал от работа, изпил две дози, което било около 100 грама чист етилов алкохол. Преди това пък изпил и едно уиски за отпускане. Същата вечер съпругата му Радина Червенова била на парти и след 2 ч. се обадила и казала, че не се чувства добре и помолила да я прибере.

Софийският районен съд обаче го призна за виновен и му наложи наказание от година и три месеца условно и 600 лева глоба.

След седем заседания, повечето от които отлагани поради неявяването на Каменаров, днес се проведе осмото. При това делото тръгна наново, защото беше сменен член на състава. А всичко приключи за около час.

Спорният въпрос беше кой е взел кръвната проба от Каменаров в болница „Св. Ана“ в София през 2016 г. Самият той твърди, че не е била д-р Росица Иванова, която се е подписала в протокола за пробата.

Днес д-р Иванова се яви в съда като свидетел. Тя обясни, че подписът в протокола неин. Каза, че кръвната проба се взема от медицинска сестра, лекарите не извършват тази процедура. Самата тя пък е попълнила протокола. Кой още е участвал в процедурата, можело да се провери в т.нар. „алкохолен журнал“. След вземане на пробата, тя се изпраща в специална лаборатория.

Свидетелката не можа да си спомни за случая с Каменаров. И допълни, че на дежурство минават по 80-100 човека и няма как да помни всички. Но каза, че го е виждала по медиите. Обясни, че публични фигури са минавали през Спешния център в болницата, където са им вземани кръвни проби за алкохол, но би било неудобно да им каже имената.

Защитникът на Каменаров – адвокат Людмил Рангелов, я попита дали е запозната с Наредба №30 от 27 юни 2001 г. за реда, по който се взимат кръвни проби от шофьорите (тя е отменена през 2017 г.), на което получи отрицателен отговор. Д-р Иванова обясни само, че вземането на кръв се осъществява от сестра в присъствието на лекар по определени правила.

В този момент Каменаров поиска да внесе уточнение: „Не съм виждал тази госпожа. Пробата ми бе взета от лице от мъжки пол“.

Репликата му провокира нови въпроси към д-р Иванова – има ли медицински сестри от мъжки пол в Спешното отделение на „Св. Анна“. Свидетелката заяви, че през 2016 г. е нямало, сега не знае, защото вече не работи там.

След разпита ѝ адвокатът поиска нови доказателства, а именно т.нар. „алкохолен/амбулаторен журнал“, за да се види кой е взел кръвната проба от Каменаров.

От Софийската градска прокуратура обаче възразиха и попитаха какви обстоятелства ще се установят с него. Защитата не спори, че има кръвна проба и че обвиняемият е бил прегледан от лекар, каза още представителят на държавното обвинение.

Адвокат Рангелов цитира чл. 11, ал. 3 от отменената вече Наредба №30, според който „вземането на кръв при изследване за алкохол и/или друго упойващо вещество се извършва в срока за явяване, определен в талона за медицинското изследване. При обективна невъзможност лекарят да вземе кръв за изследване в посочения срок, той отразява причините за забавянето и часа на вземането“.

Защитникът заяви, че е нарушена процедурата и би следвало кръвната проба да се вземе от лекар.

От СГП репликираха, че е общоизвестен факт, че докторите не взимат кръв, а това действие се извършва от медицинските сестри.

Наредбата е специален акт. Такива действие се нуждаят от по-интензивна степен на защита, за да се гарантират правата на хората. Общоизвестната практика не може да се отнася до такива случаи, като настоящия“, отговори Рангелов.

Съдът обаче отклони искането на защитата с аргумента, че с акта си по съществото на делото ще каже дали кръвната проба е била взета законосъобразно.

По време на пледоариите адвокат Рангелов поиска Каменаров да бъде оправдан, защото с изпиването на двойна доза от билката „златен корен“ не е съзнавал нейното въздействие. След обаждането на съпругата му, се притеснил и се качил в колата, за да я прибере. Деянието не е умишлено, каквото е формалното изискване на чл. 343б от НК, текстът, по който е обвинен Каменаров, каза още Рангелов.

И добави, че ако съдът намери, че има извършени процесуални нарушения при вземане на кръвната проба, трябва да върне делото за ново разглеждане от друг състав на СРС.

От прокуратурата на свой ред поискаха първоинстанционната присъда да бъде потвърдена, защото е справедлива и отговаря на изискванията за генерална превенция. Представителят на държавното обвинение поясни, че не са събрани нови доказателства, които да променят установените до момента факти. Безспорно е установено, че Константин Каменаров е употребил алкохол, независимо дали е приел някакви добавки, каза още представителят на СГП. Беше изтъкнато и че генералният директор на БНТ е спрян от полицията вече пътувайки към дома си, т.е. на връщане. „Изминал е дълъг път, той е достатъчно интелигентен човек, за да разбере състоянието си“, заяви прокурорът.

Самият Каменаров отказа да дава обяснения, а в последната си дума поиска да бъде оправдан.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Зрител
Зрител
25 март 2019 20:40
Гост

Не че нещо, ама за шеф на национална телевизия не се ли иска малко повече акъл. Пил спиртни напитки, ама не съзнавал въздействието им. Е как бе пиле управляваш структура със стотици подчинени, с десетки милиони бюджет като такива елементарни работи не съзнаваш.

Диди
Диди
25 март 2019 16:55
Гост

Не зная доколко е интелигентен Каменаров, но не си личи по изказванията му да е така.

Доктор
Доктор
25 март 2019 16:53
Гост

А защитата наясно ли е, че колегите нямат ресурси. Докато лекарят се занимава да взима проба на среднощни пияници, може да спаси човешки живот.

Анонимен
Анонимен
25 март 2019 16:12
Гост

Надявам се СГС да не върне делото за ново разглеждане от друг състав. В противен случай, Каменаров може отново да се измъкне.

Анонимен
Анонимен
25 март 2019 16:47
Гост

Като че ли си изстреля патроните. Вече се изчерпа откъм некепи обяснения.