Генералният директор на БНТ Константин Каменаров за пети път не се яви в Софийския градски съд (СГС), който гледа на втора инстанция делото му за шофиране след употреба на алкохол.

Този път шефът на БНТ е изпратил молба за отлагане на процеса, защото иска да участва в заседанието, но остро вирусно заболяване от 14 февруари не му позволява да се яви. Днес съдът трябваше да разпита д-р Росица Иванова, която преди 3 години е подписала протокола от болница „Св. Ана“ за кръвната проба на Каменаров, който пък имал информация, че лекар с такава фамилия не е работил там тогава.

Миналата година Софийският районен съд (СРС) осъди Каменаров условно на година и три месеца затвор и 600 лева глоба по обвинението, че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта. Ако наказанието му бъде потвърдено от втората инстанция, той няма да може да продължи да заема поста на генерален директор на БНТ, защото Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществена медия да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер. Очакваше се делото да приключи в СГС след едно заседание през май м.г., тъй като съдът отказа да разпитва отново свидетелите. Оказа се обаче, че явяването на подсъдимия е най-сериозният проблем пред съда в следващата близо една година.

През май Каменаров оправда отсъствието си с ангажименти покрай конкурса „Евровизия“ и написа на съда, че ще е зает и през лятото покрай световното първенство по футбол. На заседание през юли пък беше болен, но държеше да участва. Следващата дата за гледане на делото беше през октомври, когато Каменаров отново отсъстваше, но разреши процесът да започне и без него. През ноември болен беше адвокатът му Людмил Рангелов и шефът на БНТ реши, че това е достатъчно основание и той да не се явява. Тогава вече съдът го глоби с 1000 лева, като подчерта, че поведението му граничи със злоупотреба с право и го предупреди, че ще реши делото и без него, ако не се яви на следващото заседание. Едва през януари и след като беше глобен, Каменаров за пръв се яви, но делото не приключи, защото той и защитата му поискаха разпит на д-р Иванова.

Днес свидетелката обясни, че работи на две места с дежурства и е много трудно да отсъства, но се наложи съдът да ѝ обясни, че няма как да бъде разпитана, след като подсъдимият го няма по уважителни причини, а иска да участва в заседанието. Затова делото беше отложено за 13 март.

Обвинението на Каменаров е, че около 4 ч. сутринта на 23 юни 2016 г. е шофирал с 1,6 промила алкохол. Тогава бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре. Обяснението му за високата концентрация е, че пиел разтвор от билката „златен корен“, която ползвал за стимулиране на метаболизма и за отслабване. Билката обаче се разтваряла в медицински спирт, а същата вечер, след като се прибрал от работа, изпил две дози, което било около 100 грама чист етилов алкохол. Преди това пък изпил и едно уиски за отпускане. Същата вечер съпругата му Радина Червенова била на парти и след 2 ч. се обадила и казала, че не се чувства добре и помолила да я прибере. Според защитата той се притеснил за състоянието на жена си и не съобразил, че е пил алкохол, а Каменаров заявил пред районния съд, че се е опасявал да не се случи нещо фатално със съпругата му.

Съдия Марина Манолова от СРС обаче записа в мотивите си, че Каменаров не е бил спрян за проверка от полицаите, докато притеснен отива да вземе жена си, а на връщане, когато вече е бил спокоен, че тя е добре. След това съдия Манолова посочи, че ако съпругата му е била в толкова влошено здравословно състояние, Каменаров е можел да повика екип на спешна помощ, такси или дори услуги на компания от типа на „дринк енд драйв“, чиито служители да шофират неговия автомобил. След като бил спрян от полицаите, Каменаров се обадил точно на такава фирма и така се прибрал в дома си.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимен
анонимен
21 февруари 2019 10:45
Гост

Присъединете се към дискусията…
Искам да направя предложение на екипа на 100 процента….да включи в предаването си ден и час за пенсионери,като се има предвид,че няма предаване за тях,а те са основна зрителска аудитория!Просто един час в определен ден,да се знае,че имат време за здравни и други проблеми,които да намерят отговор-нали и вие имате родители…

анонимен
анонимен
21 февруари 2019 10:34
Гост

Присъединете се към дискусията…

OMG
OMG
20 февруари 2019 9:29
Гост

Страхотен е българския наказателен процес. Такава подигравка с правосъдието е възможно само в българските закони

Пич
Пич
18 февруари 2019 17:05
Гост

Само разиграва хората. Време е да му наложат още една глоба.

Режисьорна дублажа
Режисьорна дублажа
18 февруари 2019 17:04
Гост

Няма да изкара с болнични мандата, само настройва съдиите срещу себе си.

J.P.
J.P.
18 февруари 2019 17:03
Гост

Казах му аз да не спира „златен корен“ в сезона на вирусите. Но не ме послуша.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2019 17:01
Гост

Този става вече смешен с неговите нелепи оправдания.

Осветител
Осветител
18 февруари 2019 16:59
Гост

Ако успее да устиска до края на мандата, ще го призная!