Главният изпълнителен директор на германския автомобилен производител „Ауди“ Руперт Щадлер е бил задържан по подозрения в измама, съобщиха световните агенции.

Арестът на Щадлер е свързан с т.нар. афера „Дизелгейт“ – компанията майка „Фолксваген“ беше обвинена в манипулиране на вредните емисии. Скандалът избухна през септември 2015 г. Тогава „Фолксваген“ призна, че близо 600 000 коли, продадени в САЩ, са били снабдени с устройства, които разбират кога ще има тестове и намаляват нивата на вредните емисии. Последваща проверка показа, че на открито нивата са над 40 пъти по-високи отколкото при лабораторни условия.

Но чрез манипулации и фалшифициране на резултатите германската компания успяла да пробие на американския пазар.

След избухването на скандала „Фолксваген“ призна, че има инсталиран такъв софтуер в 11 млн. коли по света, които са с дизелови двигатели.

През януари 2017 г. от „Фолксваген“ се признаха за виновни, компанията беше осъдена да плати на американското правителство 4.3 млрд. долара. До момента щетите за компанията от този скандал възлизат на близо 30 млрд. долара.

Миналия месец „Ауди“ призна, че още 60 000 коли от моделите А6 и А7 с дизелови двигатели имат софтуер за манипулиране на вредните емисии.

Тези дни прокуратурата в Мюнхен обяви, че разследва 20 души и че е претърсила апартамента на Руперт Щадлер и на друг член на управителния съвет. Двамата са с обвинения от 30 май.

Разследването може да предизвика управленска криза в „Ауди“ и в компанията майка „Фолксваген“, където Щадлер беше повишен през април до ръководител на продажбите на групата, напомнят световните агенции.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5-ko
5-ko
18 юни 2018 15:23
Гост

Този не играе на дребно!

Анонимен
Анонимен
18 юни 2018 15:21
Гост

Манипулиране на вредните емисии има и у нас. Volkswagen го правят редовно.

Georgi
Georgi
18 юни 2018 15:22
Гост

Постоянно лъжат за нивата им.