Скоро ще бъдат обявени разкрития за корупция срещу магистрат. Такова обещание даде във Велико Търново председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

По думите му, цялата база данни, събирана от различните институции, които влязоха в новия мегаорган, съдържа много информация за различни лица.

„Ние трябва да я скрепим с още данни и да я „облечем“ в законова форма. Сигнали и информация има много, но явно до сега не са се получавали задоволителни конкретни резултати по отделните случаи, защото е трудно да се съберат годни доказателства за тези деяния. Но това е нашата работа“, каза Георгиев и подчерта, че по един от случаите са напреднали много и скоро може да се очакват разкрития срещу магистрат.

Той подкрепя и предложените промени в Правилника за приложението на Закона за ДАНС, с които агенти ще могат да заемат длъжности на прикритие не само в държавната администрация, но и в свободните професии. Георгиев обвърза тези промени с инкриминирането на корупцията в частния сектор и каза, че предложените нови правомощия на ДАНС са необходими за ефективна борба с корупция

„При положение че корупционните деяния са трудни за разкриване и доказване престъпления, то явно е необходимо да има хора, които да предоставят информация отвътре. Ако няма такива агенти, откъде ще се получава информация за корупция…Щом законодателят е приел и инкриминирал корупция в частния сектор, логично е следващата стъпка да е именно тази“, каза шефът на КПКОНПИ.

От началото на годината комисията е успяла да отнеме незаконно придобито имущество за 4 млн. лева, отчете председателят ѝ и добави, че запорираното имущество е за десетки милиони. Пламен Георгиев каза още, че след приемане на устройствения правилник на комисията, във всеки апелативен регион в страната ще бъде назначен техен представител.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Добринка Петканова
Добринка Петканова
16 октомври 2018 15:56
Гост

Това, че лакеят Пламен Георгиев изпълнява политическа поръчка се вижда и със затворени очи. Особено след като прави изявление, че бипрасето Пеевски и скунса ЦЦ „са чисти като сълза“ въпреки техните безбройни имоти и мильони, а може би и милярди, макар че на целия народ е ясно как са придобили имуществото си. Е, на това му се казва „Уникална държава, уникални дебелаци-управляващи“, както се изразяват техните слуги в „Господари на ефира“.

умен законодател
умен законодател
31 май 2018 16:48
Гост

Направо отменете правилникО и законО, та нищо да не пречи на комисията за корупцията

Anonimen
Anonimen
31 май 2018 14:44
Гост

Абсолютно съм съгласна. Борбата с корупцията трябва да започне от високите етажи на властта.

ДАНС
ДАНС
31 май 2018 14:42
Гост

Промени в правилника трябва да бъдат направени.Сегашният просто ограничава действията на колегите.

Анонимен
Анонимен
31 май 2018 14:58
Гост

Колегите все нещо им пречи, ако не е законът – правилникът ще е

Анонимен
Анонимен
31 май 2018 14:39
Гост

Много оптимистично звучи Пламен Георгиев.

Анонимен
Анонимен
31 май 2018 14:40
Гост

Със сигурност ще има препъни камъни. Дано това да не го спре.