Председатели на столични съдилища призоваха Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да помисли за здравето на съдиите и служителите, когато обсъжда искането на адвокатите започнат да се обявяват решенията по дела по време на извънредното положение.

За утре е насрочено заседание на кадровия орган, на което ще бъдат обсъдени проблемите в работата на съдилищата след обявяване на извънредното положение.

На 15 март Съдийската колегия указа на магистратите да изписват делата от вкъщи, като разпоредни решенията да бъдат обявени след края на извънредното положение. Много адвокати обаче възразиха като изтъкнаха, че това указание на кадровиците може да доведе до сериозни проблеми. „Това ще постави адвокатите като процесуални представители на страните в тези производства в затруднена ситуация на изтичащи едновременно преклузивни срокове за обжалване на множество съдебни актове (или за изготвяне на отговори на жалби), с чието съдържание те могат да се запознаят и в условията на извънредно положение, но ще им бъдат връчени едновременно след края на извънредното положение“, изтъкнаха адвокати.

Срещу това решение на СК на ВСС има и писма от електроразпределителните дружества.

Шефове на столични съдилища обаче не са съгласни указанието на кадровия орган да бъде преразглеждано.

В писмо до ВСС председателите на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, на Софийския градски съд Алексей Трифонов и на Софийския районен съд Александър Ангелов призовават кадровиците преди всичко да помислят за здравето на магистратите и служителите (виж писмото тук).

Според тях обявяването на решенията по дела по време на извънредното положение ще създаде сериозни проблеми, защото в съдебните сгради ще трябва да присъстват едновременно съдии и служители, ще има струпване на десетки дела, които трябва да бъдат обработени.

Всичко това определено ще обезсмисли създадената организация на работа в съдебните сгради към настоящия момент – при наличие на ограничен достъп на съдии, които работят дистанционно от домовете си, а също така и на съдебни служители. Последното от своя страна ще засили сериозно риска за здравето на съдии и служители, а от друга страна би могло да доведе да заразяване и пренасяне на вируса COVID-19“, пишат тримата председатели.

И посочват, че трябва да се преценят възможните рискове от преразглеждане на решението на фона на влошаващата се епидемиологична ситуация в страната и мерките на институциите за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Дончева, Трифонов и Ангелов напомнят, че според закона за извънредното положение процесуалните срокове по дела в момента не текат.

Считаме, че при сегашната обстановка приоритет има само и единствено общественото здраве, включително и това на съдиите и съдебните служители, поради което от гледна точка на тази задача е правилен възприетият подход при предходните решения на СК на ВСС.

От друга страна е необходимо да се отбележи, че към настоящия момент не е налице техническа възможност и обезпеченост написаните дела да бъдат обявявани дистанционно по електронен път, поради което същите следва физически да бъдат донесени до съдебните сгради в София, да бъдат качени от съдиите-докладчици в деловодната система, съответните съдебни актове да бъдат обезличени от служители, а отделно делата да бъдат обработени от деловодители, което съществено увеличава риска за здравето на магистрати и служители. Надяваме се да вземете решение, с което приоритетно да се опази общественото здраве“, изтъкват тримата председатели.

 

53
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пройко
Пройко
31 март 2020 16:55
Гост

Браво на тези адм.ръководители! Мислят за съдиите, съдебните служители и гражданите. Не мога да разбера как така Панов защитава интереса на адвокатите, а не на подчинените си.

Съдията Дред
Съдията Дред
31 март 2020 14:02
Гост

Адвокатите са прави – наистина в момента си изписваме решенията и ще ги пуснем ако не първия ден , то първата седмица след „карантината“. За тройните и петорните състави може малко да се позабавят актовете , но и там предстои „лавина“. Според мен трябва да се удължат сроковете за обжалване на решенията и определенията по ГПК поне два пъти . Да , така ще има известно забавяне на делата , но доброто правосъдие и правата на гражданите са с предимство . Не си представям как един средностатистически адвокат би написал 30 касационни жалби за един месец ……а изведнъж ще заприиждат… Покажи целия коментар »

Черен лебед
Черен лебед
31 март 2020 15:23
Гост

кои са адвокатите с 30 касационни жалби? това са обикновено колеги с големи кантори, които толкова голяма клиентела. а в големите кантори има достатъчно персонал, за да пише жалбите.

Съдията Дред
Съдията Дред
31 март 2020 17:05
Гост

Факт е – при сравнително-правна справка – че нашите срокове за обжалване са много къси . А в момента само може да предполагаме какви проблеми се трупат между страните . Адвокатите ще бъдат ултранатоварени след изтичане на „карантината“ и не виждам защо трябва да ги инквизираме , независимо дали са в голяма или от малка кантора .

Robot
Robot
31 март 2020 13:27
Гост

Не мога да си представя какво ще стане, ако продължи извънредното положение след 13.04. и съдът продължи да не работи – това означава спиране на всичко. Какво пречи да се обявяват актовете в системата, да се направи график на съдии и служители, както във всяка професия има подобни правила, всички останали могат да го направят, могат служителите в банките, касиерите в магазините, градския транспорт, болниците, само съдиите не могат. Срамно и неадекватно поведение!

Judge Judgev
Judge Judgev
31 март 2020 12:59
Гост

Нали се сещате, че никой, по никакъв начин не може да ме накара да обявявам съдебни актове, докато са спрени срокове съгласно чл. 3, ал. 1 от Закона за извънредното положение ? Ами разбира се, че отговора ми ще е: не съм ги написал, нямам какво да обявявам. А пък междувременно си ги пиша в къщи и ще си ги обявя след това – ще седна един ден и от сутринта до обед ще ги публикувам в системата на съда. Ще ставаме тука заложници на прищявките на хора, които освен да обжалват, друга работа си нямат – ето пак това… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
31 март 2020 13:02
Гост

бланкетен дебил

321
321
31 март 2020 13:42
Гост

Когато слушате тълкуване на един член на СК, послушайте и разберете и тълкуването на министъра на правосъдието – той изясни ясно, че волята на законодателя е била нормата да е насочена единствено към обезпеаване процесуалните права на страните, т.е. процесуалните срокове не се прекъсват за съда – това тълкуване е ясно, не беше дори необходимо министърът да изяснява това. Но от дебата става ясно, че Д. Кирилов участва изключително адекватно. Б. Димитрова говори за това състояние на съда като за „ваканция“ (изрично го изказа, макар че веднага почувства колко неловко е това, но се разкриха някои мисли) – спокоен съм… Покажи целия коментар »

Докторът-генерал
Докторът-генерал
31 март 2020 13:57
Гост

Към Л. Панов: „Хиляди хора НЕ пазаруват ежедневно по магазините“. Благодаря.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
31 март 2020 15:42
Гост

тъпак, пазаравут

Докторът-генерал
Докторът-генерал
31 март 2020 17:14
Гост

не разбрах, какво правят… няма значение – ако е свързано с излизане навън, да не пазаравут !!!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
31 март 2020 11:58
Гост

и какво пречи да ги пратят на е-мейл на всеки адвокат? тия са наистина идиоти. Аз не мога да разбера защо съдиите не се третирата като всички държавни чиновници, каквито са – а винаги са по-специални. И въобще, вместо да взимат по 4 000 лв. мес. заплата, да се намали заплатата им наполовина, а с парите да се назначат още толкова съдии, и проблема със бавното правосъдие се разрешава.

ала бала
ала бала
31 март 2020 11:47
Гост

тия наглеци в черни тоги,все нещо искат – да не работят и да получават заплати: ами щом искат да се пазят да пишат от вкъщи, а ако не искат – принудителен отпуск, и после , като проработят – заплати. А и предвид общата нужда от пари, и намаления им обем от работа, защо да не им се съкратят и заплатите?

Анонимен
Анонимен
31 март 2020 8:34
Гост

Да погледнем практично на нещата. Вече е късно и неудачно за промени до 13.04 – остават по-малко от 2 седмици. Въпросът е какво правим обаче след това, при положение, че отсега е ясно, че извънредното положение ще се продължи до безкрайност. До безкрайност ли тогава няма да функционират съдилищата – няма да предоставят услуги на обществото, но ще вземат заплати. Ясно е, че така не може да бъде – или да се намери начин да продължат да функционират при някакви ограничителни условия или пък другото – да се преустанови заплащането на заплатите на всички в съд. система, тъй като те… Покажи целия коментар »

pattra
pattra
31 март 2020 5:52
Гост
123
123
31 март 2020 0:28
Гост

Предлагам да не работим до Коледа, но да ни се увеличат заплатите с 50%, а на предсадетелите на тези съдилища двойно. Така би било справедливо, нали?! Дано не ни спохожда по-голяма криза – тогава трябва не зная какво ще преустановяваме?! Така не се управлява нито съд, нито държава – с панически страх, а се предприемат решитетелни, незабавни мерки, за да се гарантират правата на гражданите. Но това е въпрос на доблест и отговорност към професията и нацията!!! Сега е моментът да бъдат поставени „-“ на моето мнение и да се възхвали ВСС „за мъдрите решения“ сега и занапред!!! Единствеат надежда… Покажи целия коментар »

Худини
Худини
31 март 2020 16:57
Гост

Мето, скрий се, ако обичаш.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 21:29
Гост

Многоуважаеми съдебни божества, надявам се съзнавате, че гражданското и адм. правораздаване е тясно свързано с икономиката на страната, която ви плаща заплатите. Блокирането не тези дела блокира още повече стопанския оборот, крайният резултат от което ще е масови фалити, гладни озверели тълпи по улиците и катастрофичен обществен разпад. Това ли искате. Продължавайте да не гледате дела, страхливо надявайки се вируса да не почука на вратите ви, но уви – и с девет ключа да се заключите вкъщи той ще ви навести. Неизбежно е, както казват всички вирусолози – рано или късно.

Пиер Анж-Питу
Пиер Анж-Питу
31 март 2020 17:36
Гост

Вив ла революсион !!!

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 21:16
Гост

Тримата кухоглавци отново се изказват неподготвени. Явно не знаят, че и в момента в Съдебната палата достъпа на магистрати е свободен и доста от тях пишат делата там, още повече, че някои дела и физически не могат да се занесат от съдии вкъщи предвид обема им. И тримата премълчават, че предвид приетия Закон за извънредното за наказателните дела сроковете текат, т.е. делата трябва да се разглеждат, изписват и обявяват съобразно сроковете по НПК без никакво ограничение в предмета им. По тази причина и нак. съдии и деловодители в НО трябва всекидневно да идват на работа – не че го правеха… Покажи целия коментар »

Ани
Ани
30 март 2020 22:42
Гост

Методи, я къш в общината и престани да даваш злобни оценки и неадекватни съвети, всички видяха що за адм.ръководител беше.

Марк Аврелий
Марк Аврелий
31 март 2020 17:02
Гост

Може и да не е Методи. Мизантропският и комплексарски стил на писане е запазена марка и за Васил Петров от СРС. Последният не разбира, че колкото и да зубри и се прави на умник, липсата на нормалност и уважение към останалите, на човещина и обща култура няма да му позволят да бъде отличен съдия. Дори в собствените му очи.

старшина Жербер
старшина Жербер
01 април 2020 9:47
Гост

Е те с Митодиту са от едно котилце, няма начин – нали заедно се мъкнеха в Пловдив на заседанията по делото да подкрепят друг някакъв там…

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 21:01
Гост

Да се спазва дистанция – мерките бяха навременни и правилни, няма причина сега да бъдат променяни, поне до средата на април. Надявам се грижата за здравето на хората да е на първо място при взимането на каквито и да било решения!

Съдията1886
Съдията1886
30 март 2020 20:25
Гост

Много е просто, аз например сьм решил, всички срокове, които могат да се удължават, да ги удължа – едноседмичните ще станат едномесечни, и ще уважавам всички молби за удължаване на срокове. Важното е сега всички да останем живи и здрави.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:59
Гост

Истината е някъде по средата. Ще трябва да се търси алтернатива.

Сен Жак
Сен Жак
30 март 2020 18:44
Гост

В Европа се изложиха с мерките. Тук са удачни

Мирелски
Мирелски
30 март 2020 18:44
Гост

Не може нищо да се прави сега. Не може просто.

Гого
Гого
30 март 2020 18:43
Гост

Народа ако не се вземе в ръце няма да се оправим и до Коледа

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 19:02
Гост

Кажете го на тези, които се събират на сладки приказки да чоплят семки с чаша в ръка. Дано се съреснат от глобите.

Кристев
Кристев
30 март 2020 18:43
Гост

Докато не почнем да се прибираме по домовете си няма да се оправим

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:54
Гост

За съжаление не за всички е възможно това.

Симеонов
Симеонов
31 март 2020 23:59
Гост

Всеки си пази хляба. Естествено с риск за живота си.

Мирела
Мирела
30 март 2020 18:42
Гост

Важното е да не влизаме в статистиката. Да сме здрави.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:55
Гост

Дано. Вижте какво става във Франция.

Иоана
Иоана
30 март 2020 18:42
Гост

„Считаме, че при сегашната обстановка приоритет има само и единствено общественото здраве, включително и това на съдиите и съдебните служители, поради което от гледна точка на тази задача е правилен възприетият подход при предходните решения на СК на ВСС.

Разбира се, че има само здраве. Всичко е на втори план

Димитрова
Димитрова
30 март 2020 18:40
Гост

От друга страна е необходимо да се отбележи, че към настоящия момент не е налице техническа възможност и обезпеченост написаните дела да бъдат обявявани дистанционно по електронен път

Е, поне по електронен път да се научат да работят.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:57
Гост

Напротив. Прави се отдалечен достъп на човека, който качва актовете.

Fredy
Fredy
30 март 2020 18:39
Гост

Абе, айде сега, по една година чакат, още един месец ще изтраят 😀

ОпОкО
ОпОкО
30 март 2020 18:37
Гост

Ми нормално е така да стане.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:37
Гост

Ха, то НС им каза да гледат наказателните дела, те за обявяване на решенията се хванали.

по аристотел
по аристотел
30 март 2020 18:35
Гост

Като за всяко нещо, истината е по средата. Още Аристотел го е казал, че добродетелта е средината. Направете един график за обявяване, за да не се струпват, но да не се обавяват дела е неправилно и вредно!

COCAVID-69
COCAVID-69
30 март 2020 18:33
Гост

Хубаво, ама да видим, когато се върнете след един месец на работа, дали за една седмица ще бъдат публикувани купищата дела, които седят за решаване. Или просто този месец ще ви се е водил като почивка.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:39
Гост

Със сигурност ще има такива, които ще са си подредили къщичката, но не и делата

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 19:04
Гост

Много зависи от това колко е отговорен самият магистрат.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:32
Гост

И едните имат аргументи, и другите. Арбитър трябва да е Висшият съдебен съвет

SIxtoR.
SIxtoR.
30 март 2020 18:34
Гост

И като му знаем експертизата…

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:35
Гост

Аз не виждам сериозни аргументи в това писмо. Може да се създаде организация така, че всички да са доволни. Пък и не са ли важни гражданите, които чакат делата им да приключат. В един момент адвокатите ще са засипан от решения и може да изпуснат някой срок. Така клиентът им ще пострада

Ани
Ани
30 март 2020 18:54
Гост

Не четете закона който казва, че сроковете по делата не текат. Тогава какъв е проблема, че не се обявяват актове? Как ще пострада нечий интерес от това?

Стани
Стани
31 март 2020 13:06
Гост

Сроковете не текат за времето на извънредното положение. Едва след като то свърши ще обяват актовете и ще започнат да връчват съобщения за тях накуп, но тогава сроковете няма да са спрени и харесва ти или не ще трябва да пишеш жалби на килограм. (евентуално, ако решението е против теб)

999
999
30 март 2020 18:30
Гост

Ама то така ли работело електронното правосъдие – пишеш у вас и носиш флашката в съда.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:26
Гост

Ехе, голяма галимация, голяма глупост. Какво им пречи да има дежурен деловидител и състав в определен ден и да си нацъцкат делата в системата. Нищо! Но не мислят какъв ужас ще настъпи след края на извънредното, много им е къс хоризонтът на съдиите, много

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 19:06
Гост

То се иска акъл за тази работа. Така няма да изостават с делата. Ама, нейсе…