Серия от въпроси за администрирането и организацията на работа във връзка с прехвърлянето на делата и преназначаването на спецмагистратите отправят председателите на Специализирания наказателен съд (СНС) и Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Мариета Райкова и Георги Ушев до Висшия съдебен съвет (ВСС).

Писмото им ще бъде разгледано първо от Съдийската колегия на 11 май, а впоследствие и от Пленума на ВСС. В него двамата председатели поставят няколко въпроса за приложението на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и искат среща с кадровиците, за да ги обсъдят.

С изменения на ЗСВ, обнародвани в Държавен вестник на 26 април т.г. (виж повече тук и тук), специализираните съдилища и прокуратури се закриват от 28 юли т.г., висящите дела се прехвърлят в Софийския градски съд (СГС) и Софийския апелативен съд (САС), другите трябва да бъдат изпратени по компетентност на окръжните съдилища в страната, а спецмагистратите се преназначават на квотен принцип.

Именно във връзка с изискването в един окръжен съд да бъдат преназначени до една четвърт от съдиите от СНС, а в един апелативен съд – до една трета от магистратите в АСНС, е и първият въпрос на двамата председатели. Райкова и Ушев искат да знаят как ще се прилага разпоредбата, която предвижда този квотен принцип. Освен това питат самите те по какъв ред ще бъдат преназначени – дали по общия, предвиден за колегите им, или по §47, ал. 2 от закона, който предвижда следното: „Лицата, които към датата на влизането в сила на този закон, заемат длъжност административен ръководител и заместник на административен ръководител и след освобождаването им от съответната длъжност трябва да се върнат на длъжност в закритите специализирани съдилища и прокуратури, се преназначават на равна по степен длъжност в съответните органи на съдебната власт“.

В тази връзка Райкова и Ушев поставят и въпроса за това как ще става преместването на служителите и как ще бъде приложена разпоредбата, предвиждаща продължаване на мандата на съдебните заседатели, които участват в съставите по висящите дела.

Двамата председатели питат и как ще бъде извършено прехвърлянето на делата, след окончателното закриването на спецсъдилищата. В тази връзка задават два въпроса: „Кой и как ще изпълни задължението по §49 и §51 от закона за изпращане на определена категория дела по подсъдност на съответните съдилища в 7-дневен срок, след като това задължение е предвидено да се осъществи след 28 юли 2022 г. при приключила правосубектност на СНС и АСНС, отсъстваща администрация, ръководство и съдии към тези съдилища? Кой ще осигури транспорта и охраната на тези дела (за сведение към настоящия момент делата, които отговарят на критерия „не е проведено разпоредително заседание“ в СНС са 68 броя при ориентировъчен брой томове около 5000, без да се вземат предвид обемът на съпътстващите ги веществени доказателства)?“.

Следващото им питане е дали разпоредбите в ЗСВ изискват прехвърляне на завеждането на висящите дела от деловодната система на спецсъдилищата в ЕИСС на СГС и САС, съответното ѝ ползване от съдиите и съдебните състави, ангажирани с продължаване на разглеждането на тези дела, в коя сграда ще продължи фактическото доглеждане на тези дела и с каква администрация.

Мариета Райкова и Георги Ушев се интересуват и как ще се действа в случай, че поради обективи причини не бъдат спазени сроковете в ЗСВ по преназначаването на магистратите поради спиране или обжалване на процедурите, а същевременно спецсъдилищата престанат да съществуват.

На финала на писмото си двамата председатели молят да бъде обсъден и друг въпрос, свързан с това дали въобще е възможно физическото прехвърляне на приключилите и висящите дела в Съдебната палата, където е СГС, предвид обемите на тези производства. И посочват какви са те:

  • В момента в СНС има 203 наказателни общ характер дела (НОХД) с около 13 000 тома, като по 135 от тях е даден ход на разпоредителното заседание;
  • СНС съхранява веществени доказателства по 274 дела, разположени в пет помещения на площ от 420 куб. м;
  • Регистратура „Секретно деловодство“ разполага с 20 120 дела, 7751 веществени доказателствени средства, както и секретни материали по 295 НОХД, включващи 2204 тома, разположени в четири помещения;
  • Общият брой на архивните дела и предстоящите да бъдат архивирани е 31 990;
  • Дълготрайните материални активи на СНС и АСНС са разположени на площ от около 3000 кв. метра.

С част от поставените въпроси се иска тълкуване на законови разпоредби, а според Върховния административен съд ВСС няма такова правомощие (виж тук). Освен това някои от питанията се отнасят до правораздавателната дейност, което също е извън правомощията на съвета. Що се отнася до въпросите за физическото прехвърляне на делата, то по информация на „Лекс“ те ще останат в сградата на спецсъда и съдиите там ще ги догледат.

Преди десетина дни на заседание на Гражданския съвет към ВСС шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова поиска депутатите да променят отново ЗСВ като дадат срок от 3 месеца след 28 юли, в който прокурорите да могат да решат на коя прокуратура да изпратят по компетентност неприключилите при тях досъдебни производства и преписки (повече виж тук).

В четвъртък се очаква Пленумът на ВСС да обсъди както писмото на председателите на СНС и АСНС Мариета Райкова и Георги Ушев, така и предложенията, направени на заседанието на Гражданския съвет.

Миналата седмица главният прокурор Иван Гешев оспори в Конституционния съд закриването на спецправосъдието (виж тук).

Очаква се на 17 май 2022 г. КС да се произнесе по допустимостта на искането. Ако то бъде допуснато, ВСС ще трябва да спре процедурата по преназначаването на спецмагистратите.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 май 2022 20:12
Гост

За нас не берете грижа. Мафията ще ни приеме.

съдия ОС
съдия ОС
11 май 2022 16:01
Гост

Сега ще ме изкефи тия от спеца да се изпоотведат като се опитат да ги преназначават по страната и СГС то да се зарине с дела.

съвестен
съвестен
11 май 2022 13:05
Гост

много си оплешивял,ушев!

съвестен
съвестен
11 май 2022 13:05
Гост

много си оплешивял, ушев….

ОПГ „Каскет и Тиква“
ОПГ „Каскет и Тиква“
11 май 2022 9:18
Гост

Само не ни пипайте организираната престъпност!

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 3:10
Гост

Много любопитни тия.Като не знаят-има си адвокати.

Анонимен
Анонимен
11 май 2022 4:52
Гост

Пийте си хапчетата.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 21:30
Гост

Даааааа, въпросите станаха повече от отговорите, обаче „великите“ умове от ДБ, ПП, ИТН и БСП даже не разбраха, каква я свършиха или по-точно, колко назад ни върнаха, без сгради, без зали, без архив и секретно деловодство. Важното е олигархията да е удовлетворена, за да се отблагодари подобаващо. Да ни е честита подмяната със съдействието на новия прост, беден и озлобен електорат! От такъв материал – това – К.П. и Б.Р., да не забравяме Сл.Т., Хр.И и всички безгласни Министри и техните заместници.

съдия ОС
съдия ОС
10 май 2022 16:27
Гост

Продължаваме промяната дори не разбра каква я свърши!

адвокат
адвокат
10 май 2022 16:26
Гост

Велико Търново- честито да ви е делото от 1051 тома! Изгонете адвокатите от партерния етаж , че с веществените доказателства ще ви трябват поне 500 квадрата ! Софийските адвокати вероятно ще отсъпят защитата на местните.

анонимен
анонимен
10 май 2022 16:21
Гост

Предлагам ВСС да наеме три-четири тира, които да тръгнат с делата за различни точки на България. Че тези количества, които са посочени в статията трудно могат да се пренесат с малките бусчета на ВСС.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 19:10
Гост

Абе защо ВСС, по- добре за ТИР- овете обществена поръчка- бас държа, че ще я спечелят поставени лица на Бабокови, Арабаджиеви, Божков, Баневи, Митьо Очите, Радо Ланеца, Вальо Бореца и т.н. Така ще е най- добре понеже делата няма да задръстят местоназначението и ще решат проблема с пространството и вече чувстващия се уплах на останалите окръжни съдии.

Въпрос
Въпрос
10 май 2022 14:45
Гост

В закона за ИДП на СВ не пише как става?

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 13:44
Гост

Кой сега ще задържа под стража за по няколко години неудобните на ОПГ „Каскет и Тиква“ след закриването на Съда за специализирани поръчки на мафията?

Съдия
Съдия
10 май 2022 11:05
Гост

Снимка като на прощаване ..

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 9:50
Гост

Тепърва ще берем плодовете на некадърниците от Продължаваме промяната.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 13:43
Гост

В момента берем плодовете на 12-годишното престъпно управление на ГЕРБ и ДПС. ПП са много по-качествени и честни, но нямат опит. Дано го натрупат по-бързо и в движение.

Някой
Някой
10 май 2022 9:34
Гост

Да бяха мислили преди да осъдят Иванчева на 1 -ва инстанция на 20 години, колкото не се лежи и за убийство, а на 2 -ра инстанция на 8 години – при положение че е неосъждана и с добри характеристични данни. Да са мислили тогава Спецовете, сега е късно за прошка.

Съдия
Съдия
10 май 2022 9:54
Гост

Колега, причината едва ли е Иванчева за закриването. Но виж Бобокови, Арабаджиеви и министрите от настоящия кабинет, които се притесняват, че спеца набързо ще ги отупа- това вече е разумна версия. И адвокат Лулчева със ССБ също имат съществен принос, като ги гледах какво сърце и душа дават за закриването.

Някой
Някой
10 май 2022 10:03
Гост

Не съм колега. Може за изброените от теб да си прав – като причина, но аз имам предвид общественото мнение против спец. прокуратура /най вече/ и съд, което се породи заради случая с Иванчева – обществено мнение, което бе и използвано от много политически субекти /включително и някои опозиционни/ – за които гласуваха милиони.

Николов
Николов
10 май 2022 10:06
Гост

ХАхахаха вярвате ли си ?

Milen
Milen
10 май 2022 10:07
Гост

Някой май е от ГЕРБ, а? Мии краката и лягай!

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 12:37
Гост

Точно

Николов
Николов
10 май 2022 10:05
Гост

Да и аз така мисля

Мишев
Мишев
10 май 2022 10:05
Гост

Точно с това си действие спецовете показаха колко са зависими от ГЕРБ

Елвира
Елвира
10 май 2022 10:06
Гост

Абсолютно се издъниха тогава. Защото Иванчева бе натопена, тя не е престъпник, а виж строителната мафия е.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 12:36
Гост

Да ,но този дето я осъди ,дойде от СГС и пак там се връща. Ето за какво се борите!

Съдия
Съдия
10 май 2022 9:24
Гост

Колеги от спеца, доколкото чувам въобще няма за какво да се притеснявате. Не само че няма да ви закрият, но от есента ви очаква много работа. Така че ако някой иска да избяга сега е момента!

Турандот
Турандот
10 май 2022 9:19
Гост

Някой очевидно много се е превъзбудил от евентуално спиране на преназначението на спецовете поради висящото дело пред КС. Въпросът обаче има и друга страна, за която очевидно каскетите не са помислили. Ако спецовете не бъдат преназначени някъде до 28.07, то след преустановяване съществуването на структурите от същата дата /което ще настъпи ex lege, без нужда от някакво решение на ВСС – вж. § 43, а сезирането на КС не спира действието на закона/, магистратите няма да получават заплати, тъй като няма да има кой да им ги плати, а бюджетните сметки в СЕБРА на тези органи ще бъдат закрити. Такива… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 12:42
Гост

А сещаш ли се кой ще плаща обезщетения в евро, ако това се случи?! Но си прав, че е възможно, лошото е, че не само персонални обезщетения ще има, но и ЕК ще глоби сериозно България.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 9:13
Гост

Пълно фиаско за уж юристите на ПП – еугЛЕНА, Мирослав клакьорът, симулиращ посрещане на Киро в Ямбол, Петър Кьосев – състудент на Лена и набутан от София по втория начин с отказване на депутати пред него… Поръчката е изпълнена. Хаосът е създаден. Мафията обслужена.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 8:31
Гост

Какво са се закахърили. КС сега ще образува дело, всичко ще спре, сроковете също. ВСС ще има възможност да си подготви някакви правила за преназначаването. Ушев и Райкова може да използват това време д си подредят къщичката. Ако КС отмени промените, поне ще са по-наясно за ситуацията в съда. Ако пък отмени само квотния принцип, тогава ще ги преназначат по чл. 194 ЗСВ и край. Още е много рано

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 8:30
Гост

Хубаво би било министърът да даде отговори на следващото заседание на Пленума на ВСС.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 8:42
Гост

Министърът вече няма нищо общо. Всичко е в полето на съдебната власт.

444
444
10 май 2022 8:29
Гост

Те тези въпроси висят от няколко седмици, ама не съм чул някой да е дал отговори, а времето минава.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 8:21
Гост

Ако може ВСС да им направи описа на делата, да нарами чувалите и да ги пренесе в палатата, ще е най-добре май

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 8:25
Гост

Те описите лесно ще направят, ама в палатата няма място игла да хвърлиш. Според мен делата ще си останат където са – физически и ще се гледат пак там – на Черковна. Няма друг вариант. Другото са тъпотии

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 8:43
Гост

Това беше шега. Но явно всички са много чувствителни и не отбират

Марселито
Марселито
10 май 2022 8:21
Гост

Хубава работа, съдии не могат да тълкуват закона…

батак
батак
10 май 2022 8:19
Гост

Част от въпросите са напълно резонни. Ще се случва нещо, което на практика не се е случвало, при военните беше доста по-лесно, те почти нямаха дела. Предстои батак, с който ще трябва да се оправя ВСС

да, ама, не
да, ама, не
10 май 2022 8:23
Гост

Какъв батак? Вече и на децата е ясно, че това закриване няма да се случи. На 17 май КС ще допусне делото и всичко спира – праназначения, прехвърлянки, каквото се сетиш. След това КС ще се куми месеци наред и нищо чудно да не е в състояние въобще да вземе решение, защото гениите от НС не сакат да му попълнят състава с два души. И така до края на света. Освен ако това дело не послужи като катализатор да вземат най-накрая да пратят двама в КС.

Анонимен
Анонимен
10 май 2022 8:26
Гост

ВСС може да им отговори само за преназначаването. Останалото е извън компетентността му. Ясно е, че сградата е на съдебната власт и че там ще се приключат делата и няма нужда всичко физически да се мести. Не разбирам какво искат от ВСС за това. Някакви гаранции, че няма да настаняват други ОСВ ли, какво ли.