На милионера и близък до президента на Русия Владимир Путин Константин Малофеев е наложена забрана да влиза в България за 10 години. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на народните представители. Само ден по-рано забрана да влиза в страна през следващите 10 години беше наложена на бившия генерал от КГБ Леонид Решетников.

Двете мерки, предприети от ДАНС, са следствие от разследването за шпионство, по което единствен обвиняем е шефът на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Цацаров отиде в парламента, за да информира депутатите за разследването на т. нар. шпионски скандал след като те се възмутиха от лаконичните сведения, които им предоставиха малко по-рано министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев (виж по-долу).

Сотир Цацаров подчерта, че има разрешение на наблюдаващия разследването прокурор, за да изнесе данни от него пред народните представители.

Главният прокурор първо изреди действията, които са предприети от образуването на производството на 3 юли. С предварително разрешение от съдия са извършени 11 претърсвания на адреси и 5 на автомобили, както и 8 лични обиска. Осем души бяха задържани по реда на Закона за МВР, каза той.

Сотир Цацаров отново обясни, че отначало се е разследвала схема за пране на пари, но в „в крайна сметка е установено, че една немалка част от парите са адресирани от чужда страна, чужди организации и техни ръководители и са насочени към единствения обвиняем Николай Малинов и негови търговски дружества“. „Не става дума за финансиране с пряка или единствено търговска цел“, каза той. И посочи, че парите са били за „реализиране на определени интереси в България и на мероприятия, които пряко засягат българската национална сигурност“.

Пред депутатите той подчерта, че това не е атака срещу движение „Русофили“, а обвиняем е само неговият председател. „Това, че движението е използвано от него за определени цели, не означава, че ние трябва да преследваме за идеи членовете му. Това не е опит за разделение на русофили и русофоби. В случая става дума не за това на чии чужди интереси служиш, а че увреждаш българските“, заяви главният прокурор.

Като коментира и твърдения в публичното пространство, че прокуратурата преследва хора заради идеи: „Когато идеи се налагат с пари и влияние и са насочени срещу българската национална сигурност, това е престъпление“.

Цацаров отрече всякаква връзка на разследването с актуалната политическа обстановка и предстоящите местни избори. „Ние се опитваме да сви вършим работата“, каза той.

Главният прокурор коментира и изказването на президента Румен Радев, който настоя обвинението да покаже неоспорими доказателства за шпионаж.„Беше направено искане да се представят неоспорими факти, при цялото му уважение, те се представят пред съд, а не пред други държавни органи. Ние сме с ясната отговорност, че трябва да представим неоспорими факти пред българския съд и ще се опитаме да го направим“, заяви Цацаров. Той каза, че ще бъде предоставяна периодично информация за разследването, но прокуратурата не може да отговори на всичко, което се коментира в публичното пространство.

До идването на Цацаров в парламента се стига след като час по-рано министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев дадоха пред депутатите кратка справка за разследването без никаква нова информация.

И Маринов, и Георгиев завършиха лаконичните си изказвания с думите, че нямат разрешение от наблюдаващия прокурор да кажат повече.

„Конкретика по разследването не мога да дам. Останалата информация представлява тайна по смисъла на това, че е част от разследване, а аз нямам разрешение от наблюдаващия прокурор да я оглася“, каза вътрешният министър след като само разказа как МВР е съдействало за задържането на 8 неназовани души за 24 часа.

След него шефът на ДАНС беше малко по-конкретен, но не каза на депутатите нищо, което те вече не знаеха от медиите. Както „Лекс“ писа, председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен в шпионство, а ген. Решетников пък има забрана за 10 години да влиза в България. Води се разследване за шпионство, което е тръгнало от такова за пране на пари.

Иван Иванов от БСП определи кратките изявления на Маринов и Георгиев като „меко казано подигравка с народните представители“. „Те бяха поканени да дадат информация за един скандал за шпионаж. Ако трябва да се върнат и да ни обяснят – заплашена ли е националната  сигурност, какво точно са правили тези лица. Излиза, че медиите получават повече информация от народните представители, това е унизително“, заяви той. И настоя министърът и шефът на ДАНС да бъдат изслушани на закрито заседание на парламента. Това предложение обаче беше отхвърлено два пъти от мнозинството.

Колегата му от левицата Валери Жаблянов пък каза: „Куриозното посещение на двамата е повод да се разграничат процедурите в Народното събрание и вече да имаме изслушване и посещение. Процедурата по изслушване предполага и съдържание, а такова нямаше. Предлагам след посещението двамата да бъдат поканени и за изслушване“.

Друг депутат от БСП – Таско Ерменков, определи случилото се като подигравка на изпълнителната власт със законодателната. „Те смятат, че народните представители не четат вестници, не гледат телевизия, че са по-малко умствено развити от останалите хора, дори информацията, която чухме, беше в съкратен вид. С три изречения се опитаха да ни заглавичкат“, каза той.

Така се стигна до предложението на Павел Шопов от „Атака“ Народното събрание да покани главния прокурор за изслушване.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 16:33
Гост

Главният прокурор се помолил на наблюдаващия прокурор да му даде разрешение да огласи сведения. И онзи приел молбата за основателна, разбираш ли.

Схемаджия
Схемаджия
11 септември 2019 14:52
Гост

Всички тия изслушвания са за запълване на времето. По-интересното е дали наистина това е схема за сплашване на президента Радев от прокуратурата? Понеже всички помним как осветлиха разговорите между Нинова и Решетников за кандидатурата на Радев и тогава всичко се потули; помним и как на президентския съветник Иво Христов не му даваха достъп до секретна информация, понеже има съмнителни обвързаности. Така че според мен сега Цацаров размахва пръст на Радев и му казва, че може да се стигне до импийчмънт ако не внимава в картинката, като го уличат в държавна измяна. А защо е заплахата и защо точно сега? Защото… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 14:52
Гост

Дреме му на Малофеев. Ако участва наистина в нещо, може да си дърпа конците от там.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 14:49
Гост

Колкото и да отрича Цацаров, последните разследвания са свързани с предстоящите избори.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 14:50
Гост

Лъскат имидж, а и Гешев може да натрупа някоя и друга червена точка. Нищо, че мястото му е в кърпа вързано.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 12:17
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

С пръст в уста
С пръст в уста
11 септември 2019 12:16
Гост

Тоест, поканили ги да ги изслушат, но не чули нищо.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 12:15
Гост

Не зная дали изказването е подигравка с народните представители, но със сигурност е отбиване на номер.