Директорката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка седмица след срива на Търговския регистър. Министърът на правосъдието Цецка Цачева я прие.

От Министерството на правосъдието не съобщават кой ще поеме ръководството на Агенцията по вписванията след напускането на Даскалова.

До оставката се стигна след спешна среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Ден по-рано Борисов заяви, че не е доволен от Даскалова, но промени в агенцията ще бъдат направени след като бъде преодоляна кризата с Търговския регистър. В единствения си коментар след възникването на проблема самата Даскалова пък каза, че е необходима на работното си място, за да организира преодоляването му.

Днес беше възстановена трета функционалност на регистъра – свързаността му с държавната среда за междурегистров обмен RegiX. Преди това беше възобновена възможността да се правят справки по ЕИК на фирмите и по ЕГН на физически лица.

Зорница Даскалова беше назначена за изпълнителен директор на Агенцията по вписванията преди по-малко от година. Преди да поеме агенцията тя беше член на Комисията за защита на конкуренцията, а преди това е работила в Агенцията за чуждестранни инвестиции.

Малко преди Даскалова да подаде оставка от БСП съобщиха, е искат парламентът да се събере извънредно другата седмица заради кризата с Търговския регистър и срива на сайта на Министерството на правосъдието. От левицата са събрали необходимите за това 48 подписа. Те настояват за изслушване на премиера, при което той да отговори какви мерки ще се предприемат и кой ще поеме политическата отговорност.

Председателката на парламента Цвета Караянчева е длъжна да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след постъпване на искането за такова на една пета от народните представители, въпреки че Народното събрание е във ваканция.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
иван_адвокат
иван_адвокат
18 август 2018 8:05
Гост

Адвокат съм с много стаж, регистрирал съм и по Указ 56, и по първите фирми. Пишехме на пишещи машини, забелваш с коректор ако има нещо и т.н. Гледал съм протоколи на Общи събрания – с перфектен текст. Това с Търговския регистър е нож с две остриета, отвсякъде. Първо – всеки може да те следи, това едно на ръка. Друго си е да знаеш кой, кога и защо те проверява. Не мисля, че е редно да те следят толкова изкъсо, ама така е прието. Другото, което ме бърка като адвокат, че аз станах излишен – всеки може да си направи регистрация,… Покажи целия коментар »

Наивен
Наивен
17 август 2018 15:18
Гост

Има някакво проклятие в Агенцията по вписванията – който стане шеф много скоро му се случват случки, или става клиент на правосъдието, или го сменят. Не мога да се сетя някой шеф да е изкарал повече от една година. Това се оказва най-гадният пост в държавата.

Зрител
Зрител
17 август 2018 15:15
Гост

Ясно е, че Даскалова е човек на един млад депутат с наднормено тегло, но в случая със срива на Търговския регистър тя има най-малка вина. Просто изгоря заедно с дисковете.

Пламен
Пламен
17 август 2018 15:24
Гост

Чест й прави, че пое всички негативи.

оставка
оставка
17 август 2018 15:14
Гост

започвам сериозно да подозирам саботаж от страна на Лирекс. то бива възстановяване на дискове, бива, ама… иначе оставаше и да не подаде оставка

Минувач
Минувач
17 август 2018 15:14
Гост

Тази пък и една година не можа да изкара. Явно не е за този пост

Васко
Васко
17 август 2018 15:17
Гост

Принудили са я. А и Борисов си каза, че ще прави реформи. Беше си ясно като бял ден, че ще я сменят.

Анонимен
Анонимен
17 август 2018 14:56
Гост

Разумно решение от нейна страна. Много се изложиха.