Шестима са съдиите, които са пожелали да участват в процедурата за избор на членове на Комисията за атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Свободните места са пет. Срокът за подаване на заявления изтече днес.

Сред кандидатите са петима наказателни съдии – Мина Топузова (ВКС), Асен Попов (ОС-Варна), Радка Дражева (ОС-Сливен), Яна Димитрова (СРС) и заместник-председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Петя Колева, както и един граждански – Мая Христова от Окръжен съд-Варна.

Кои от тях ще влязат в новия състав на КАК ще стане ясно на 20 септември, за когато е насрочен Пленумът на ВКС, който трябва да осъществи избора.

Проблем обаче възниква около Петя Колева. По закон магистрат, който заема административна длъжност, не може да участва в процедурата. Колева е подала заявление да бъде освободена като зам.-председател на АСНС в края на юни, но то още не е гласувано.

Проблемът за това бил на няколко нива. С оставката на Колева било депозирано и предложение на нейно място на бъде назначена Веселина Вълева. За да бъде сторено това, са необходими становища най-напред на етичната комисия, а след това и на комисията за атестирането за професионалните качества на Вълева. Но все още не е готово това за нравствените ѝ и заради това рокадата се бави. А било наложително двете предложения да бъдат гласувани в едно заседание, защото ако ВСС одобри само оставката на Колева, то в АСНС няма свободен щат за редови съдия, т.е. тя няма къде да бъде назначена.

Все пак се очаква в понеделник КАК да разгледа въпроса за оставката на Колева, да измисли изход от създалата се ситуация, което вероятно ще значи да се разкрие нова бройка, макар и временно. Това предложение после ще бъде внесено на заседанието на Съдийската колегия за гласуване и ако бъде одобрено, още в четвъртък Пленумът на ВСС ще трябва да разкрие нова бройка, на която Колева да бъде преназначена. Същият ден обаче ще се проведе и Пленумът на ВКС, който трябва да гласува останалите членове на КАК. Дали времето ще позволи Колева да участва в процедурата, ще се разбере следващата седмица.

Според Закона за съдебната власт и правилата на ВСС комисията се състои от 19 души, като шестима са членове на съвета, а 13 са магистрати. Наскоро Съдийската колегия реши 11 от тях да се избират от ВКС, а двама – от Върховния административен съд.

През юли бяха одобрени първите шестима членове на КАК като преобладаващата част от тях са граждански съдии – петима, а шестият е търговски. За това сега се търсеха наказателни съдии, които да попълнят състава на комисията.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Разочарован
Разочарован
15 септември 2018 20:55
Гост

Еййй, голям зор беше Янка да дойде в СРС и двойно по-голяма да се разкара от него. То не беше НИП, сега пък КАК! Давай Янче, винаги си успявала да оползотворяваш контактите си.

Анонимвн
Анонимвн
14 септември 2018 21:40
Гост

Мисля, че в комисията трябва да преобладават наказателни съдии.

Вяра
Вяра
15 септември 2018 7:59
Гост

Близо две трети от съдиите са граждански и търговски съдии. Няма логика в КАК да преобладават наказателни съдии. Представяте ли си наказателен съдия да атестира граждански???

Магистрат
Магистрат
14 септември 2018 21:34
Гост

Стискам палци на Мина Топузова. Страхотен човек и колега.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2018 21:32
Гост

Не виждам защо Петя Колева да не може да се кандидатира.

Възмутен
Възмутен
14 септември 2018 21:37
Гост

Такива са правилата. За съжаление може би точно тя ще отпадне.