Съдиите в Гълъбово, Каварна и Балчик са пред революция, слушайки сега заявките за реформа на съдебната карта. Репликата отправи Красимир Шекерджиев на днешното заседание на Съдийската колегия, а поводът са идеи на негови колеги за закриване или обединяване на съдилища.

Всичко тръгна от предложение за трансформиране на една бройка за огняр в шофьор, която да бъде прехвърлена от районния съд в Гълъбово в този в Стара Загора.

По този повод Боян Новански заяви, че съдът в Гълъбово е най-новият, той беше открит през 2007 г., а същевременно издръжката му не е малка. Същото важи и за районния съд в Раднево, където годишният бюджет е 700 000 лева. Новански каза, че Стара Загора е на малко над 30 км от него. Посочи, че съдилищата в Гълъбово и Раднево може да бъдат обединени с този в Стара Загора под някаква форма. И добави, че в района има населени места с около 50 жители и заради това трябва да се държи сметка на издръжката, защото в един момент съдебният бюджет може да достигне 1 млрд. лева, но системата няма да получи тези пари.

Неясно как в дебата бяха замесени и съдилищата в Балчик и Каварна. Всъщност за тях от известно време се предлага да бъдат обединени. Окончателно решение по въпроса няма.

Но в тази връзка Красимир Шекерджиев взе думата и каза: „Заседанията на Съдийската колегия са публични. Сигурен съм, че при тези заявки съдиите в Каварна, Балчик и Раднево са пред революция. Ако закрием Каварна и Балчик, на север от Варна няма да остане нито един районен  съд. Ако ще ги събираме, къде ще се ги съберем – в Балчик или Каварна. Каварна е най-северният съд, до Дуранкулак са 42 км. Създаваме напрежение“.

В дебата отново беше поставен въпросът за това кога ще бъде готов проектът за изграждането на Единната информационна система за съдилищата, защото резултатите от него са важни за цялостна реформа на съдебната карта, а не да се прави на парче.

След призиви за успокояване на дебата, кадровиците подкрепиха предложението за трансформиране на длъжността за огняр в такава за съдебен служител.

Преди около месец Съдийската колегия реши да изпрати на екипа по проекта три модела за реформа на съдебната карта, който на свой ред трябва да разиграе отделните варианти и да ги внесе после в кадровия орган за обсъждане.

Според първия ще се използва „механизмът на определяне на т.нар. териториални отделения на районните съдилища при умерена концентрация на съдебните райони и съответно евентуално преначертаване на границите на съдебните райони, като се съобразяват етапът на развитие и перспективите на електронното правосъдие“. Този модел ще засегне само районните съдилища.

При обследване на този модел трябва да се анализират и предложенията на комисията по натовареност за обединяване и вливане на 72 районни съдилища в страната, но задължително при първоначално запазване на седалищата на обединените съдилища като отделни териториални поделения на единните районни съдилища.

Вторият модел е по-радикален. Той е за структурна реформа на районните, окръжните и апелативните съдилища. Идеята е да се определят 28 единни първоинстанционни съдилища при запазване като цяло на седалищата на сегашните районни съдилища под формата на териториални поделения; седалищата на новите 28 първоинстанционни съдилища ще съвпадат с тези на сегашните окръжни съдилища; окръжните съдилища да бъдат с висока степен на концентрация – не повече от 10 на брой.

Третият модел обхваща заповедните производства като има идея те да бъдат извадени от районните съдилища или най-малкото да се разпределят централизирано между всички по електронен път.

Каквито и варианти да бъдат изработени, те ще бъдат обсъдени с магистратите преди да се предприема каквото и да било, реши още колегията преди месец.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
социолог
социолог
30 октомври 2019 6:43
Гост

Българинът не прави революции. Предпочита да краде, да го крадат или терминал-2.

Йорданова
Йорданова
29 октомври 2019 16:33
Гост

Целият Севроизток ще стане като Северозапада – без хора и без инситуции, това ли искате???

Несъгласен
Несъгласен
29 октомври 2019 17:05
Гост

Да се орежат неработещите съдилища не е апокалипсис. Не се бъркайте.

Наблюдател
Наблюдател
29 октомври 2019 16:31
Гост

Реформа се прави с ножа – взимаш и режеш. Другото е бошлаф.

Правилно
Правилно
29 октомври 2019 17:06
Гост

Време е да се постъпи мъжки и да не се отлагат повече тежките решения.

J,ek
J,ek
29 октомври 2019 14:59
Гост

Много приказки – никакви резултати. Естествено , че трябва да има реформа и да се обединяват съдилища . Половината време на ВСС минава в това да обсъждат назначаване на началници и зам.началници на десетки съдилища и как да се запълни щата в някой районен съд , в който единият от съдиите напуснал или забременял . Специално създаването на съда в Гълъбово е скандално от самото му начало – някакъв кмет тарикат намерил връзки и т.н. и т.н. . Все пак сме в равна Тракия , а не в Родопите или сред преспите на Добруджа . Голяма смелост да закриеш някой… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 15:30
Гост

Или в дебати по дисциплинарки.

Хъш
Хъш
29 октомври 2019 14:37
Гост

На страха очите са големи! Явно се страхуват за заплатките! Револиция няма да има, защото българите от край време са робско племе с много дупедавци! И ще изчезнат, защото не заслужават нито Ботев,нито Левски и другите изключения от овчето си стадо. Не заслужават и територията на която живуркат и под която трупат европейски отпадъци.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 13:52
Гост

Този ВСС няма да направи никаква реформа. Най-много да закрият след половингодишни дебати и словоблудствания Трънския районен съд, оставен от тях с един-единствен съдия.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 13:37
Гост

Наистина няма информация около изграждането на Единната информационна система. Тръгнали да правят реформа без комуникация между съдилищата.

Страхопъзльовци
Страхопъзльовци
29 октомври 2019 12:58
Гост

И затова ли Ви избраха, за да не пипнете нищо по картата за повече от 2 години?

И какво толкова ще стане, ако се обединят няколко съдилища? Залите остават, заседанията по места също, може и по някой служител. В общи линии бюджетът идва от гражданите и трябва да служи на гражданите, където ги има, а не на самоцелни бройки магистрати.

Шмеки
Шмеки
29 октомври 2019 13:03
Гост

Оня ден почти се извини на Гешев, че не го подкрепя, днес го е шубе и от някой уволнен синекурник на морето.

Отвратен
Отвратен
29 октомври 2019 17:11
Гост

Аман от хора с власт, които нямат лидерски качества.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 14:04
Гост

Те рядко мислят за гражданите, ако въобще го правят, Виж,като трябва да обсъждат бюджет са на първа линия.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 12:47
Гост

Ako нещата ескалират може наистина да се стигне до нажежаване на обстановката. Магистратите имат много организации зад гърба си.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 12:48
Гост

Реформата е неизбежна. От къде на къде ще се запазва съд в провинцията с един-двама съдии. А и тогава къде отива случайното разпределение?

приумицата рс раднево
приумицата рс раднево
29 октомври 2019 12:45
Гост

Има РС, чието съществуване е напълно безсмислено и примера с Раднево е много добър. Кояджиков е прав да го дава. Знаем как беше създаден този съд и чия приумица, да не кажа изгъзица беше

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 12:45
Гост

Населено място с 50 души и издръжка на съд, която натоварва бюджета. А и все пак 30 км. не са кой знае какво. Хората от Перник как пътуват за работа в София.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 12:47
Гост

това не важи за някои райони – обяснението на Шекерджиев за Каварна и Балчик го показва и е вярно. държавата все едно изчезва в най-североизточната част на страната

анонимен
анонимен
29 октомври 2019 12:26
Гост

Тази съдебна реформа я чакаме десетилетия. Но няма нито един смел състав на ВСС, който да направи първите крачки. Хвърлят се идеи във въздуха, прехвърля се топката я към законодателя, я към някои друг и толкоз, защото започват да получават обаждания от съдии – току виж им бъде развален рахатлъкът. На мястото на финансовия министър щях ребром да поставя въпроса за реформата.

анонимен
анонимен
29 октомври 2019 12:22
Гост

Революция, не революция – няма значение. Трябва промяна и ако най-добрият вариант е обединяване, така да бъде.

малко мисъл трябва
малко мисъл трябва
29 октомври 2019 12:23
Гост

ама трябва да се мисли преди да се говори, а не да се хвърлят неща в пространството