До края на годината чиновниците ще спрат да си разменят писма на хартия, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

„Кореспонденцията между администрациите на хартия трябва да остане в миналото в рамките на годината, а да става само на базата електронна свързаност“, каза той.

По думите му в момента около 80% от всички видове администрации са готови да отпадне хартиеният обмен на документи. „Имаме проблем с някои по-малки общини, като някои от тях нямат и техническа, и организационна готовност“, обясни Дончев.

Що се отнася до реформата, която предвижда обществените поръчки да станат изцяло електронни, вицепремиерът заяви, че има дискусия в кабинета как точно да стане това. Като се очаква е-поръчките да не бъдат въвеждани едновременно за всички възложители, а поетапно.

Дончев заяви, че има рискове, ако бъде определена една дата, след която всички ще провеждат обществени поръчки изцяло електронно.

„Големите институции, които имат по-голям капацитет, със сигурност ще се справят. Началната фаза ще мине по-гладко, но имаме малки общини, малки болници, които ще имат затруднения. Затова по-всяка вероятност въвеждането на е-поръчките ще бъде каскадно, на няколко вълни“, каза вицепремиерът. В първата вълна ще бъдат големите централни държавни институции. Във втората ще са местните власти. „И ще има една трета вълна с най-малките и уязвими възложители“, каза той. Но обеща, че всичко това ще се случи в рамките на следващата година.

„Е-правителството се прави с множество стъпки и средно всеки месец се прави по една такава“, заяви Томислав Дончев.

Той коментира и изграждането на голямото хранилище, в което ще се съхраняват данните на институциите, идеята за което се роди след срива на Търговския регистър през лятото. В продължение на 18 дни той не работеше след като дефектираха сървъри, а се оказа, че възстановяването на информацията в тях не става за няколко часа, както би трябвало при наличен бекъп.

Това коства поста на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която подаде оставка, а на нейно място правосъдният министър Цецка Цачева назначи по предложение на „Атака“ Гергана Козарева.

Томислав Дончев днес заяви, че мегахранилището за данни ще бъде готово до 15 ноември. И подчерта, че то представлява трето ниво за защита на информацията.

„Когато се съхранява такава информация, тя задължително се съхранява на два сървъра едновременно. Допълнително се води архив. Сега това е едно трето ниво на защита, ако първото и второто ниво не сработят“, каза вицепремиерът.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 септември 2018 22:56
Гост

Какво ще стане ако някой подаде документ с нецензурно съдържание срещу ваш роднина? Или обиден. Или клеветнически. Или донос. Ако документът бъде приет веднъж, какво ще стане с него после?

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
01 октомври 2018 12:46
Регистриран

Какво ли.Ето какво.След време ще се появи нова комисия , която ще разсекрети сървърите.И новото ДС ще си има разкриваемост на данните, после тяхното тълкуване и съдене на т.н.виновници за …този строй.Шегувам се…ПРИЕМЕТЕ НОРМА за заличаване на информацията след определен срок.В противен случай вечни ще са „кървавите“борби между Човеците.Да се „забравяме“ КАКВИ СМЕ БИЛИ е полезно-можем и да се поправим.Т.е.ще можем да се пресъздаваме, е, като възкръснем.Не, като прехвърляме съзнанието си в друг образ…Пак се шегувам.Но то си е вече за шега…

Анонимен
Анонимен
29 септември 2018 22:50
Гост

Това има и отрицателни страни. Хартията може да изчезне, а електронен документ – не. И не само това – той остава там вечно. А може да съдържа лични данни, друга поверителна информация. Лесно достъпен е, не се търси в папки, може да се извличат много документи наведнъж, легално или чрез хакерска атака. Маса закони са несъвършени и винаги ще бъдат такива, и изчезването на документи остава единствен вариант в полза на различните заинтересовани страни – както държавата, така и отделни физически лица. Нарушава се правото да бъдеш забравен.

Георги
Георги
28 септември 2018 12:32
Гост

Оставката на Зорница Даскалова си беше напълно излишна, ама нали трябваше да има някой, който да понесе цялата вина. А и да не забравяме кой се зае с отстраняването й.

Гост
Гост
28 септември 2018 12:28
Гост

Не виждам как мегахранилището за данни ще бъде готово до 15 ноември. Търговският регистър не работи пълноценно почти месец. Иначе е добре да има допълнително, трето ниво на защита.

Георгиев
Георгиев
28 септември 2018 11:54
Гост

Добре е, че реформата ще се извършва поетапно.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2018 11:44
Гост

Много добре. Голяма бумащина беше с това попълване на документи.

Сашка
Сашка
28 септември 2018 11:47
Гост

Преди години дори се закупуваха документи за участие. Ходиш да ги купуваш, после ходиш да ги внасяш-само губене на време.