Четирима души отиват на съд заради трагичния инцидент с удавено дете в хотел „Берлин“ в Златни пясъци преди седем години.

13-годишната туристка от Германия Сара Ернст се удави във вътрешния басейн на хотела на 11 юли 2011 г. Момичето е било засмукано от аспираторната помпа на басейна, като нито бащата, нито спасителят успели да извадят детето навреме. Това се случило едва след 20 минути, когато била спряна помпата и въпреки опитите на лекарите да спасят детето, то почина. Впоследствие стана ясно, че басейнът е бил без разрешително от общината.

От прокуратурата във Варна съобщиха, че за причинената смърт на детето поради незнание или немарливо изпълнения на занятие, на съд са предадени ръководителят на строежа на басейна, представител на строителния надзор, проектантът и спасителят, въпреки че той е направил всичко възможно да спаси детето.

Разследването се проточи толкова дълго заради продължителното издирване на проектанта, тъй като не е известно къде се намира той. В крайна сметка, делото срещу него ще се гледа задочно, посочват от държавното обвинение. Ако вината на подсъдимите се докаже, според Наказателния кодекс те могат да бъдат осъдени на от 1 до 6 години затвор.

Разпоредителното заседание във Варненския окръжен съд е насрочено за 21 юни.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
01 юни 2018 12:20
Гост

Проточват делото цели 7 години, ще съдят проектанта задочно. А той задочно ли ще си излежи присъдата?

Петя
Петя
01 юни 2018 12:16
Гост

Собствениците не можаха ли поне да си извадят разрешително от общината?

Анонимен
Анонимен
01 юни 2018 12:17
Гост

По морето е така. Нали ден година храни. Гледат да прибират пари само.

Anonimen
Anonimen
01 юни 2018 12:13
Гост

Е защо спасителят да бъде съден не разбирам.