Частният съдебен изпълнител от Шумен Асен Тонев отива на съд за длъжностно присвояване на над 320 000 лева и за укрити данъци, съобщиха от прокуратурата.

Разследването срещу него е започнало през 2016 г., след като Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) го отстранила от длъжност за една година. До наказанието се стигнало след няколко предходни санкции, които обаче не дисциплинирали Тонев. След отстраняването му, неговият архив бил предаден на друг ЧСИ. Тогава в служебната каса на отстранения Тонев били намерени само 485,77 лева. Започнали да постъпват сигнали за липсващи пари и съдебният изпълнител, който поел делата му, установил множество нарушения с присвоени суми по различни изпълнителни дела. Извършената проверка показала, че по 18 изпълнителни дела Асен Тонев успял да изтегли от специалните сметки на каса или да преведе в свои лични сметки 321 109 лева.

Той открил специална сметка за осребряване на имуществото на длъжници в две банки. В тях постъпвали суми за удовлетворяване на вземанията на кредиторите. По закон той не може да използва тези пари за нищо друго, освен за плащанията на кредиторите. Имало обаче случаи, в които Тонев е теглил от специалната сметка по 9 пъти в един и същ ден с основание „стопански разходи“ или без да се уточнява за какво ще похарчи парите.

Освен обвинението за длъжностно присвояване, той ще бъде съден и за укрити 66 630 лева данъци от 2010 г. до 2014 г.

От прокуратурата поясняват, че Тонев е възстановил част от присвоените пари на длъжници и кредитори, като саморъчно е написал като основание за връщането им, че са били неправомерно усвоени от него. Отделени са обаче над 2000 изпълнителни дела, които също ще бъдат проверени.

48-годишният Тонев е частен съдебен изпълнител от 3 април 2006 г. Още в началото на дейността си умишлено създавал хаос и безпорядък във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещата си дейност по присвояването на чужди пари, които му били поверени да ги пази и управлява, твърдят от държавното обвинение. Действията му не останали незабелязани от Камарата на ЧСИ, която многократно го наказвала – първоначално с порицание, последвали две глоби от по 1000 лева, една от 10 000 лева и след това „предупреждение за временно лишаване от правоспособност“.

В началото на 2016 г. КЧСИ отстранила от длъжност Тонев за една година. Малко след като започнало разследването срещу него, наказанието му изтекло и през февруари м.г. той подал молба до министъра на правосъдието да бъде възстановен. Тогава служебният министър Мария Павлова издала и заповед за връщането му на работа. Само месец по-рано пък Окръжният съд в Шумен и Апелативният във Варна отказали отстраняване на Тонев с мотив, че няма как да попречи на разследването, защото, макар и с изтекло наказание, той все още нямал права. „Законът изисква след изтърпяване на санкцията, да се подаде молба до Министъра на правосъдието и само с негова заповед ЧСИ може да бъде възстановен на длъжност. И за Апелативния съд е безспорно, че едно лице не може да бъде лишено от права, ако не ги притежава“, мотивира се тогава съдът. Веднага след определението му обаче, Тонев е писал до министъра и е бил възстановен. През март Апелативният съд във Варна вече го отстранил от длъжност по искане на прокуратурата.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 февруари 2018 15:44
Гост

Ако това е вярно и се докаже… Този е за затвора