По информация от източници в Централната избирателна комисия (ЦИК), в нейния проект на договор за осигуряване на машинния вот се предвижда 60% неустойка от сумата при неизпълнение на задължение от оператора на машинното гласуване само за местните избори. Освен това изпълнителят ще дължи по 10% неустойка при неизпълнение на всяко едно свое задължение. Нищо подобно не се предвижда за другия съконтрагент – самата ЦИК.

Освен това в договора се е появило условие изпълнителят да осигури машините за гласуване, независимо дали ЦИК ги е придобила, или не. А тя няма да придобие машините само ако не изпълни задължението си да ги плати съгласно сключения през февруари 2021 г. договор за предишните избори. Доста фрапиращо искане – ЦИК може и да не изпълни задължението си да плати, а другата страна да бъде така добра да осигури машините и да дължи 60% при неизпълнение на едно свое задължение. Направо си е равнопоставено, справедливо и стимулиращо.

Тези условия са напълно достатъчни да направят невъзможно сключването на договор. Точно по същия начин –  ако на ЦИК се постави условието да дължи 60%  за неизпълнение на тяхно задължение – напр. за неоказване на съдействие при организиране на частичните местни избори, естествено че също би отказала да подпише подобен договор.

В тази връзка би било полезно да се цитира ТР № 1 от 15.06.2010г. по тълк. д. № 1/2009г. на ОСТК на ВКС „Неустойката следва да се приеме за нищожна, ако единствената цел, за която е уговорена, излиза извън присъщите ѝ обезпечителна, обезщетителна и санкционна функции.“. Тази нищожност не се прилага спрямо търговци, но не се прилага, защото никой, който полага грижата на добрия търговец, не би подписал подобен договор с партньор, който може да не изпълни задълженията си по предходен договор.

При всичките гласувания с машини до този момент няма почти никакви критики към работата на досегашния изпълнител „Сиела Норма“. Критики няма и към резултатите от машинното гласуване – и от управляващи, и от опозиция. Това съвсем не е малко за държава като България.

Отдавна окончателно се изясни въпросът, че грешките с разместванията в листите на една от политическите партии в избирателния район на Велико Търново са направени от РИК-Велико Търново и потвърдени от ЦИК с електронни подписи и „Сиела Норма“ просто е изпълнила това, което ѝ е подадено и което е била длъжна да изпълни. Това го признаха и представители на сегашната ЦИК и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов.

Възниква въпросът защо тогава към един доказал се изряден изпълнител се отправя искане за неустойка, чийто размер няма никаква връзка с доказаното качество на работата му, няма никаква връзка с функциите на неустойката и прави невъзможно сключването на договор. Според мен има само едно обяснение – че поради някаква причина ЦИК не желае да има машинно гласуване. А защо не желае – за това може да има много обяснения. За съжаление резултатът би могъл да бъде плачевен – напр. касиране на изборите от Конституционния съд, тъй като несключването на договор не представлява възникнали непреодолими външни обстоятелства, които да се установяват от съответната секционна комисия и да препятстват гласуването с машини (чл.269 от Изборния кодекс).

Според мен от самото начало се създава категоричното впечатление, че ЦИК по всякакъв начин желае да затрудни провеждането на машинното гласуване. Например предлага се да се доставят 1500 машини, да се промени софтуерът и да се организира машинното гласуване в страната, да се организира много по-скъпото машинно гласуване в чужбина, да се направи нов софтуер и да се организира машинното гласуване за частични местни избори – всичко това за общо 6,5 млн. лв. Както стана ясно, по-късно ЦИК се съгласи цената на тези дейности без доставката на машините, без доставка на много от аксесоарите, които се използват с машините и без транспорта им, да бъде 4,35 млн. лв. Разликата между двете цени е 2,15 млн. лв. С други думи стана съвършено ясно, че предлаганата първоначално от ЦИК цена от 6,5 млн. лв. няма нищо общо с действителността, защото 1500 машини няма как даже по себестойност да са близко до разликата от 2,15 млн. лв. Да не говорим, че производството на малки тиражи от машини в кратък срок струва значително по-скъпо от големите бройки машини, произведени за осезателно по-дълъг срок. Не стигаше това, ами ЦИК направи допълнителна оферта, че в рамките на тези 6,5 млн. трябвало да се направят и президентските избори, които е много вероятно да са в два тура! Това поне за мен очевидно несъответствие между цена и себестойност на доставка и работа направи описаното в офертата на ЦИК невъзможно за изпълнение. И не е необходимо човек да е титан на мисълта, за да се насочи към извода, че ЦИК не желае машинно гласуване.

Още повече, че финансовият министър Асен Василев каза, че ще осигури необходимите средства за машинното гласуване.

„Сиела Норма“ е дала подробни таблици, в които всичките разходи са разбити до най-малки подробности и размерът на разходите е очевиден. В крайна сметка в ценово отношение се видя, че тези искания бяха възприети даже от ЦИК. Като се вземе предвид това обстоятелство, е нелепо да се каже, че някой бил извивал ръцете на ЦИК. А това с извиването на ръцете голословно се тиражираше дълго време. Разбра се, че „Сиела Норма“ е била инициатор на пряката среща на производителя на машините „Смартматик“ със служебния премиер Стефан Янев. Причината е очевидна -да спрат спекулациите за извиване на ръце.

ЦИК можеше, още като я назначиха, да започне преговори и с други фирми и ако желаеше, можеше вече да е избрала друг да организира изборите. Кодовете за софтуера са в ЦИК, производителят на машините „Смартматик“ – най-голямата фирма за машинно гласуване в света – декларира пълна готовност за съдействие пред служебното правителство. По този начин и на друга фирма можеше да се възложи да организира изборите. Но и това не беше направено. Между другото, ако „Сиела Норма“ и „Смартматик“ направят софтуера за скромна сума от примерно 300 хил. лв., другите действия са технически – намиране на техници, обслужване на машини и пр. Все неща, които може да ги свърши всяка средно голяма софтуерна компания. И вместо разни хора да говорят за извиване на ръце, да запретнат ръкави и да сключат договор с ЦИК за извършването на тези технически действия.

Все още не е късно това да се направи. Както се видя има желаещи не само за това, но и да доставят още машини и то твърдят – на по-ниски цени. Чудно защо ЦИК не се възползва от такива привлекателни оферти, вместо да се оставя да ѝ извиват ръцете, както казват разни хора.

Чрез недопустимите по мое мнение правни действия на ЦИК в преддоговорните отношения се върви към блокиране на машинното гласуване. А това може да компрометира сериозните усилия на служебното правителство успешно да организира изборите.

И преди, и сега, немалко хора продължават да говорят очевидно неверни неща за машинното гласуване. Например, че не се правело в развити държави. Ти да видиш – държави като Сингапур, САЩ и Белгия, и градове като Лондон били изостанали. Като махнем микродържавите с малко население, Сингапур е с най-висок БВП на човек в света. Ако Калифорния беше отделна държава, щеше да е плътно след него.  Съвсем наскоро – преди малко повече от месец – изборите за кмет на Лондон за първи път се направиха с машини и то произведени от „Смартматик“ и бяха напълно успешни без никакви възражения от който и да е от участниците. А там кандидатите за кмет и политическите партии не биха си затворили устата и при най-малкия проблем при гласуването.

От големите глупости за машинното гласуване е, че решението на Германския конституционен съд отменяло машинното гласуване. Нищо подобно – Германският конституционен съд се произнесе срещу дистанционното електронно гласуване, ама кой да чете решенията – казал някой нещо и след това неверните неща се повтарят.

Ако разните хора работеха със същото ожесточение, с което се говореха очевидно неверни неща за машинното гласуване, България щеше да е една по-добра за живеене държава.

Не може политически партии с противоположни интереси да повярват, че машинното гласуване може да е честно. Трудно е един човек да повярва, че може да се направи нещо честно, ако същият този човек би се опитал да измами. Но в света има утвърдени фирми с безспорен авторитет, като „Смартматик“, които просто не могат да си позволят да допуснат възможността някой да измами при осъществяването на дейността им. Само един такъв случай би сложил край на съществуването им. И машините, и софтуерът са направени така, че да е абсолютно невъзможно да се манипулират изборите. И стотиците одити в цял свят не са констатирали нито един пропуск.

Естествено, може да се мине и без машинно гласуване. Е, ще има индиански нишки, където всеки гласува с бюлетината на предходния напазаруван гласоподавател. Ще има отчитане на гласовете със снимка на гласуващия до попълнената бюлетина, срещу която се плаща уговорената сума. Ще има събиране и отчитане на маски в оранжево или пембе и т.н. Вероятно ЦИК това не ги интересува, след като, по мое мнение, абсолютно неоснователно мотаят машинното гласуване повече от месец и са на път да го провалят.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димитър
Димитър
17 юни 2021 21:54
Гост

А защо не престанете да ми давате САЩ за пример където на последните президентски избори хората от 2 щата ясно одобриха Тръмп а сенаторите от тези 2 щата в комитета (там тези където е необходимо да имаш 259 от 270 гласа) ИЗБРАХА БАЙДЪН?!!! Това е пълна подмяна на правото на избор,без значение как точно се гласува,а Майчето тука иска същото ,със служебното разпределение на оставащите депутатски места,да ще има и такова чудо,защото смениха Метода на Д’онт с този на най-големия остатък,аман вече от тъпотии,били ми развити,супер няма що,особено пък САЩ (за тях тая система работи,за нас -НЕ!!!)

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 11:35
Гост

Ако фактите по написаното са верни, а ми изглеждат такива, нещата са много смушаващи, вкл. от правна гл.т и от начина, по който държавата процедира в общия случай. Не става въпрос за обществените поръчки за милиарди или за избикалянето им през фирми като Автомагистрали и Държавната консолидационна компания, където се платиха авансово стотици милиони за работи за след години. Ето тук е разликата.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 14:04
Гост

Сиела е книжарска фирма и софтуер, лъжицата е неприсъща за тази дейност, а искаме да се освободим от ГЕРБ, ако може поне донякъде, иначе ще ни налазят пак калинки и други насекоми, в повече ни дойде – но то става всъщност същото, не искам да обиждам Сиела, почтени са.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 11:03
Гост

Езикът на статията е по-присъщ на жълт вестник, отколкото на юридически материал.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 11:30
Гост

Е, все пак това е публицистика, а не научно списание. Има и написани по съвсем друг начин научно-практически статии, но те се маркират като такива. Мен пък ме радва, че има и от двата вида. Не може всичко да е научен анализ. Стилът на подобни материали ми харесна и написаното ми се струва убедително.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 14:23
Гост

Добре де, както и да е – обаче искаме да се махне ГЕРБ и по този начин – мързелът, а се оказва, че не можем – заради някаква обществена поръчка, това е което дразни обществото, иначе – никой не поставя въпрос за почтеност и точност и отговорност и чест.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 10:33
Гост

То затова сме избягвани като партньори и в международен план, когато строяхме болницата Токуда, имах време само да прибера детето от детска градина и да го заведа на сутринта, иначе поддържах и съпругата си, но – видях с очите си учудването на японците, когато идваха тук. Ние имаме някакъв тракийски ген, което не е лошо, всъщност, но за чужденците е неясно – какво означава думата – „утре“, „ще видим“, „ще вали, пиши го дъждовно“, „айде на кафенце“, иначе сме по живота, аз лично не виждам особен разум, при това – хората ни търсят, ама до време. Иначе конкретният случай е… Покажи целия коментар »

Коко Роко
Коко Роко
17 юни 2021 8:38
Гост

Айде, знаем на кого е този сайт, но се учудвам, че толкова късно почна мрънкането.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 8:52
Гост

тъй, тъй Коко, ама ако написаното е вярно, мрънкането май е основателно. да не говорим, че излиза, че още не са платени парите за предните избори, аз ако съм ще тегля една майна. това си е бизнес, ако ми бяха клиенти, щях това да ги посъветвам

Коко Роко
Коко Роко
17 юни 2021 10:59
Гост

Падежът за предните избори е другият петък, тогава ще видим, ще се плати или не. Инак не отричам, че клаузите са сурови, но пък е заложена честността на изборите, ще се организират и няма да има проблем. Клаузите са сурови само при неизпълнение, ако знаят отсега, че ще бъдат наказани заради неизпълнение ми се струва, че не са добросъвестни, не ли?
Кой се притеснява от санкции за неизпълнение още преди да е започнал да изпълнява договора – този, който знае, че няма да го изпълни.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 11:44
Гост

Всеки, който се е наслушал за какво ли не за себе си. Нали помните как в началото всички скачаха на фирмата за сгрешените преференции за ДБ в Търново. Ти малко на принципа защо да не ме подслушват като не правя нищо нередно. Ми защото имаш право на неприкосновеност на личния живот. И с договора е така, никой не се набутва с такива клаузи, само защото знае, че ще изпълни точно. Защото после може да му се обяснява защо няма сестра.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 12:45
Гост

Ами щом не се страхуват, да сложат същите неустойки и за двате страни – в частност и за ЦИК. Ако отговорността е огледална – проблем няма.

Мишо
Мишо
17 юни 2021 13:49
Гост

Условията наистина са нелепи. Притискат хората от всякъде.

Мазало
Мазало
17 юни 2021 13:50
Гост

Прави са до някъде. Я вижте какво се получи с единнат деловодна система.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 14:32
Гост

Поне от статията излиза, че не са и това е големият проблем. ЦИК иска едно от фирмата, а когато тя не изпълни, за нея няма такива неустойки.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 14:29
Гост

Не им се плаща и така, на двете страни не им се плаща – едните не им се престира в труд, другите – в пари и – така, всичко е честни сини очи, аман от адвокатски въртели и държавни поръчки, ама вижда му се края, а и да не му се вижда – все тая.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 11:20
Гост

А нещо по същество не трябва ли да се казва. Щото общи лафове и твърдения е лесно да се хвърлят. Като например – знаем Що за човек ги пише тези неща.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 7:55
Гост

Цветозар Томов винаги ми се е струвал читав човек. Сега в ЦИК изглежда като подменен и все по-трудно ми е да повярвам, че някой някъде не дърпа конците на този сценарий с машините, а хората в ЦИК са сложени там само за да изпълняват заръките.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 12:50
Гост

Цветозар Томов е консултант с договор на един от другите участници в конкурса за доставка на машини за изборите на 4-ти април. Когато някой е в очевиден конфликт на интереси – поне да се въздържа от изявления. Изглежда и вЖероятно е приятен човек, но хал хабер си няма от сметки и цени.

Умна жена
Умна жена
17 юни 2021 13:51
Гост

Не напразно Стефка Стоева се махна.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 7:55
Гост

Не трябваше да въвеждат изцяло машинно гласуване. То беше ясно, че така ще стане, защото няма време и защото на някои хора ще им е трудно

Младен
Младен
17 юни 2021 13:52
Гост

А какво трябваше? Да оставим ГЕРБ да си купуват гласове, или да се губят хартиени бюлетини по нощите.

OMG
OMG
17 юни 2021 7:53
Гост

Ако не успеят да омаскарят машинното гласуване, ще го бъде до още един-два избора. После ще започне битката за машинното броене и ако бъде спечелена, един ден, може би ще имаме и честни избори.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 7:52
Гост

Какво сте се завайкали всички? Наесен пак ще има парламентарни избори и тогава всичко ще е наред. Най-малкото предходният кратък парламент пак ще промени Изборния кодекс.

Алена
Алена
17 юни 2021 7:53
Гост

И ще върнат хартията.

Вероника
Вероника
17 юни 2021 13:53
Гост

Ужас! Това не бива да се допуска в никакъв случай.

Peter P.
Peter P.
17 юни 2021 7:52
Гост

Който е тръгнал да прави бизнес с държавата, си носи рисковете. Грозно, но тук е така.

Hiks
Hiks
17 юни 2021 7:49
Гост

Нито един политик не иска машинен вот, на машината не можеш да дадеш 20 лева и тройка кебапчета с гарнитура.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 7:50
Гост

Но на комисията, която брои гласовете от машината, можеш.

къде ще му излезе краят
къде ще му излезе краят
17 юни 2021 7:42
Гост

Ако изложеното е вярно, нещата са доста сериозни. Като обявиха, че производителят е дошъл тук да говори с правителството едва ли не го изкараха, че то си го е е уредило и се създаде съвсем друго впечатление – че сиеладжиите са проблемът. Много игри има тук и аудиторията, която впрочем сме ние гласоподавателите, непрекъснато е подвеждана, ще видим де ще му излезе краят

Пич
Пич
17 юни 2021 7:47
Гост

„Сиела“ направиха грешка, трябваше веднага, още при получаването на офертата от ЦИК да излязат и да кажат какъв е проблема, а не да чакат ножът да опре до кокала.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 11:25
Гост

Ами те веднага излязоха и го казаха, ама никой не обърна внимание. Ако Смартматик и Сиела не се подготвяха и без договор, при това размотаване от страна на ЦИК, нямаше как да се осъществи машинното гласуване.

Нефен
Нефен
17 юни 2021 7:30
Гост

Много е странно поведението на ЦИК, направо съмнително.