Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви, че не е компетентна да приеме правила за гарантиране на живота и здравето на гражданите по време на предстоящите парламентарни избори, така както се предлага в законопроект на управляващите.

Те внесоха изменения в закона за извънредното положение и преодоляване на последиците от него, с които се предвижда, че ЦИК приема правила за организацията и реда на изборите, с които „да се гарантират животът и здравето на избирателите“. Те трябва да бъдат консултирани с Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и обществения съвет към ЦИК (повече за предложенията виж тук).

Днес законопроектът беше приет на първо четене от правната комисия в парламента с 14 гласа „за“ и 7 „против“.

Докато течеше дебатът на няколко пъти беше поставен въпросът, че по текстовете няма становище на ЦИК. Към края му обаче от комисията изпратиха позицията си и тя незабавно беше огласена от председателката на комисията Анна Александрова.

В нея от ЦИК заявяват, че компетентен да приеме здравни правила е само здравният министър и ЦИК ще съобрази приетите от министъра правила. Освен това от комисията предлагат Министерският съвет да бъде посочен като орган, който обезпечава изборния процес с всякакви средства за защита – маски, дезинфектанти, ръкавици.

Становището на ЦИК е и че в закона трябва да има ясни критерии за това кога човек може да гласува с подвижна избирателна кутия, както предлагат управляващите за поставените под карантина и поискаха достъп до регистрите по Закона за здравето на хората под карантина или изолация.

Още преди да е ясно становището на комисията Красимир Ципов от ГЕРБ посочи, че то ще бъде съобразено между първото и второто четене на законопроекта.

Преди това спорът в правната комисия се беше съсредоточил именно в това дали ЦИК трябва да приема правила за опазване на здравето на хората по време на изборите. Позицията на ГЕРБ и Обединени патриоти е, че това е именно нейна задача, а тя, разбира се, ще направи това след консултации с медицински експерти. От БСП пък изтъкваха, че това е просто прехвърляне на отговорност, въпреки че ЦИК нищо не разбира от опазване на общественото здраве.

„Защо е ЦИК, ако няма да участва в организирането на изборите? Да, Министерският съвет я подпомага, но основният орган, който провежда изборите е именно ЦИК“, заяви Христиан Митев от патриотите.

„Никой не е гласувал да го управлява ЦИК или някакъв щаб без правен статут“, репликира го социалистът Явор Божанков.

Крум Зарков пък заяви, че законопроектът не решава на основните проблеми, които възникват при провеждането на изборите по време на пандемия.

„Първият въпрос, който се зададе, беше как ще гласуват хората така, че да бъдат сигурни за своя живот и здраве. Вие не казвате. Вие казвате – нека ЦИК да каже. Вторият беше – как ще гласуват карантинираните. И на него не отговаряте. Пишете или подвижни секции, или специални секции, едното, или другото и нека ЦИК да реши. По какви критерии ЦИК ще реши кога някой ще ходи на специална секция или ще чака подвижна в дома си?“, каза той.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 януари 2021 14:30
Гост

Това наистина е просто прехвърляне на отговорност.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2021 14:30
Гост

А, бе какво ти разбират ЦИК отж мерки.

Cancurov
Cancurov
20 януари 2021 13:52
Гост

Пародия ще са тия избори ама карай. Пак ще има драми с провеждането им.

Ananieva
Ananieva
20 януари 2021 13:53
Гост

Първия гаф е, че датата съвпада с католическия Великден. Демек не е ясно как ще гласуват съгражданите ни в Италия, както и останалата част от католическия свят. Но може би и това е идеята. Да не могат да гласуват и гласовете им да се ползват за да се наредят резултатите.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2021 14:07
Гост

Дано не фалшиифицират резултатите отново.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2021 13:50
Гост

Демек не ги вълнува как ще се занимават гражданите с вота, за което си начинание вземат колосалните 30 лв за деня…

Анонимен
Анонимен
20 януари 2021 14:08
Гост

Демек направо си бягат от отговпорност.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2021 13:50
Гост

Трябваше да заложат на електронен вот и това е. Да се допитат да програмисти.

Цветков
Цветков
20 януари 2021 13:51
Гост

А то защото вече има време да се прави каквото и да било от програмисти. Тоя влак замина още миналата пролет, когато като се знаеше, че ще има Ковид дълго време, можеше тогава да се мисли за вота и как ще се случи той. Тогава можеха да мислят върху електронен метод и приложение или платформа ако щете.

Cancurov
Cancurov
20 януари 2021 13:52
Гост

Отиде тоя влак. Ще се чудят как дистанционно да ги проведат и ще измислят някаква нелепица, защот няма време.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2021 14:09
Гост

Ей, страшно претупване. Срамота!

Радев
Радев
20 януари 2021 13:50
Гост

Ами поне могат да предупредят здравните власти, че по обедно време се събират много старци за да гласуват, а също така голяма част от тях не си тръгват след вота, а остават в училищата за да си говорят с други стари хора или пък за да си приказват с хората от комисиите за провеждане на изборите.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2021 14:09
Гост

Не е лесно да ти е скучно 🙂

Daniel
Daniel
20 януари 2021 13:47
Гост

То не им е и работа те да определят как ще протекат изборите от здравна гледна точка.

Абагард
Абагард
20 януари 2021 13:47
Гост

А кой да ги определя? Филанкишията ли

Радев
Радев
20 януари 2021 13:48
Гост

Е какво разбира ЦИК от здравни мерки? Може евентуално да съдейства с това, че знае начина на провеждане на изборите и кога и къде се струпват много хора. Примерно в периода 11 – 14 часа се събират най-много хора и предимно старци.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2021 14:29
Гост

Които няма да спазват дистанция както правят и в супермаркетите. Не се разбраха тези хора.