Прокуратурата е започнала проверка за неправомерни действия на служители на МВР във връзка със случая с 228 машини за гласуване на „Смартматик“, които не са предназначени за изборите у нас, информацията за който тръгна от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. От държавното обвинение съобщиха, че сигнал за тези действия е получен от фирмата вносител на машините „Сиела Норма“.

От компанията обаче уточняват, че сигналът не е срещу МВР, а е по повод на акт на председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, която еднолично, без да има компетентност да издава административни актове, е разпоредила въпросните 228 машини да бъдат задържани, въпреки че те нямат нищо общо с изборите и са предназначени за други цели.

Всичко започна от изявление на Бойко Борисов. Той заяви, че тези машини са над бройката от 1600 устройства, купени от държавата след обществена поръчка. Борисов каза още, че 228-те машини се съхраняват в склада, в който са и останалите устройства, предназначени за изборите и заподозря, че с тях ще се манипулира вотът така, че да спечели президентът Румен Радев.

ЦИК знае за въпросните машини от няколко дни. Говорителят на комисията Цветозар Томов изрично заяви, че те няма да влязат в употреба и не са част от закупените от комисията 1600 машини по обществена поръчка, изпълнена от „Сиела Норма“. Те обаче се съхраняват в същия склад, като от фирмата са уведомили ЦИК, че допълнителните устройства са собственост на производителя „Смартматик“ и ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия и за други дейности. Според запознати дори теоретично не е възможно тези 228 машини да се използват за гласуване на предстоящите избори 2 в 1, защото тези, които са предназначени за секциите, са точно описани по номера и само те могат да бъдат вкарани в употреба на 14 ноември.

В края на работната седмица „Сиела Норма“ е поискала да реекспортира незабавно голямата част от тях в други държави, а съвсем малка да бъдат използвана от компанията за развойна дейност. Но председателката на ЦИК Камелия Нейкова еднолично е разпоредила 228-те машини да бъдат задържани.

Именно това нейно действие е в основата на сигнала на компанията до прокуратурата. В него се казва, че в момента машините са запечатани в склада, собственост на „Карго Партнърс“ ЕООД, по нареждане на председателя и секретаря на ЦИК, копие от което е изпратено и на ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ на МВР, а на дружеството е отказан достъп до устройствата. В сигнала си директорът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров казва: „Изразявам притеснения, че има вероятност да се касае за престъпление по служба по смисъла на чл. 282 НК, тъй като в конкретния случай, председателят на Централната избирателна комисия се явява оправомощено длъжностно лице съгласно дефиницията по чл. 93, ал. 1 НК, с оглед правомощията по чл.6, ал. 1, т. 2 от Правилника за организацията на дейността на Централната избирателна комисия, структурата и функциите на нейната администрация“.

От компанията изтъкват, че се създава илюзията, че става дума за административен акт на цялата ЦИК, но в случая е акт на председателката ѝ, която няма такива правомощия и нейните актове са нищожни. От „Сиела Норма“ определят тези действия като подигравка с правото и още в петък са депозирали жалба срещу разпореждането на Камелия Нейкова пред Административен съд София-град.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров на свой ред заяви пред БНР следното: „Машините, предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите“. Петър Тодоров каза още, че ЦИК е уведомена за тези машини и тя е подала писмо в ДАНС, които са извършили проверка на място и са установени посочените от него обстоятелства.

Директорът на дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев добави, че няма риск за опорочаване на изборния процес чрез 228-те допълнителни машини. „Тези машини са собственост на фирма „Сиела Норма“. Те са допълнително доставени от тях, информирани за това са ЦИК и всичко е под техен контрол. Доколкото ние имаме информация, тези машини са били отделени и няма да бъдат ползвани и не са сертифицирани от ЦИК. Според мен няма място за притеснение“, каза Станев пред Нова ТВ.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат от САК
адвокат от САК
08 ноември 2021 13:05
Гост

Съпругът ми е открил същите неща като уязвимости, които са описани от герб. Познава лично и двете лица- двамата братя, за които става въпрос във видео материала тук https://dnes.dir.bg/politika/ot-gerb-pokazaha-kak-mozhe-chovek-da-glasuva-dva-pati-s-mashina-video Според него, е добре, че тази схема е разкрита, но е лошо, че това не е направено по-рано. Той потвърди факта, че това е схема и че е напълно реализуема. Оттук нататък всеки може да си даде сам отговорите на своите въпроси. Не е случаен фактът, че к.п. беше абсолютно убеден, че няма нужда да се съобразяват с възможността герб да стане първа политическа сила- единствено прилагането на тази схема може… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2021 13:39
Гост

„Ако избирателят е дал своя вот за президент, но откаже да се подпише, защото не е гласувал за народни представители, би могло отново да му се даде възможност да гласува и за парламент.“. Пълни глупости! Дори да не бяха 2 в 1 изборите и дори да бяха само на хартия – винаги някой може да пусне бюлетина, а след това да откаже да се подпише – но никога няма да му дадат да гласува втори път! При „негласуването за народни представители“ на машината се избира „Не подкрепям никого“, така че няма как някой да твърди, че е бил гласувал само… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2021 14:21
Гост

Това е елементарна логика, която е ясна на всеки, но платените тролове трябва да разпространяват пропагандата на хунтата.

Хахахах
Хахахах
08 ноември 2021 12:40
Гост

Доказа се, че един човек може да гласува ДВА пъти за президент на една машина.
Ще си бием в главите тези машини и ще разберем, защо в Европа няма държава с машинно гласуване, освен Нидерландия.
Във Франция е частично и не за всеки избор.
Радев, Маяма, Кокорчо и Киро лъжеца са тръгнали да фалшифицират изборите …
Чака ги затвор … до живот …

адвокат от САК
адвокат от САК
08 ноември 2021 13:21
Гост

Има да чакате някой да вкара политиците в затворите… Че нали тогава престъпността ще намалее с над 60 процента на всички нива- и битовата, и в отделните стопански сектори, и корупцията ще спадне до едни съвсем приемливи нива…Народната поговорка трябва да претърпи трансформация- не трябва да е “Вържи попа, за да е мирно селото“, а трябва да е “ Сложи юридически юлар на политиците, за да намалее драстично претъпността в държавата“. Да не мислите, че не гласувам на избори, защото физически не ми харесва фейса на политиците…

адвокат от САК
адвокат от САК
08 ноември 2021 10:13
Гост

Новината не ме засяга- няма да гласувам, но- кой политически трол твърдеше, че машинното гласуване не подлежало на манипулация, а;0 Впрочем- както се вижда много ясно, то може да бъде манипулирано. Всичко останало си е проблем на самите гласуващи- като сте свикнали да ви считат за малоумни – така да бъде- продължавайте да гласувате и да вкарвате наркомани, престъпници и кримиконтингент в държавното управление на България, но и после си поемете негативните правни последици. Животът на семейството ми е устроен така, че да се влияе в минимална степен от уклона на пп, които са в НС…

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2021 11:06
Гост

Няма нещо, което да е електронно и да не може да бъде хакнато и не съм чувал някой някога да твърди обратното. Въпросът е обаче колко лесно и незабелязано може да стане това, а всеки дори начинаещ програмист знае, че в случая това няма как да стане. Но платените политически тролове на ГЕРБ и ДПС тръбят, че един камион със запечатани машини с различен хардуер и без въобще инсталиран софтуер щели със сигурност да манипулират изборите. Щото комбайнеро-IнTелигентите с прякори Тиквата, Каскета и Барни Ръбъл – Белия хакер им били казали така.

адвокат от САК
адвокат от САК
08 ноември 2021 12:43
Гост

“…Въпросът е обаче колко лесно и незабелязано може да стане това…“Не разбирам защо неспециалистите си мислят, че задължително нещо трябва да е „просто и лесно“, за да има ефект. Има начини – политиците просто си наемат'“черни шапки“- т.е. хакери, а не етикъл хакери, и среяу съответната сума си решават проблема. Да- това МОЖЕ да се случи незабелязано- да не твърдите, че всичките над 6 милиона гласоподаватели в България разбират нещо от хакерство и замитане на следите, та да разпознаят на секундата, че се извършва кибератака…

Адвокат
Адвокат
08 ноември 2021 13:05
Гост

И как точно ще се случи незабелязано, при положение, че 1. машините нямат интернет достъп и 2. машините се охраняват денонощно и хакерите нямат чисто физически достъп? Аман от платени политически тролове! Това е форум за интелигентни юристи и простотиите, които само една проста тиква и каскет могат да родят, могат да предизвикат единствено презрение.

адвокат от САК
адвокат от САК
08 ноември 2021 13:25
Гост

“…при положение, че 1. машините нямат интернет достъп…“ Който държи ключовете за криптиране и контрола върху тях, тъп троле, той държи и резултатите на изборите. Съпругът ми е спец по киберсигурност, не аз, но той умее да обяснява добре и дори ДАНС са признали това. Аз съм аполитичен адвокат, така, че- не шиканирай, ами си се сври в политическата дупка, от която си изпълзял…

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2021 13:42
Гост

Ключовете за криптиране са публични и кодът им се отпечатва на документите – точно, за да може да се провери дали няма фалшификация.

адвокат от САК
адвокат от САК
08 ноември 2021 14:05
Гост

“….Ключовете за криптиране са публични и кодът им се отпечатва на документите – точно, за да може да се провери дали няма фалшификация….“ А трябва да са криптирани, но дори и да са били асинхронно криптирани, на един спец са му необходими 5-6 видеокарти тесла и може да се декриптират за 5 минути- по думите на съпруга ми… Изобщо- в близките 10 минути не пишете коментар, който изисква отговор от киберспец, защото съпругът ми се къпе и не е добре да му се нарушава спокойствието поне там… Достатъчно му е брачното съжителство с мен- постоянно е вечният ответник;0

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2021 14:32
Гост

How long does it take to decrypt AES?
1 billion billion years!
https://it-qa.com/how-long-does-it-take-to-decrypt-aes

Тиквата-слънце построи милиарди километри магистрали, та какво са за платените му тролове някакви си 1 милиард години за декриптиране!

адвокат от САК
адвокат от САК
08 ноември 2021 20:25
Гост

До “Анонимен 08 ноември 2021 14:32“ Абе, неумнико, има си машина за декриптиране. Умишлено не давам линка, защото никога няма да рискувам това инфо да попадне в ръцете на истинските хакери- няма да давам основания на данс да търси съпруга ми не като консултант, а като обвиняем за съучастие- помагачество- при извършване на компютърно престъпление….

Хахахах
Хахахах
08 ноември 2021 8:46
Гост

Радев се опита да фалшифицира изборите …
Този човек ще завърши живота си в затвора …

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2021 9:59
Гост

Самата истина, поднесена от Тиквата, Каскета и останалите комбайнеро-интелигенти. Разкрита и несъмнено доказана от Барни Ръбъл – Белия хакер.

глупости
глупости
07 ноември 2021 18:16
Гост

Преди изборите Боко ще се прави на жертва, а след това ще изкара всички некадърници. Нищо ново под слънцето

Диандра
Диандра
07 ноември 2021 18:04
Гост

През последните дни от ЦИК идват все по-лоши сигнали, все говорещи за капацитета на членове на комисията. Разписките, след произнасянето на ВАС пак са искали да ги прокарат, сега пък Нейкова се вихри. И няма какво да се направи, защото членовете на ЦИК са отражение на капацитета на партиите в НС.

4567
4567
07 ноември 2021 17:49
Гост

Ей, Баце не мирясва, ще лее кръв и пот до последно, само и само да спечели изборите, да се вземе с ДПС и съвсем да заоре в дъното. Как се опитва от нищо да направи нещо.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2021 17:46
Гост

Камелия Нейкова яко е превишила правомощията си. Тя да не се мисли за човека комисия. Само ЦИК издава ИАА, нейните са едно голямо нищо. Да вземе да се образова малко

Димитър
Димитър
07 ноември 2021 17:52
Гост

Най-жалкото е, че тази жена уж била юрист. Еми тия дни показа какви юристи ражда Русенския университет

Русе
Русе
07 ноември 2021 17:54
Гост

Там явно не ги учат на административно право и административен процес 🙂

3апознат
3апознат
07 ноември 2021 17:59
Гост

Според дипломата ѝ, която е публично достъпна – среден успех от държавните изпити – 4.33, среден успех от курса 4.73. За справка

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2021 17:44
Гост

Ее, много плоски номера от Борисов, то какво да очакваш от него – 12 години селски номера

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2021 17:42
Гост

ПРБ ни показа как сигнал на Сиела срещу ЦИК се е обърнал срещу МВР. Ей така се работи

Гешев е позор
Гешев е позор
07 ноември 2021 17:46
Гост

Точно както при чата с Pi ar Sevi Boiko – вместо да разследват корупция и търговия с влияние, Каскетното ведомството разследва незаконно узнаване на частна кореспонденция!

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2021 17:41
Гост

Простата тиква, която сигурно не знае от къде се пуска компютъра, компетентно се е изказала, че със сигурност тези 228 машини щели да послужат за фалшификация на изборите в полза на Радев!

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
07 ноември 2021 19:07
Гост

А бе другарю, пише се „откъде”, а не „от къде”, така че единственото сигурно във Вашия коментар е неграмотното Ви писане!