Ценко Чоков се връща в ареста. Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката му за неотклонение „домашен арест“ в „задържане под стража“.

Днес Чоков отново дойде с патерици в съда.

Вчера Апелативната специализирана прокуратура поиска бившият кмет на Галиче да бъде върнат в ареста, след като от разпространени в медиите кадри стана ясно, че той и още двама души вечерят в ресторант в кв. „Драгалевци“, вместо Чоков да е под „домашен арест“.

Той беше освободен от ареста на 26 септември, а основният мотив на апелативния спецсъд беше свързан с влошеното му здравословно състояние, каквото е било и заключението на съдебно-медицинска експертиза. Съдът констатира, че Чоков страда от множество заболявания, основните от които са диабет, диабетна полиневропатия, няколко язви и дискова болест. Освен това наскоро претърпял операция, а му предстояли и други. Заради влошеното здраве, Чоков дори беше воден на носилка в съдебната зала.

От прокуратурата съобщиха вчера, че е постъпил сигнал и от МВР, според който Чоков не си е у дома, а освен това се придвижва и без носилка, с каквато се яви в съдебна зала. Стана ясно още, че бившият кмет имал разрешение да напусне дома си, но само за да отиде на стоматолог.

Полицаи обаче посетили ресторанта в „Драгалевци“ и видели бившия кмет там, където „в отлично здравословно състояние е употребявал алкохол и се е хранил“, по думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Софийската районна прокуратура на свой ред също се е самосезира и започна разследване срещу вещите лица за невярно заключение за здравословното състояние на Чоков.

„Може би единствено проблемът е, че на неподходящо място е попаднал г-н Чоков и е бил срещнат от неподходящ човек и от неговото обкръжение“, заяви днес адвокатът му Иво Найденов. Чоков пък каза, че минал за малко през ресторанта, за да си вземе храна за вкъщи и тогава го снимала охраната на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Това потвърдил и сервитьорът в заведението, който обаче не беше разпитан днес. Според Чоков именно присъствието на охраната на Гешев довело до бързото пристигане на полицейски патрул.

Бившият кмет на Галиче каза още пред съда, че е оставил патериците си пред ресторанта, защото никой не иска да обслужи инвалид. В подкрепа на тезата си заяви, че по 20-30 минути чака такси, защото шофьорите не искат да го качат, смятат, че като инвалид няма пари.

В мотивите си обаче съдът посочи, че здравословното му състояние значително е подобрено, като изводът си обоснова по следния начин – сегашното му състояние не създава пречка да чака такси в лоши метеорологични условия, да бъде в ресторант и да се придвижва без помощ.

Съдебният състав на АСНС – Георги Ушев, Красимира Костова и Магдалена Лазарова, заяви още, че Чоков е получил разрешение да излезе от дома си, само за да отиде на стоматолог, а не да ходи на ресторант, да се среща с приятели и т.н.

Съставът отхвърли и възражението на защитата, че съдът носи отговорност за отклонението от изпълнението на мярката за неотклонение, защото не е посочил точен времеви период (час), в който Чоков може да отиде на зъболекар. Съдът не може да ограничава удовлетворяването на медицинската нужда, изтъкна АСНС.

Според него поръчването на храна за вкъщи е ирелевантно, защото задължение на Чоков е да организира така осигуряването на храна, че да не нарушава изпълнението на мярката за неотклонение „домашен арест“.

Апелативният спецсъд посочи още, че предпоставките за най-тежката мярка вече са обсъждани и съставът по делото ги е приел за налични, но по хуманни съображения е облекчил положението на Ценко Чоков.

Бившият кмет на Галиче е подсъдим за отвличане, побой, палеж на автомобил, лихварство и ръководене на престъпна група. През май Специализираният наказателен съд го осъди на четири и половина години затвор, като го призна за виновен по първите три обвинения. Делото е висящо пред въззивната инстанция.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пешо
Пешо
19 декември 2018 23:38
Гост

Има нещо гнило около експертизата на вещите лица.

Фен
Фен
19 декември 2018 23:04
Гост

Добре свършена работа от Апелативната специализирана прокуратура.

Гурме
Гурме
19 декември 2018 23:03
Гост

Човекът може би е бил във ВИП ресторант, където предлагат и зъболекарски услуги, ако си счупиш зъб от някоя мида например.

Артист
Артист
19 декември 2018 22:59
Гост

Чудно ми е дали е ходил на ресторант с патерици. Или може би е прекалил с алкохола и те му помагат да пази равновесие.

Експерт
Експерт
19 декември 2018 23:34
Гост

Апелативният специализиран наказателен съд е трябвало да бъде по- конкретен. Къде трябва да ходи с патерици и къде с носилка. Дали на ресторант, или на зъболекар.Човекът просто не е разбрал.

Зъб го боли, та куца
Зъб го боли, та куца
19 декември 2018 23:36
Гост

Щеше да е интересно да отиде на носилка в ресторант, защото го боли зъб.