Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков да бъде върнат в ареста, поиска днес Апелативната специализирана прокуратура. Чоков е под „домашен арест“, но разпространени в медиите кадри показаха, че той и още двама души вечерят в ресторант в кв. „Драгалевци“, вместо бившият кмет да си стои в дома.

На 26 септември Апелативният специализиран наказателен съд освободи Чоков от ареста, а основният мотив на магистратите тогава беше влошеното му здравословно състояние, каквото е било и заключението на съдебно-медицинска експертиза. Съдът констатира, че Чоков страда от множество заболявания, основните от които са диабет, диабетна полиневропатия, няколко язви и дискова болест. Освен това наскоро претърпял операция, а му предстояли и други. Заради влошеното здраве, Чоков дори беше воден на носилка в съдебната зала.

Апелативният спецсъд определи още мярката „домашен арест“ да бъде изтърпявана в столицата, а не в Галиче, защото по този начин ще бъде препятстван рискът от извършване на други престъпления – като влияние и натиск върху свидетели.

От прокуратурата съобщиха днес, че е постъпил сигнал и от МВР, според който Чоков не си е у дома, а освен това се придвижва и без носилка, с каквато се яви в съдебна зала.

Затова държавното обвинение ще настоява бившият кмет на Галиче да бъде върнат в ареста, защото е нарушил и не е изпълнил определената му от съда мярка на неотклонение, а и явно вече здравословното му състояние не е пречка да бъде задържан.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни малко по-късно днес, че вчера апелативният спецсъд е разрешил на Чоков да напусне дома си, но… за да отиде на стоматолог. Арнаудова добави, че полицейски служители са посетили ресторанта в „Драгалевци“ и на място са установили, че действително бившият кмет на Галиче е бил там, където „в отлично здравословно състояние е употребявал алкохол и се е хранил“, по думите на говорителя на главния прокурор.

Софийската районна прокуратура на свой ред също се е самосезирала като вече е образувала досъдебно производство „за съзнателно даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков пред надлежен орган – АСНС“, се казва още в съобщението на държавното обвинение.

Румяна Арнаудова отбеляза, че в едно от последните съдебни заседания на АСНС е била назначена поредната съдебно-медицинска експертиза. На 2 ноември е било готово заключението, в което се казвало, че състоянието на Чоков е толкова тежко, че вещото лице препоръчало спиране на делото срещу него. Арнаудова уточни, че ще се проверява не само тази експертиза, но и предходните, защото, по думите й, има силни индикации за даване на невярно заключение.

Ценко Чоков е подсъдим за отвличане, побой, палеж на автомобил, лихварство и ръководене на престъпна група. През май Специализираният наказателен съд го осъди на четири и половина години затвор, като го призна за виновен по първите три обвинения.

Делото е висящо пред въззивната инстанция.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фен
Фен
18 декември 2018 15:07
Гост

Ей, стига с тия злобни коментари. На човека сигурно му е прилошало и е отишъл да удари едно уиски за сърцето.

Пункт и пластика
Пункт и пластика
18 декември 2018 15:05
Гост

На тия циркове с носилките и инвалидните колички сме се нагледали.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2018 15:04
Гост

Идват празници. На човека му е предколедно настроението и е решил да се почерпи в ресторант.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2018 15:03
Гост

Класика в жанра. Което не се купува с пари, се купува с много пари. Включително и заключение за здравословно състояние.