Апелативният специализиран наказателен съд уважи искането на бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков да напусне ареста.

Магистратите определиха на Чоков следващата по тежест мярка за неотклонение – домашен арест. Но той няма да се върне в Галиче, а ще остане в София.

Основният мотив да излезе от ареста е влошеното му здравословно състояние. Съдът констатира, че Чоков страда от множество заболявания, основните от които са диабет, диабетна полиневропатия, няколко язви и дискова болест. Освен това наскоро е претърпял операция и му предстоят и други такива.

Заради влошеното му здраве Ценко Чоков е воден на носилка в съдебната зала. Той е подсъдим за отвличане, побой, палеж на автомобил, лихварство и ръководене на престъпна група. През май спецсъдът го осъди на три години затвор, като го призна за виновен по първите три обвинения.

Като постанови пускането на бившия кмет на Галиче под домашен арест, апелативният спецсъд посочи, че с тази мярка се постига разумният баланс между личния и обществения интерес. „Тази мярка ще даде възможност на подсъдимия Чоков да провежда адекватно лечение за стабилизиране на здравето му, с оглед пълноценно лично участие във въззивното производство и едновременно с това, избраното ѝ местоизтърпяване (гр. София, а не в инкриминирания район на с. Галиче), ще препятства риска от извършване на престъпление, какъвто все още съществува и се свързва с възможността за влияние и упражняване на принуда върху свидетелите“, прие съдът.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любомир
Любомир
27 септември 2018 20:06
Гост

Леле Ценко тоя път изчуря.

Георги
Георги
26 септември 2018 17:07
Гост

Ако се подобрят условията в затворите, престъпниците ще могат да излежават присъдите си, въпреки влошеното им здравословно състояние. Иначе те всички се разболяват като влезнат зад решетките. Но това е друга тема.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2018 17:02
Гост

Наистина чрез мярката за неотклонение се постига разумният баланс между личния и обществения интерес.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2018 16:56
Гост

Постъпили са човешки. Какъвто и да е с тези болести е редно да отменят мярката му за неотклонение.

Minuva4
Minuva4
26 септември 2018 16:57
Гост

Samo da ne se naloji da go izdirvat v 4ujbina.