Бившият собственик на „Корпоративна търговска банка“ (КТБ) Цветан Василев платил на французин 50 000 евро, за да лобира за избор на главен прокурор през есента на 2012 г. Това разказа днес основният свидетел на прокуратурата по делото за източването на банката Бисер Лазов, който е бил счетоводител и сред най-приближените на Василев.

Той разказа пред спецсъда, че през септември 2012 г. пътували с Василев до Париж, а на летището си разделили 50 000 евро, за да нямат проблеми с пренасянето им. Бившият шеф на КТБ казал на Лазов само, че трябва да „помогне на приятел“.

В Париж се срещнали първо с бившия депутат и сегашен посланик в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев, който по онова време е бил адвокат. След това Лазов и Василев се срещнали и с френския лобист, за когото били предназначени парите, но свидетелят не го назова по име. По думите му, по време на този разговор станало дума за тогавашния зам.-главен прокурор и шеф на следствието Бойко Найденов. Той изпълняваше длъжността на главен прокурор до избирането на Сотир Цацаров, след като Борис Велчев освободи поста предсрочно, защото беше избран за конституционен съдия. Найденов беше сред обсъжданите имена за главен прокурор, но кандидатурата му така и не беше издигната.

След днешния разказ на Бисер Лазов, зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти, че това е бил начинът мафията да лобира за избор на главен прокурор, а сега очаквал процесът да е още по-брутален в края на мандата на Сотир Цацаров, защото тогава прокуратурата била в летаргия, а сега работи.

„Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране…“, каза Гешев и добави, че очаква мръсно и кално състезание за главен прокурор. Той обаче отново отрече да има каквото и да е желание да участва в него.

„Като се търкаляш в калта, няма как да не се оцапаш. Не искам да се търкалям, ако някой иска да се търкаля“, добави зам.-главният прокурор. Той определи като компромат сигнала на гражданското движение „Боец“, подаден срещу него в Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС). Става дума за информацията, че Детелина Ханчева, с която Гешев живее на семейни начала, е свързана през участие в няколко фирми с бизнесмена Александър Ваклин, който пък е основен свидетел на прокуратурата по делото срещу отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.

Гешев каза, че не знае дали ИВСС е започнал проверка, както твърдят от „Боец“, но очаквал атаките срещу него да стигнат и до студентските му години.

„Там започвам да нямам ясен спомен. Така, че нещо, което пуснат като сигнал, може и да е вярно. Може да съм се държал неприлично с някоя дама…Много е възможно в студентските години. Когато не могат да те засегнат, опитват да засегнат хората около тебе“, каза Гешев.

Той разказа и как е обяснявал на американски прокурор какви са начините за оказване на въздействие върху българските магистрати. Гешев му казал, че са същите, с които това се прави и в САЩ.

„Първо се опитват да те купят, като не успеят, се опитват да те компрометират и накрая те бият. Въпросът е, че в България до третия вариант не се стига, защото първите два са доста ефективни. След като сме на втория вариант, явно сме прескочили първия“, обясни виждането си Гешев.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Симо
Симо
06 юни 2019 21:02
Гост

И 5 милиона да плати пак няма да се измъкне. Доказателствата се неоспорими!

Калин
Калин
06 юни 2019 16:06
Гост

Василев е искал освен да си точи КТБ, да няма кой да му потърси и сметка.

Ще видим
Ще видим
06 юни 2019 14:35
Гост

А дали Гешев е „прескочил първия“, или само се прави? Възможно е отдавна да е купен и му е приготвено мястото на Цацаров.

Някой
Някой
05 юни 2019 16:21
Гост

Тоя Лазов за един имунитет е готов да говори какви ли не глупости в полза на кого ли не.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 15:18
Гост

Ще се купуват магистрати и политици естествено. Защото са продажни.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 15:17
Гост

Бисер Лазов не можа ли да пропее по-рано. Това дело на Василев доста се проточва. Колко хора изгоряха само.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 15:14
Гост

Иван Гешев е абсолютно прав. Битката ще е безмилостно жестока.